Go to top

3D vormgeving van aluminium- deel 2 - Blog Ellen Vaders

Door: Ellen Vaders

Door de specifieke metaalstructuur, zijn van aluminium allerlei vormen te produceren. Vorige keer hebben we het gehad over smeden, slagextrusie en heatforming. Dit Blog gaat over de volgende 4 processen:

  • Hydroforming
  • Rubberpersen
  • Pulsvormen
  • Additieve manufacturing

Hydroforming

Is een plaat of buis die onder druk met water (soms olie) in een matrijsholte geduwd wordt. De drukken waar je over praat zijn, bij lage druk, vanaf 500 bar, of bij hogedruk tot 2500bar. Dit gebeurt koud. Afhankelijk van de rek, een mechanische eigenschap van het materiaal, mag je bij aluminium een expansie van ca. 10% verwachten.

hydroformen plaathydroforming profiel tube
Afbeelding 2


Rubberpersen

Rubberpersen is een techniek waarbij je plaat in een 3D shape vormt. Het gereedschap bevindt zich aan één zijde en de druk wordt aangebracht door een “rubber kussen”. Je kan hierbij de plaat in een vormholte drukken (negatief vormen) of strekken/plooien (positief vormen). Bij relatief lage aantallen, series van 100 stuks, is dit proces al interessant.(Bron afbeeldingen: Phoenix 3D metaal)

rubberpersproces
Afbeelding4

Pulsvormen

Pulsvormen is een heel nieuwe techniek die we nog niet zolang zien.  De eerste toepassing is nu op de markt. Het proces gaat door middel van magnetische ontlading.
Er wordt een hoge elektromagnetische energiepuls gevormd waarbij een geleidend materiaal, zoals aluminium, wordt afgestoten. Door het opbouwen van de spanning, met meerdere samenwerkende spoelen, wordt er een elektromagnetische puls opgewekt die het materiaal bij voldoende oplading weg doet schieten. Bij deze vervormingstechniek gedraagt het materiaal zich super plastisch waardoor een enorme vormvrijheid realiseerbaar is.

Middels slimme pulsvormapparaten kunnen al bij  kleine condensator spanningen, van bijvoorbeeld 3 kV, pulsstromen gevormd worden die hoge elektrische pulsvelden realiseren, tegen geringe kosten.
pulsvorming

Additive manufacturing

Additive manufacturing ofwel 3D printing. Er zijn twee type 3D printtechnieken voor aluminium. Eén waar het product vanuit laagjes poeder wordt opgebouwd, waar per laag de laser, een patroon in brand. De andere techniek is die waar door middel van een draad een product laagsgewijs wordt opgebouwd. Voor aluminium kom je tot nu toe meestal de eerst genoemde tegen, maar de tweede kan ook.

Voor techniek één zie je vaak materiaal met een hoog siliciumgehalte, tussen de 10 en 12% ingezet. Voor de andere techniek wordt een lasdraad, zoals de 4043 (AlSi5), gebruikt. Aluminium zet niet de trend op gebied van 3D printen, andere duurdere metalen zoals titanium lopen voorop.

Afbeelding6b

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht