Go to top

Vervormen van aluminium plaat en pijp

Het vraag naar aluminium voor automobiel carrosserieën en dan in het bijzonder onderdelen die moeten worden vervaardigd van aluminium plaatmetaal is sterk toegenomen. Er staan hierbij echter een aantal obstakels in de weg als wordt gepoogd om aluminium panelen te vervormen met bestaande technologieën die zijn ontwikkeld voor plaatstaal.

A.J. Schornagel

Beperkingen van aluminium
 

De vervormingslimiet van aluminium is aanzienlijk lager dan die van staal. Aluminium is gevoelig voor scheuring op hoeken. Dit beperkt de vormen die kunnen worden gefabriceerd en vertraagt het matrijsontwerp, het uitproberen van matrijzen en het ontwikkelen van de uiteindelijke matrijs. Omdat verder de elasticiteitsmodulus van aluminium lager is dan die van staal is de terugvering sterker en is het lastig om maattoleranties aan te houden. Het conventionele uitproberen van gepaarde mannetje-vrouwtje matrijzen is altijd traag en duur. Het ware te wensen als tenminste prototypen kunnen worden geproduceerd met eenzijdige matrijsstellen.

Als gevolg van dit alles is een hernieuwde interesse in zeer snelle superplastische vervorming voor de fabricage van onderdelen van auto carrosserieën. Deze technieken hebben als voordeel exceptionele vervormbaarheid, waardoor goede maattolerantie wordt verkregen bij gebruik van enkelzijdige matrijzen. Er kleven ook nog wel enige nadelen aan deze technieken.
 

Afbeelding 1. Schematische voorstelling van het elektrohydraulisch vervormingsproces.

Elektrohydraulisch vervormen
 

Bij elektrohydraulisch vervormen van metaalplaat wordt een elektrische-boogontlading gebruikt om elektrische energie om te zetten in mechanische energie. Een condensatorbank levert een hoge stroompuls tussen twee elektrodes, die op korte afstand van elkaar zijn geplaatst in een vloeistof (water of olie), zie afbeelding 1. De elektrische boogontlading doet de omringende vloeistof snel verdampen en creëert aldus een schokgolf. Het werkstuk, dat in aanraking wordt gehouden met de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht