Go to top

apt Extrusions bv neemt maatregelen om de CO2 uitstoot drastisch te reduceren

Naast de huidige uitdagingen van de energiemarkt was het de doelstelling van apt Extrusions B.V. om de uitstoot van de locatie in Roermond drastisch te verminderen. Ook met het oog op de Europese Green Deal en het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen in 2030 zijn er nu diverse investeringen gedaan in de fabriek in Roermond.


Na een diepgaand onderzoek naar het emissiereductie- en energiebesparingspotentieel in het kader van ISO 50001 en ASI (Aluminium Stewardship Initiative) is een gedetailleerd actieplan opgesteld, waarmee de doelstellingen in de extrusiefabriek in Roermond gefaseerd kunnen worden gerealiseerd. Een van de eerste concrete investeringen op het gebied van energiebesparing was de aanschaf van een nieuwe koelmachine voor de anodiseerafdeling. Door de vervanging van het systeem kan het energieverbruik worden teruggebracht van 1.250 MWh naar 620 MWh per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt iets minder dan 4 megawattuur elektriciteit per jaar.Daarnaast is de nieuwe machine bij de apt Extrusions in Roermond ook ontworpen voor toekomstige ontwikkelingen, zoals vrije koeling, om het energieverbruik nog verder terug te dringen. Een ander investeringsproject van de anodiseerafdeling is de aanschaf van een nieuwe multi-fuel warmwaterboiler, die in de nabije toekomst eenvoudig kan worden omgebouwd voor het gebruik van waterstofgas als brandstof.


Naast het voordeel dat er op de lange termijn geen schadelijke emissies meer vrijkomen bij het anodiseren van de profielen, betekent deze nieuwe aanwinst direct na installatie een gecalculeerde besparing van 117 000 m³ aardgas en een vermindering van de stikstofuitstoot met 40-50% ten opzichte van de huidige situatie. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt ongeveer 1500 m³ aardgas per jaar. apt vindt t relevant en belangrijk om de emissies in de industrie te verminderen en hiermee de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Roger Palmen, Managing Director van apt Extrusions B. V., zegt: "Met deze en andere maatregelen in ons actieplan om emissies te verminderen en het potentieel voor energiebesparing te benutten, moet het mogelijk zijn om het energieverbruik - en daarmee ook de uitstoot van CO2 - van onze fabriek in Roermond tegen het einde van 2026 ruwweg te halveren." Wat betreft het gebruik van waterstofgas, overweegt apt in Roermond aan te sluiten bij de ontwikkeling van de zogenaamde Deltacorridor, een pijpleiding die onder andere waterstofgas van de Rotterdamse haven naar het achterland brengt en op slechts een paar honderd meter afstand langs het bedrijventerrein Roerstreek in Roermond wordt aangelegd.  Roger Palmen is vol vertrouwen: "Natuurlijk hebben deze ontwikkelingen en investeringen niet alleen een positief effect op natuur en milieu, maar ook op de ontwikkeling van onze concurrentiepositie.Over apt

De apt Group is een van de toonaangevende concerns in de Europese aluminiumindustrie. Wij produceren, verwerken en distribueren aluminium profielen en -producten voor de bouw, transport, automobiel en industriële sector. Met onze vier productievestigingen, onderverdeeld in de divisies apt Extrusions (extrusie) en apt Products (verdere bewerking), bieden wij een totaalconcept aan van ontwikkeling, recycling, extrusie, mechanische bewerking, oppervlaktebehandeling (anodiseren en poedercoating) tot assemblage en logistiek. Met ongeveer 1.000 medewerkers realiseren wij een omzet van ca. 390 miljoen euro per jaar.


Voor meer informatie bezoekt u de website
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht