Go to top

Corrosiegedrag van aluminium en zijn legeringen: Deel 1

Deel 1

Aluminium is een thermodynamisch reactief metaal. Aluminium ontleent zijn uitstekende corrosieweerstand aan een oxidelaag die sterk aan het metaaloppervlak hecht en die zich, indien beschadigd, onmiddellijk herstelt in de meest milieus. Op een pas geschuurd oppervlak dat vervolgens aan lucht wordt blootgesteld is de oxidelaag slechts 1 nm (10 Å) dik, maar is desondanks hoogst effectief bij de bescherming van het aluminium tegen corrosie.

Beschermende oxidelaag


De oxidelaag die ontstaat in een normale atmosfeer groeit uit tot een dikte van veel meer dan 1 nm en bestaat uit twee lagen. De binnenste oxidelaag die grenst aan het metaal is een compacte, amorfe laag waarvan de dikte uitsluitend wordt bepaald door de temperatuur van het milieu. Bij elke temperatuur is deze laagdikte dezelfde in zuurstof, droge of vochtige lucht. Op deze laag ligt een dikkere, doordringbaardere buitenlaag, bestaande uit gehydrateerd oxide. Het merendeel van de interpretatie van corrosieprocessen aan aluminium is ontwikkeld in termen van de chemische eigenschappen van deze beide oxidelagen.
De natuurlijke laag is het resultaat van een dynamisch evenwicht tussen tegenwerkende krachten: zij die de compacte grenslaag doen ontstaan en zij die hem trachten af te breken. Als de afbrekende krachten afwezig zijn, zoals in droge lucht, dan bestaat de oxidelaag uit alleen de grenslaag, die snel uitgroeit tot zijn uiteindelijke dikte. Als de afbrekende krachten de overhand hebben, zal het oxide sneller worden gehydrateerd dan het wordt gevormd en er zal weinig grenslaag overblijven.

Tabel 1(a). Oplospotentialen van niet-warmtebehandelbare commerciële kneedlegeringen. (Waarden zijn hetzelfde voor alle toestanden van elke legering).


Afbeelding 1. Effecten van hoofdlegeringselementen op de elektrolytische oplospotentiaal van aluminium. Potentialen gelden voor oplosgegloeide en afgeschrikte hoog-zuivere binaire legeringen in een oplossing van 53 g/l NaCl plus 3 g/l H2O2 bij 25°C.


Tussen deze...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht