Go to top

34 miljoen euro beschikbaar voor banenplan in de metaalsector

Er komt 34 miljoen euro beschikbaar voor een banenplan in de metaalsector. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken betaalt daarvan de helft, de rest van het bedrag is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de bedrijfstak. Het geld is bestemd voor scholing, begeleiding van ontslagen werknemers en extra leerwerkplekken voor jongeren.

Asscher en FNV-voorzitter Ton Heerts hebben dat vandaag tijdens een werkbezoek aan het metaalbedrijf Klift in Berkel en Rodenrijs bekendgemaakt.

In de metaalbewerking werken ruim 140.000 mensen bij 14.000 metaalbedrijven. Door de economische crisis zijn 12.000 banen verloren gegaan. Het banenplan moet ervoor zorgen dat er genoeg opgeleide vakmensen klaarstaan als de crisis voorbij is. Anders dreigt straks een tekort aan goed gekwalificeerd personeel, onder meer door de vergrijzing.

Leerwerkplekken

Het banenplan bevat afspraken voor 2600 extra leerwerkplekken voor jongeren, voor het begeleiden en opleiden van 200 personen naar een baan in de metaalbewerking en voor bemiddeling van 200 vakmensen uit failliete bedrijven in de metaalsector naar ander werk.

In totaal heeft Asscher 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor banenplannen. Eerder zijn al plannen goedgekeurd voor de bouw, het transport, de uitzendbranche, de kinderopvang en de schilders. Ook voor de zorg ligt een banenplan klaar.

(AD)

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht