Go to top

Rovasta levert al meer dan 50 jaar kwaliteitsproducten in roestvast staal

"Wij laten onze klanten niet in de steek"
 

Het Zuid-Hollandse Bleiswijk is de vestigingsplaats van Rovasta Roestvrijstaal Bleiswijk BV, zoals het bedrijf officieel heet.
Het houdt zich al meer dan 50 jaar bezig met de productie, levering en montage van hoogwaardige roestvast stalen kwaliteitsproducten voor talloze industrieën. Maar ook speciaal-machinebouw en kunstwerken zoals bijvoorbeeld waterornamenten, (tuin)beelden, gedenkplaten en schilderijen in roestvast staal behoren tot de mogelijkheden.

Wim de Grood

In het bekende schuurtje in de achtertuin is Rovasta in 1967 in Bergschenhoek begonnen met de vervaardiging van roestvast stalen aanrechtbladen. Inmiddels is het bedrijf gehuisvest in Bleiswijk en beslaan de productiehallen een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante meter. Het personeelsbestand bestaat thans uit zo’n 70 mensen en het bedrijf investeert veel in het werven van jong talent om de veroudering, zoals je die overal in de metaal ziet, het hoofd te bieden. Het managementteam is om die reden al uitgebreid met een jongere deelnemer.


Niet alleen roestvast staal


Roestvast staal is niet het enige materiaal waar Rovasta mee werkt. Hoofd verkoop Guus Olie daarover: “Wij verwerken ook koper, messing en aluminium. Eigenlijk materialen die roestvast staal niet besmetten. Zo doen wij geen staal. Het risico van besmetting bij het werken met staal en roestvast staal is heel hoog.” Over wat Rovasta zoal doet en maakt zegt Guus Olie: “In het kort gezegd maken wij roestvast stalen maatwerkproducten. Dat is heel divers. Zo is Rovasta nog een van de weinige bedrijven die stamppot roerwerken in kookketels inbouwt voor professionele grootkeukens. Op dit moment zijn jachtwerven voor superjachten en ook de interieurbouwers die voor deze werven werken onze grootste afnemers. Daarnaast zijn we ook actief in de bouw. Zo zijn we op Schiphol voor Ballast Nedam bezig met de ICA Lounge van de KLM. Ook maken we veel apparatuur voor ziekenhuizen. Dan moet je met name denken aan de sterilisatieafdelingen. Voor onze klanten maken wij daar bijvoorbeeld stoomopwekkers, stoomomvormers doorgeefsluizen, beplatingen en in hoogte verstelbare tafels. Verder werken wij veel voor farmaceuten Dan moet je onder andere denken aan transport- en belaadwagens, speciale liftjes en transportbanen. Dit alles vaak in het kader van de Arbowetgeving om de mensen het zware werk uit handen te nemen. De website www.rovasta.nl geeft een goed beeld van de producten die door ons gemaakt worden.”

Alles moet er super uitzien


Rovasta is een typisch business tot business bedrijf en bewaart daarom waar nodig strikte geheimhouding als het gaat om namen van de bedrijven die de producten afnemen. Rovasta maakt alle producten zelf. Guus Olie over wat het daarvoor allemaal in huis heeft. “Wij hebben hier twee lasersnijmachines en een aantal grote kantbanken. Daarnaast hebben wij een grote voorraad plaat, buizen en kokers zodat wij snel kunnen leveren. Verder hebben wij een lasafdeling waar we beschikken over diverse (plasma) lasautomaten en EN en ASME gecertificeerde lassers. Ook hebben wij een eigen slijp- en polijstafdeling binnen ons bedrijf. Veel wordt met de hand gedaan. Dat is noodzakelijk, want bijvoorbeeld in de outfitting van superjachten moet alles er super mooi, super glad en super gepolijst uitzien. De eisen liggen er dan ook super hoog!” Rovasta beschikt over een eigen engineeringsafdeling en kan op verzoek ook (3D) inmeten.


Levering onder ‘keur’


Dit komt vaak voor in de vatenbouw. “Wij maken drukvaten zoals de al eerdergenoemde stoomopwekkers en stoomomvormers. Die worden onder keur gemaakt. De PED (staat voor Pressure Equipment Directive, ook wel bekend als de richtlijn 2014/68/EU) schrijft voor waaraan drukvaten moeten voldoen en een notified body, zoals Lloyd’s, zorgt voor de afname. Wij maken ook veel vaten voor de weefselkweek. Op de steriele voedingsbodems die de apparaten produceren, worden planten gekloond”, luidt de verklaring van Guus Olie voor dit fenomeen. Rovasta is ook ISO 9001:2015 gecertificeerd.

Waarom klanten voor Rovasta kiezen


Op die vraag weet Guus Olie het antwoord wel. “Echt niet alleen omdat wij van die aardige mensen zijn. Wij leveren kwaliteit. Wij leveren bovendien een mooi en een goed product. De klanten kiezen ook voor ons omdat wij ze niet in de steek laten. Wij doen wat we zeggen. Wij ontzorgen, maar dat roept zo langzamerhand iedereen.”


 

Toekomstperspectief


Rovasta behoort volgens Guus Olie tot wat hij noemt de groteren. “Waar wij vooral last van hebben zijn kleinere bedrijfjes die ook wel eens wat van roestvast staal maken. Vaak zien we dat klanten dan niet tevreden zijn over wat ze krijgen. Die klanten zien we gelukkig meestal weer terugkomen. Wij hebben overigens heel veel vaste en trouwe klanten.” Maar dat betekent niet dat Rovasta niet naar de toekomst kijkt. Guus Olie legt uit: “Onze groei zal nooit zo snel gaan. Dat komt, omdat wij hier met vakmensen werken die we grotendeels zelf op moeten leiden. We zullen wel wat moeten vergroten, zeker omdat we zien dat de jachtbouw de schaal vergroot. Ze zijn bezig om superjachten van meer dan 100 meter te gaan bouwen. Die worden dan breder en ook hoger. Daar gaat dan veel meer roestvast staal in en op. Maar wij willen ons ook heel graag in de breedte blijven ontwikkelen. We willen bijvoorbeeld ook heel graag de farmacie, de bouw en welke andere sector dan ook waar hoogwaardig en kwalitatief goede roestvast stalen producten nodig zijn, erbij houden en uitbreiden. Mooi voorbeeld is het tweeëneenhalve meter hoge beeld van Johan Cruijff dat onlangs bij stadion Camp Nou in Barcelona is onthuld. Daar hebben wij voor Artihove het ondersteuningsframe, de belettering met Barça logo en de sokkel, waar het beeld op staat, gemaakt. Ook regelden we de planning, het transport en alle berekeningen. Wij hebben daarvoor nu zes engineers in vaste dienst. We hebben dus echt alles in eigen huis en kunnen in alles volledig met onze klanten meedenken.” Alles samengevat en kortom: “Maatwerk + Kwaliteit + Snelheid + Vakmanschap = Rovasta”.

www.rovasta.nl

mail@rovasta.nl


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht