Go to top

Aluminium en scheurvormende spanningscorrosie deel 7; testen met voorgescheurde proefstukken, langzame-rekproef

15. Testen met voorgescheurde proefstukken


Het testen van aluminiumlegeringen met voorgescheurde proefstukken is een wijd verbreide praktijk en het rangschikken van materiaal met deze methode verkeert in het algemeen in goede overeenstemming die welke zijn verkregen door middel van tests met gladde proefstukken. Subjectieve interpretatie van de testresultaten kan variabel zijn, omdat er geen standaard test procedures zijn. De met een bout gespannen, afnemende K-test is aantrekkelijk omdat er geen ingewikkelde apparatuur nodig is en het er alle schijn van heeft dat de resultaten kunnen worden gerelateerd aan de controle van SSC-problemen met constructies. Onderscheid tussen testmateriaal of testmilieu is gebaseerd op de hoeveelheid en penetratiesnelheid van SSC, waarbij de resultaten worden uitgedrukt in termen van scheurdiepte, een drempelwaarde van de spanningsintensiteitsfactor (KISSC of KDrempel), of plateausnelheid (Vpl). De relatieve gevoeligheid bijvoorbeeld van verschillende legeringen kan worden bepaald uit scheurdiepte versus tijdkrommen na testen gedurende periodes van niet langer dan 150 tot 200 uur. Dit wordt getoond aan de hand van afbeelding 7.


Afbeelding 7. Scheurdiepte en spanningsintensiteit als functie van de tijd voor doublebeam proefstukken van 7075-T651-, 7079-T651- en 7075-T7351-proefstukken met nagenoeg identieke buiging en aanvangsscheurdiepten. Proefstukken genomen in kortedwarsrichting, met afmetingen van 25 x 25 x 127 mm, door middel van bouten belast en driemaal daags bevochtigd met 3,5% NaCl.Plateausnelheden in dit voorbeeld zijn aangegeven door grafische schattingen van de gemiddelde hellingen van de begindelen van de scheurgroeikrommen, beginnend bij de tijd waarop scheur start en zich uitbreidend tot de krommen definitief gaan afbuigen naar een stop. Een stop zou wijzen op KDrempel, maar echte stops (nul scheurgroei) hoeft niet op te treden, daarom is het gebruikelijk om KDrempel te definiëren als de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht