Go to top

ArcelorMittal gebruikt PRISM®-technologie van Air Products

Bij de staalfabriek van ArcelorMittal in de Zuid-Franse plaats Saint-Chély-d'Apcher zijn onlangs drie PRISM® PHG100 waterstofgeneratoren (PHG) en een PRISM® GN700 stikstofgenerator van Air Products in gebruik genomen. De installaties produceren on-site waterstof en hoogzuivere stikstof, die gebruikt worden voor de productie van staal. Het contract voor de bouw van de installaties werd in juli 2012 getekend. ArcelorMittal koos destijds voor Air Products vanwege de enorme ervaring met dergelijke on-site projecten, het modulaire ontwerp en de bewezen betrouwbaarheid van de apparatuur. De staalfabriek is nu volledig operationeel.

Air Products heeft bij de staalfabriek van ArcelorMittal een drietal compacte stoom methaan reformers (SMR) met een relatief lage capaciteit geplaatst. De reformers zetten stoom en lichtere koolwaterstoffen - zoals methaan - op efficiënte en zuinige wijze om in waterstof en koolmonoxide. De PRISM® PHG’s zijn voor afnemers op afgelegen locaties een prima alternatief voor de levering van waterstof met tankauto’s. Dankzij de productie van gas op locatie is er altijd voldoende gas beschikbaar en kan de productie continu doorgaan. Ook vervallen de logistieke kosten en de overlast door regelmatige bevoorrading met trucks.

Aangezien de ArcelorMittal-fabriek in Saint-Chély-d'Apcher niet geschikt is voor de opslag van grote hoeveelheden gasvormige waterstof bleek het modulaire on-site concept met drie waterstofgeneratoren van Air Products een goed alternatief. Het systeem is zo ontworpen, dat de vereiste capaciteit altijd geleverd kan worden; zelfs wanneer één van de generatoren uitvalt. De andere modules en reservetanks garanderen dan een ononderbroken levering van gas.

Behalve waterstof leveren de installaties van Air Products ook stikstof. Die wordt geproduceerd door een PRISM® cryogene generator die gebruik maakt van een unieke distillatietechnologie voor het produceren van hoogzuivere stikstof. Om te zorgen voor een continue levering van gas zijn er vier verdampers geïnstalleerd ter ondersteuning van de generator en zijn er twee reservetanks voor de opslag van stikstof geplaatst.

Zowel de waterstof als de stikstof wordt gebruikt in de gloeilijn van de fabriek in Saint-Chély-d'Apcher voor het produceren van staal. Dat staal wordt onder meer gebruikt in elektromotoren en windturbines. De gassen zorgen bij ArcelorMittal niet alleen voor een hogere productie van hoogwaardig staal maar dragen ook bij aan het verlagen van de uitstoot van kooldioxide door de fabriek. Daarnaast levert het on-site concept van Air Products aanzienlijke besparingen op door het verbeteren van de werking van de fabriek en het verkorten van de opstarttijd.

Air Products heeft het complete ontwerp, de fabricage en de installatie van de generatoren verzorgd. Ook de technische ondersteuning, onderhoud en monitoring van de installaties is in handen van Air Products. Het systeem wordt bediend vanuit het Operating Service Centre (OSC) van Air Products in Frankrijk, waar ervaren OSC-operators de data uit het systeem dag en nacht (24/7) controleren om te zorgen dat de fabriek soepel en veilig draait en het benodigde onderhoud tijdig wordt geregeld.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht