Go to top

Bescherming tegen galvanische corrosie van aluminium en zijn legeringen

In tal van constructies worden aluminium en zijn legeringen in combinatie met andere metalen en legeringen gebruikt. Dit kan onder bepaalde omstandigheden aanleiding geven tot galvanische corrosie. Het is dus zaak om enig inzicht te hebben welke combinaties tot corrosieschade zullen en welke niet en wat er tegen deze vorm van corrosie kan worden ondernomen.

Galvanische corrosie


De oplossing-potentiaalwaarden in de tabellen 1a tot en met 1d, zoals gemeten ten opzichte van de standaard kalomelelektrode, vormen een galvanische reeks voor aluminimlgeringen en andere metalen. De galvanische relaties die door deze waarden worden aangegeven hebben brede toepasbaarheid wegens het overeenkomstige elektrochemische gedrag van deze metalen in de NaCl oplossing met dat in zeewater en andere zoutwatermilieus. Deze galvanische reeks is echter niet noodzakelijk geldig in niet-zoute oplossingen. Zo is aluminium anodisch ten opzichte van zink in een waterige 1 M natriumchromaat (NaCrO4) oplossing, maar is kathodisch ten opzichte van ijzer in een waterige 1 M natriumsulfaat (Na2SO4) oplossing.

Onder de meeste milieu condities die zich vaak voordoen tijdens gebruik, vormen aluminium en zijn legeringen anodes in galvanische cellen met de meeste andere metalen, waarbij deze andere metalen worden beschermd doordat aluminium in oplossing gaat. Alleen magnesium en zink zijn sterker anodisch. Als aluminium en cadmium worden gekoppeld in een galvanische cel, dan is de corrosie van hetzij het ene hetzij het andere metaal slechts licht wegens het geringe verschil in elektrodepotentiaal.
Contact van aluminium met kathodischer metalen dient te worden vermeden in elk milieu waarin aluminium van zichzelf onderhevig is aan putcorrosie. Waar een dergelijk contact onvermijdelijk is, dienen er beschermende maatregelen te worden getroffen om corrosie van het aluminium tot een minimum te beperken. In een dergelijk milieu is aluminium alreeds gepolariseerd tot zijn putcorrosiepotentiaal en de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht