Go to top

Corrosiegedrag van aluminium en zijn legeringen Deel 2

Deel 2  KLIK HIER VOOR DEEL 1

Aluminium, zoals aangeduid door zijn positie in de elektrochemische reeks, is een thermodynamisch reactief metaal, van de constructiemetalen zijn alleen beryllium en magnesium reactiever. Aluminium dankt zijn uitstekende corrosieweerstand aan de oxidelaag die sterk is gebonden aan het onderliggende metaal en die, wanneer beschadigd , zich onmiddellijk hersteld in veel milieus. Toch kunnen ook aluminium en gelegeerd aluminium corrosieve aantasting vertonen.

Kenmerken van corrosie

Algemene corrosie
Deze vorm van corrosie treedt op in sterk zure of basische oplossingen, maar er zijn uitzonderingen. Zo gedraagt het metaal zich passief in geconcentreerd salpeterzuur en aluminium kan in combinatie met inhibitoren zoals silicaten worden gebruikt in enkele basische oplossingen tot een pH van 11,5. Zelfs als er in beperkte mate corrosie kan worden verwacht wordt het gebruik van aluminium toch geprefereerd boven andere metalen omdat de corrosieproducten van aluminium kleurloos zijn.

Putcorrosie
Dit is de meest voorkomende vorm van corrosie die bij aluminium optreedt. In bepaalde bijna-neutrale waterige oplossingen zal een put als die eenmaal is ontstaan zuur worden en onder invloed van deze verzuring verder uitgroeien. De oxidelaag krijgt onder deze omstandigheden niet de kans om zich te vormen en het metaaloppervlak te beschermen. Als de aluminiumionen zich verwijderen van het gebied met lage pH, dan slaat er alumina neer in de vorm van een membraan en isoleert en intensifeert aldus het lokale zure milieu, met putvorming tot gevolg. Oplossingen die chloriden bevatten zijn buitengewoon schadelijk, vooral als dat gepaard gaat met lokale galvanische cellen, die kunnen worden gevormd door het neerslaan van bijvoorbeeld koper uit een oplossing of door deeltjes zoals ijzer die ongewild in het aluminiumoppervlak zijn ingebed geraakt. In basische milieus kan putcorrosie optreden ter plaatse van mechanische defecten in de oxidelaag.
Waar perforatie...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht