Go to top

Hydrovorming van buisvormige voorwerpen

Er komen tal van factoren om de hoek kijken bij het uitvoeren van een hydrovorm bewerking. Enkele daarvan zijn materiaalkeuze, wrijving en smering, eventueel voorbuigen van de pijp en voorvorming en de benodigde apparatuur. Veel bedrijven ervaren groot succes met het proces, waarmee kan worden bespaard op gewicht, kosten en het aantal benodigde onderdelen.

A.J. Schornagel

Inleiding


Hydrovorming van buis is al bekend vanaf de jaren 1950. Het proces is echter dankzij de recente ontwikkelingen op het gebied van computerbesturing en hydraulische systemen die hoge drukken kunnen ontwikkelen een bruikbare methode geworden voor massaproductie, zeker als er gebruik wordt gemaakt van interne drukken van 400 bar.
Moderne machines beschikken over onafhankelijke controle van axiale aanvoer, inwendige druk en tegendruk (afbeelding 1), hetgeen de vervormingsmogelijkheden sterk verbetert ten opzichte van andere, traditionelere vervormingsmethodes.
Hydrovorming wordt veel toegepast bij fietsframes en in automobielen. Zo bevindt zich in de BMW 5 serie een hydrogevormde aluminium achteras. Voor dit onderdeel werd er gebruik gemaakt van langsnaadgelaste buizen van een aluminiumlegering uit de 5000 reeks.
 

Afbeelding 1. Moderne hydrovorm machines beschikken over onafhankelijke sturing van axiale aanvoer, inwendige druk en tegendruk.

Het hydrovormproces volgt de stappen zoals zijn weergegeven op afbeelding 2. De vloeistofdruk in de buis wordt verhoogd nadat de matrijs is gesloten waardoor het metaal tot in de plastische vervormingszone geraakt. Tijdens dit proces worden axiale toevoer en inwendige druk gelijktijdig gecontroleerd ter verbetering van de vormmogelijkheden van het proces te verbeteren.

Bij het hydrovormen van geëxtrudeerde aluminium profielen, is strekken van het profiel tot voorbij zijn rekgrens (2 tot 3 procent rek) vereist om terugvering te verhinderen en om hogere toleranties te bereiken. Als de geëxtrudeerde profielen of buizen flenzen of ribben bevatten...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht