Go to top

Aluminiumbedrijf Aldel uit Delfzijl is failliet

Aluminiumbedrijf Aldel uit Delfzijl is failliet. In een verklaring meldt het bedrijf haar faillissement te hebben aangevraagd bij de rechtbank in Groningen.

Aldel verwacht dat de rechter dat maandag nog uitspreekt.

Aldel, afkorting van Aluminium Delfzijl, produceert jaarlijks zo'n 160.000 ton aluminium, het lichtmetaal dat onder meer wordt verwerkt in schepen, auto's, fietsen en kozijnen.

Op dit moment zijn er ongeveer 300 mensen in dienst bij Aldel. Daarnaast biedt het bedrijf nog eens ruim 300 mensen werkgelegenheid bij toeleverende bedrijven.

Aldel verkeerde al langer in financiële nood. In oktober ontving Aldel nog 8 miljoen euro subsidie van het Rijk en de provincie Groningen.

Aldel zat onder meer in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt was aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. Oplossing daarvoor zou een directe electriciteitslijn naar Duitsland zijn geweest.

Met de subsidie kreeg Aldel de tijd en financiële ruimte om het plan voor die directe elektriciteitsverbinding uit te werken.

Onverteerbaar

Vakbondsbestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten vindt het ''onverteerbaar'' dat het doek nu alsnog is gevallen voor Aldel.

''Er was net een plan uitgewerkt, waarbij Aldel via een lijn aangesloten zou worden op het Duitse elektriciteitsnet'', benadrukt Kuiper. Dat dit plan nu alsnog niet haalbaar is komt volgens de vakbondsman door ''financieel gesteggel over wie de rekening betaalt.''

''De aandeelhouder van Aldel en de overheid willen beide de lijn wel betalen, maar die is op zijn vroegst pas in 2016 gereed. Geen van beide partijen wil opdraaien voor verliezen die het bedrijf in de tussenliggende periode nog maakt.''

Kuiper raamt het geld dat Aldel hierdoor tekortkomt op een totaal bedrag van zo'n 20 miljoen euro. Volgens hem is de overheid bij een faillissement van Aldel veel meer geld kwijt, onder meer aan werkloosheidsuitkeringen en het afbreken van het fabrieksterrein aan de Eemsmond.

Jacqueline Twerda, vakbondsbestuurder bij CNV Vakmensen, roept de overheden die eerder bij het reddingsplan van Aldel betrokken waren op om "alle mogelijke inspanningen te doen om de werknemers van Aldel elders aan het werk te helpen."

Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken betreurt het dat het ''ondanks jarenlange inspanning van het bedrijf zelf, de provincie Groningen en het Rijk niet gelukt is om Aldel een nieuwe toekomst te geven''.

''Het is een teleurstelling dat banen voor Groningen en Nederland nu verloren gaan'', zei de minister maandag.

''De provincie heeft met ondersteuning van Economische Zaken een overbruggingskrediet verstrekt om Aldel de mogelijkheid te geven op een gezonde financiële toekomst. Dat is het bedrijf, ondanks de eigen inspanningen, helaas niet gelukt.''

De bewindsman wijst er verder op dat een paar maanden geleden nog besloten is om Nederlandse grootverbruikers van elektriciteit, waartoe ook Aldel behoorde, een korting te geven op hun transportkosten. Daarnaast krijgen bedrijven zoals Aldel per 1 januari volgend jaar een vergoeding voor de CO2-heffingen die ze moeten betalen.

''Ondanks deze aangekondigde maatregelen lukte het Aldel niet om financieel gezond te worden'', constateert Kamp.

Provincie


De provincie Groningen vindt het ''onbegrijpelijk" dat de directie van Aldel na alle inspanningen van de provincie en het ministerie van Economische Zaken toch heeft besloten het faillissement aan te vragen.

Gedeputeerde Yvon van Mastrigt (Economische Zaken) liet weten zeer teleurgesteld te zijn. Het beschikbaar stellen van een overbruggingskrediet had niet het beoogde effect. ''De afspraak hierbij was dat de onderneming tot ten minste februari 2014 in bedrijf zou blijven.''

Volgens gedeputeerde Van Mastrigt is er de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd. ''Helaas heeft dit geen resultaat opgeleverd”, zegt ze in een persverklaring.

''Voornamelijk omdat van de kant van de aandeelhouder geen enkele bereidheid is om mede verantwoordelijkheid te nemen voor een mogelijke oplossing. Dit is een zware klap voor de werkgelegenheid in Delfzijl en omgeving.''

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl liet weten dat zijn zorg nu vooral uitgaat naar de mensen die op straat komen te staan. ''We zullen er alles aan doen om hen verder te helpen.''

Door: NU.nl/ANP

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht