Go to top

Air Products bouwt nieuw vul- en distributiecentrum voor cilindergassen

Amsterdam, 20 februari 2014

Air Products, één van de grootste leveranciers van industriële gassen ter wereld, bouwt een nieuw vul- en distributiecentrum voor cilindergassen op bedrijventerrein Polanenpark bij Haarlem.

Op de nieuwe locatie worden stalen cilinders gevuld met luchtgassen en vervolgens naar de directe klanten en verkooppunten van Air Products in het land getransporteerd. Na de bouw van het nieuwe vul- en distributiecentrum op Polanenpark wordt de bestaande vestiging aan de Distelweg in Amsterdam-Noord gesloten. Ook de kantoren van Air Products aan de Klaprozenweg in Amsterdam verhuizen mee naar het nieuwe bedrijfspand. In het totaal zullen op de nieuwe locatie ruim honderd personen werken.

Op Polanenpark wordt een hypermodern vul- en distributiecentrum gebouwd, waar gascilinders gevuld worden met atmosferische gassen als zuurstof, argon en stikstof. Daarnaast wordt een aantal specialistische gassen en gasmengels kant-en-klaar in cilinders aangevoerd en samen met de luchtgassen per vrachtauto naar de ongeveer zeventig verkooppunten van Air Products in ons land vervoerd.
De gassen worden bijvoorbeeld in de metaalindustrie, door bouw- en constructiebedrijven, in de scheepsbouw, de offshore en in autobedrijven gebruikt voor lassen en snijden en in de voedingsmiddelenindustrie voor het invriezen en verpakken van voedingsmiddelen. Belangrijke afnemers van de gassen zijn daarnaast ziekenhuizen en laboratoria.

Bij het ontwerp van het nieuwe vul- en distributiecentrum in Haarlemmerliede brengt Air Products alle kennis en ervaring met betrekking tot de lay-out van het terrein, de routing en werkprocessen in de praktijk. Dankzij de nieuwe software voor orderintake, planning en logistiek, die Air Products in 2012 implementeerde kan Air Products snel en flexibel reageren op vragen uit de markt, waardoor een extreem hoge leveringsbetrouwbaarheid gegarandeerd is.

Het nieuwe vul- en distributiecentrum beschikt straks over state-of-the-art apparatuur en installaties, waardoor gassen met een zeer hoge zuiverheid geleverd kunnen worden en de handling van cilinders veel efficiënter verloopt. Ook worden de allernieuwste milieu- en veiligheidsvoorzieningen toegepast, waardoor de omgeving geen hinder ondervindt en het nieuwe vul- en distributiecentrum bovendien prettige werkomstandigheden voor het personeel biedt.

In de nieuwe vestiging van Air Products op Polanenpark zullen ruim honderd personen werkzaam zijn. Op de kantoren werken zo’n 70 medewerkers, in het vul- en distributiecentrum ongeveer veertig. De ritten voor de levering van gassen worden verzorgd door twintig chauffeurs van een regionaal transportbedrijf. Ook zijn er zo’n vijftien indirecte arbeidsplaatsen gemoeid met beveiliging, onderhoud en beheer van het complex. De nieuwe locatie biedt voldoende mogelijkheden voor verdere uitbreiding van de activiteiten in de toekomst.

Air Products is in het selectieproces van de nieuwe locatie actief gesteund door de gemeentes Amsterdam en Haarlemmerliede, SADC en de provincie Noord-Holland. Air Products is blij, dat dankzij de verhuizing naar Polanenpark de werkgelegenheid voor de regio behouden blijft en daarmee ook het vakmanschap en de ervaring van de medewerkers.

De keuze voor Polanenpark werd ingegeven door de geringe afstand tot het bestaande vul- en distributiecentrum van Air Products, waardoor de verhuizing geen grote gevolgen heeft voor het personeel en de toeleveranciers. Polanenpark is specifiek ontwikkeld voor industriële bedrijvigheid, omdat in de regio een groot tekort dreigde aan bedrijventerreinen met die bestemming. Polanenpark is een zichtlocatie bij het knooppunt Rottepolderplein en ligt dichtbij Schiphol en de Amsterdamse haven. Polanenpark heeft dankzij de ligging aan de A9 bij Schiphol en de onlangs geopende Westrandweg (A5) bij Amsterdam een prima aansluiting op het landelijke snelwegennet.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht