Go to top

Roerlassen van ongelijksoortige aluminiumlegeringen

Roerlassen is een nog redelijk nieuw verbindingsproces. Toepassing ervan vindt inmiddels plaats bij de fabricage van transportmiddelen, zoals schepen, spoorwagons, automobielen, vliegtuigen en brandstoftanks van raketten.


Vanwege de geringere massa van aluminium ten opzichte van die van staal, wordt roerlassen onder andere steeds meer toegepast voor de fabricage van autocarrosserieën om het brandstofverbruik terug te dringen. Vandaag de dag bestaat het in auto’s toegepaste aluminium voor het grootste deel uit gietlegeringen en in geringere mate uit plaat. De gangbare fusielastechnieken, zoals booglassen, hebben enkele beperkingen bij het lassen van gegoten materiaal omdat er veel porositeiten en gietgallen kunnen ontstaan. Roerlassen is een ideale techniek om aluminium plaat en gietstukken te lassen omdat de resulterende lasverbindingen vrij zijn van porositeiten of gietgallen, omdat roerlassen een vaste-toestandproces is dat beneden de smelttemperatuur van het materiaal plaatsvindt. Voor sommige toepassingen worden gietstukken en dunne plaat met elkaar verbonden ter verbetering van de mechanische eigenschappen, de bewerkings- en verspaningseigenschappen en de kosten. Om hieromtrent een en ander aan de weet te komen is er door Okamoto en medewerkers [1] geëxperimenteerd met dunne plaat (5052-H34) en een gietlegering (360-F).

Materiaal en lasparameters


Er is gebruik gemaakt van dunne plaat 5052-H34 en in een metalen matrijs gegoten werkstukken van 360-F.
De proefplaten meten 100 x 50 x 2 mm en ze werden stomp gelast in de toestand zoals ze waren ontvangen. Tabel 1 geeft aan hoe het materiaal werd opgesteld. In het geval van het lassen van ongelijksoortig materiaal, werden 5052-H34 en 360-F aan de voorloopkant (VK) en de naloopkant (NK) van de las geplaatst.
De lasproeven zijn uitgevoerd met een CNC gestuurde driedimensionale roerlasmachine uitgevoerd. De laskop stond onder een hoek van 3° met de verticaal en was vervaardigd van gereedschapsstaal. De...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht