Go to top

ARCLINE® PP: TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid

Als vooraanstaand leverancier van industriële gassen heeft Linde Gas een lange geschiedenis in de lastechniek. De Research & Development-afdeling van The Linde Group, gestationeerd in München, is nog steeds dagelijks bezig met het zoeken naar oplossingen met gassen voor huidige en toekomstige klantbehoeften. Eén van de ontwikkelingen die hieruit is voortgevloeid, ARCLINE PP, biedt een innovatie die compleet nieuwe mogelijkheden biedt in de laswereld. Linde presenteert deze noviteit in stand 453 tijdens de NIL Verbindingsweek.

Startpunt: aluminium
Linde heeft zich gericht op het ontwikkelen van een proces waarbij bestaande technieken het uitgangspunt waren. Gezien de groeiende vraag naar aluminium in de markt en de complexiteit van het lassen is gekozen voor dit materiaal als startpunt.
In de meeste gevallen wordt hierbij MIG-lassen of TIG-lassen toegepast. Het MIG-lassen voornamelijk voor de productiviteit, en het TIG-lassen met name voor de bekende hoge kwaliteit. Waar met het MIG-lassen lassnelheden van 40 tot 100 cm/min gehaald worden, zal dit bij het TIG-lassen maximaal 20 cm/min zijn. Met Linde ARCLINE PP is Linde erin geslaagd deze twee proceskenmerken tot één proces samen te voegen, met lasresultaten tot wel twee meter per minuut.

Hoog vermogen op pluspool
Traditioneel wordt bij het TIG-lassen met wisselstroom gelast. Dat gebeurt met name voor twee belangrijke eigenschappen: tijdens de plusfase zorgt de lasboog voor een reinigende werking van het materiaaloppervlakte, en tijdens de minfase krijgt het lasbad een betere inbranding. Huidige lastoortsen zijn niet in staat om met hoge vermogens op de pluspool te lassen, omdat de wolfraam elektroden dan te heet worden, met het risico op wolfraam in sluitingen en daarmee afkeur.

Superieure lassnelheden
De speciaal ontwikkelde ARCLINE PP TIG-lastoorts maakt het mogelijk om tot 450 ampère op de pluspool te lassen. Wat zorgt dat met het TIG-proces én de kwaliteit ervan, lassnelheden tot wel 2m/min te halen zijn. Een dubbele gascup zorgt dat het booggas gefocust wordt, waarmee de inbrandingsdiepte gestuurd kan worden. Een tweede gasflow dient als beschermgas. De maximaal reinigende werking van de lasboog zorgt ervoor dat voorbewerking niet of nauwelijks nodig is. Eenzijdige lasverbindingen tot 10 mm zijn zonder voorbewerking realiseerbaar, met resultaten zonder poreusheid.

Resultaten ARCLINE PP
Het ARCLINE PP-proces is een oplossing voor bedrijven die geautomatiseerd aluminium laswerk verrichten. Grote voordelen ten opzichte van het huidige MIG- en TIG-lassen zijn:
• TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid
• Geen voorbewerking
• Geen nabewerking
• Geen kans op insluitingen
• Geen porositeit
• Lasrook minimaal
• Goede reproduceerbaarheid

www.linde.com 
(Nadere informatie: Martin Majoor, tel. 06 488 701 14,
E-mail martin.majoor@linde.com)

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht