Go to top

Lijmverbindingen van Aluminium (deel 2)

In dit artikel zal nader worden ingegaan op de beide hoofdsoorten lijm: de thermoplasten en thermoharders, die veel worden toegepast voor het verbinden van aluminium en zijn legeringen.

Leveringsvormen


Lijm is beschikbaar in zeven algemene vormen, te weten:
- op basis van een oplosmiddel
- op basis van water
- vloeibaar
- poeder
- film
- vaste geëxtrudeerde vorm, zoals staafjes of draad
- pasta
De gebruikte vorm hangt af van de uiteindelijke toepassing. Zo kan de viscositeit van een vloeibare lijm worden gevarieerd al naar gelang de porositeit van de te lijmen delen. Een lijmfilm kan het best van pas komen voor het aanbrengen van vlakke, gelijkmatige, continue hechtlijnen. Om wat voor soort lijm het gaat blijkt meestal wel uit de specificaties van de fabrikant. Het zij benadrukt dat een verdere controle van de eigenschappen van een lijm doorgaans noodzakelijk is om zijn geschiktheid voor een nieuwe toepassing na te gaan.
Lijm kan ook ingedeeld worden in thermoplasten en thermoharders. Omdat in een enkele formulering zowel thermoplasten als thermoharders aanwezig kunnen zijn is het praktisch om lijm te classificeren aan de hand van de chemische grondstoffen.

Thermoplasten

 
Thermoplasten zijn hoog-polymere moleculen, in feite lange lineaire ketens met betrekkelijk weinig onderlinge verbindingen. Deze harsen kunnen zacht worden gemaakt door verwarmen, terwijl ze weer harden door koelen. Deze eigenschap blijft behouden zolang de polymeer niet wordt verhit tot boven zijn ontledingstemperatuur. Deze harsen zijn in het algemeen minder rigide en bezitten lagere weerstand tegen oplosmiddelen dan thermohardende harsen. Ze bezitten een lagere elasticiteitsmodulus en vertonen onder belasting kruip.
Thermoplastische harsen worden veel gebruikt voor het verbinden van metalen wegens hun uitstekende hechtende eigenschappen. Voor niet-constructieve doeleinden zijn hun overige eigenschappen toereikend. Voor belaste constructieve doeleinden moeten de thermoplastische harsen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht