Go to top

Ommeren Metaaltechniek BV constructie- en apparatenbouwer voor de proces- en automotive industrie

"Onze groeiplannen zijn realistisch en ambitieus tegelijk"


Ommeren Metaaltechniek BV (OMT) bedient een tweetal markten, te weten de proces industrie en de automotive industrie. In de loop der tijd heeft OMT zich ontwikkeld tot een constructie- en apparatenbouwer. Maar daarmee zijn de ambities nog niet ten einde gekomen. OMT richt zich nadrukkelijk ook op engineering. Zo wil OMT haar klanten een totaaloplossing bieden. Daartoe heeft OMT het ‘Plan 2020’ ontwikkeld.


OMT is in 1998 opgericht door Gerben van Ommeren. OMT uit Ede is van oorsprong een bedrijf dat zich voornamelijk bezighield met lassen. Voornaamste activiteit toen was het verrichten van laswerkzaamheden voor klanten in de regio. Later is daar ook licht constructie werk bijgekomen. Na enige omzwervingen in de regio is OMT in 2007 gevestigd in Ede. In de loop der tijd is OMT uitgegroeid tot wat het bedrijf nu is. De organisatie is gegroeid in omvang en is er een breder productfolio ontstaan. Er is toen ook besloten om te focussen op de procesindustrie en de automotive. Het familiebedrijf telt inmiddels 25 medewerkers en groeit snel. OMT wil enerzijds zoveel mogelijk de bedrijfscultuur van het familiebedrijf behouden, maar aan de andere kant de organisatie verder professionaliseren met het oog op verdere groei in de toekomst.

Opschuiven in de supply-chain


OMT ontwikkelt zich in de procesindustrie steeds meer met het zelf ontwerpen, engineering, fabriceren, testen en in de markt zetten van apparaten als warmtewisselaars, drukvaten en filtratie systemen. “We verschuiven in de supply-chain”, zegt operations manager Roy Vermeer. “We schuiven op van een leverancier naar een producent van de verschillende apparatuur. Wij willen dichter aan de voorzijde van de supply-chain komen om ook de eindklant direct te kunnen bedienen. Daar is engineeringscapaciteit voor nodig en daar zetten wij ons volledig op in.” Roy Vermeer geeft een voorbeeld: “Een grote eindgebruiker in de procesindustrie heeft ons verzocht een conceptueel ontwerp te maken voor verschillende reactorvaten. Op basis van beschikbare informatie maken wij  een functioneel ontwerp en hebben wij dit aan onze klant voorgelegd. De klant was daar enthousiast over omdat wij er slimme oplossingen in hadden verwerkt. In dit proces kunnen wij toegevoegde waarde leveren. Wij hebben vanaf het begin met deze klant kunnen meedenken over een functionele oplossing.” Dat is precies wat OMT nu wil. “Wij willen alles voor de klant doen om hem te ontzorgen”, vervolgt Roy Vermeer. “Wij voeren ook onderhoud- en reparatiewerkzaamheden uit voor raffinaderijen en andere chemische fabrieken. Drukvaten, leidingdelen, nozzles, en constructiedelen en onderdelen voor opslagtanks produceren wij in eigen fabriek met de kortst mogelijke doorlooptijden. Dit zorgt ervoor, dat onze klanten de productieprocessen zo snel mogelijk kunnen opstarten en weer kunnen produceren. De nadruk bij de fabricage van deze producten  ligt op de specifieke eisen van de klant en de gebruikers. Daarbij zijn er verschillende wettelijke richtlijnen en ontwerp- en productienormen van toepassing. Hiermee kan OMT zich goed onderscheiden van concurrenten, omdat er in de organisatie veel kennis aanwezig is over richtlijnen en normen. Uit onderzoek blijkt, dat klanten graag bij OMT kopen vanwege onze knowhow op dit gebied.  Duidelijke
kernwaarden van onze organisatie zijn: servicegericht en flexibel, kwaliteit en kennis. Bovendien kunnen wij de benodigde processnelheid bieden, zodat wij die klant goed en snel kunnen bedienen.” Indien gewenst doet OMT dat ook op locatie bij de klant.
OMT richt zich ook op de automotive industrie. Roy Vermeer ligt toe: “Wij maken onderdelen voor vrachtwagen producenten. Dan moet je denken aan zware aslichamen in verschillende ongelegeerde en laag gelegeerde materialen. Maar ook andere onderdelen zoals bijvoorbeeld reactiestangen, veerhanden en balgsteunen.


Sfeer en uitstraling nieuwe stijl.
 

Geen nee zeggen


In het verleden heeft OMT veel soorten materialen verwerkt zoals ongelegeerd -en laag gelegeerd koolstofstaal, roestvast stalen, nikkellegeringen, en titaniumlegeringen. Daarom is er bij OMT een schat aan materiaalkennis aanwezig en is er bovendien veel knowhow op het gebied van lastechnologieën. “Wij zullen niet gauw nee zeggen tegen een nieuwe uitdaging of een materiaal dat wij nog niet gelast hebben”, zegt Roy Vermeer. “Je kan zeggen dat de mogelijkheden qua materiaal bijna onbeperkt zijn.”
Dit alles stelt strenge eisen aan de kwaliteit van het personeel. Al onze lassers en andere medewerkers die de producten bouwen zijn opgeleid volgens de standaarden die door OMT zijn ontwikkeld. “Daarom zijn al onze lassers breed gekwalificeerd volgens verschillende normen. Zij kunnen daardoor verschillende materialen lassen en zijn daardoor ook breed inzetbaar”, aldus Roy Vermeer.


 
Luchtgekoelde koeler volgens CODAP Division 1, 2010.


Bedrijfsbureau


OMT beschikt over een bedrijfsbureau dat werkt met een ERP systeem. Hierin zijn alle bedrijfsprocessen georganiseerd. “Dat draagt ertoe bij dat wij uniform werken. Daardoor kunnen we nauwelijks fouten maken”, legt Roy Vermeer uit. “De terugvindbaarheid is heel gemakkelijk. Bovendien kunnen wij snel schakelen met onze collega’s, omdat alles wat we doen transparant is.” Het bedrijfsbureau wordt onder andere gerund door projectmanagers. De projectmanager ontzorgt de klant en is er verantwoordelijk voor dat de klant volledig geïnformeerd wordt en blijft.

Daarnaast wordt het bedrijfsbureau bemand door production operations engineers die verantwoordelijk zijn voor de werkvoorbereiding en de inkoop van materialen en diensten.
Ook heeft de organisatie een quality control/welding engineer die onder meer verantwoordelijk is voor de product –en laskwaliteit. Hij coördineert het niet destructieve onderzoek en voert zelf het visuele onderzoek uit.Drukvaten ontworpen en gefabriceerd volgens ASME VIII div 1.


Een schat aan certificeringen


OMT beschikt over een flink aantal certificeringen. Roy Vermeer legt uit waarom: “Wij geloven in een solide en zo breed mogelijke basis. Daarom hebben wij ingezet op verschillende kwaliteitssystemen. Zo hebben wij in de basis ISO 9001 ten einde ons kwaliteitsmanagementsysteem op de rit te krijgen. Vervolgens zijn we doorgegaan met ISO 3834-2 om de laskwaliteit te kunnen borgen. Daarnaast hebben wij als aanvulling op ISO 9001 het ISO TS 16949 certificaat behaald, hetgeen een vereiste is voor de automotive industrie. Zo kunnen wij onze bedrijfsprocessen optimaal laten verlopen en de foutgevoeligheid minimaliseren. Om klanten compleet te kunnen ontzorgen door ook een skid of een staalconstructie te leveren, is ons Factory Production Control (FPC) volgens EN 1090 EXC 3 gecertificeerd. Veel drukapparatuur leveren wij volgens ASME VIII div 1. Onze organisatie is een ASME ‘U’ stamp holder en is door ASME gecertificeerd om drukapparatuur te mogen leveren .  Om tegemoet te komen aan de eisen van een bestaande klant, hebben wij onze procedure voor de identificatie en het overstempelen van materialen laten certificeren. OMT heeft een ‘certificate of re-marking’ volgens PED2014/68/EU en Rtod G0304 in bezit, waaruit blijkt dat de materiaalstroom van al die verschillende materialen goed onder controle is. 
Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de uitbreiding van het kwaliteitssysteem. Dit jaar certificeren wij de modules H/H1 volgens PED2014/68/EU zodat wij meer flexibiliteit krijgen bij het ontwerpen en leveren van drukapparatuur die in de EER wordt ingezet. ISO 14001 zit er vervolgens ook aan te komen, omdat onze klanten steeds meer van ons eisen dat wij milieubewust produceren.” Ook vinden wij het als organisatie van belang om hier op een bewuste manier mee om te gaan en door deze certificering slaan wij twee vliegen in één klap.


Liquid/liquid and liquid/gas Separator Internals van NO8825/NO6625.


‘Plan 2020’


De marktpositie anno 2017 van OMT laat zich het beste omschrijven als volop in beweging. Roy Vermeer (zegt) daarover: “Wij transformeren ons van leverancier naar apparatenbouwer met een brede focus op filtersystemen en drukapparatuur zoals: warmtewisselaars, koelers en drukvaten. Daardoor kunnen wij onze markt gaan vergroten. Wij maken ons sterk voor lange termijn relaties. Daarom leveren wij veel service en nazorg. Dat is onze toegevoegde waarde. Dat komt al tot uiting in onze verkooporganisatie. Het is niet zomaar een offerte of een order ‘boeken’. Er gaat vaak een lange periode aan vooraf voor het zover is. In die periode is er veel overleg met de klant en voorzien wij de klant van advies inzake conceptuele aanvragen. Maar dat vraagt ook andere competenties van onze verkoopmedewerkers (de directeur Gerben van Ommeren en Roy Vermeer – red.). In de tweede helft van dit jaar verwachten wij een nieuwe en ervaren sales engineer aan te trekken met kennis van de markt. Daarmee willen wij de groei realiseren. Het plan is om in 2020 50% groei te hebben gerealiseerd. Dan liggen onze fabrieken vol met een grote verscheidenheid aan apparaten, waarbij de toegevoegde waarde de kennis en de kunde van onze medewerkers zijn. We besteden bijvoorbeeld veel aandacht aan het opstellen van materiaalspecificaties. Als wij materialen inkopen kijken wij naar richtlijnen vanuit de wet, ontwerpnormen, klantspecifieke en interne eisen. Zo kunnen gaan wij voor zekerheid.  Zo stellen wij dat onze groeiplannen zowel realistisch als ambitieus in één zijn. Vorig jaar hebben we laten zien dat we het kunnen door engineering op te nemen in de scope. Maar boven alles blijft de beheersing van het proces voor ons het belangrijkste. Er is een duidelijk focus op het continu verbeteren van medewerkers, processen en producten.


Leidingwerk volgens ASME B31.3.
 

Waarom naar Ommeren Metaaltechniek?


Op die vraag heeft Roy Vermeer een duidelijk antwoord: “Wij doen exact wat de klant ons vraagt, of waar nodig meer en ontzorgen onze klanten daarmee. Wij zijn gericht op de klant, echte ‘u-denkers’.” Ook de automotive industrie gaat meedoen in de groei. Daarom heeft OMT geïnvesteerd in een nieuwe tandemlasrobot. “Die zorgt ervoor dat wij op een efficiënte en snelle wijze complexe producten kunnen lassen. De robot heeft twee MIG/MAG stroombronnen waarmee single en tandem kan worden gelast. De neersmelt is hierdoor groot en vooral bij producten waarin veel laswerk zit, is deze robot de perfecte uitkomst. De robot kan wisselen naar een TIG stroombron is daarmee veelzijdig en flexibel te gebruiken. Er zijn twee verschillende cellen met 5-assige manipulatoren. De CLOOS robot is een uitbreiding op ons bestaande lasrobotpark en zorgt ervoor dat wij de steeds groter wordende vraag naar robotlaswerk aan kunnen.  Daar gaan we actief mee de markt in”, zegt Roy Vermeer.
Ook de huisstijl van OMT gaat met de nieuwe ontwikkelingen mee. “Onze organisatie professionaliseert”, zegt Roy Vermeer. “Dat willen we ook tot uiting laten komen in onze huisstijl. Daarbij komt de focus te liggen, enerzijds op Ommeren Procesindustrie, anderzijds op Ommeren Automotive. Omdat wij ons nu ook nadrukkelijk richten op engineering hebben wij ook ons motto uitgebreid. Dat luidt nu: ‘Engineering, manufacturing and welding professionals, partnering with you’. Kortom: OMT leeft en bruist!”
 

www.ommeren-metaaltechniek.nl
info@ommeren-metaaltechniek.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht