Go to top

Ommeren Metaaltechniek B.V.

Manufacturing and welding professionals, partnering with you


“Ommeren Metaaltechniek BV (OMT) levert kwaliteit en service. De focus is gericht op de levering van producten aan de sectoren ‘olie & gas’ en ‘automotive’. De strategie, het ontzorgen van de opdrachtgever in de breedste zin van het woord, bindt opdrachtgevers en leidt tot herhaalopdrachten. De slogan: ‘manufacturing and welding professionals, partnering with you’ geeft exact aan waar OMT voor staat. “In de toekomst”, vertelt Operations Manager Roy Vermeer, “zal de omvang van projecten vergroten omdat wij ook steeds vaker de complete engineering verzorgen. Hierdoor kunnen wij opdrachtgevers nog beter ontzorgen doordat wij het ‘single point of contact’ kunnen zijn voor complete en steeds complexer wordende projecten”.De deur van OMT aan de Lorentzstraat te Ede staat uitnodigend open. Het is warm. De luxaflex bedekt de ramen om het zonlicht buiten te houden. Het is stil en schoon en komt totaal niet overeen met het beeld dat de buitenwereld van de metaaltechniek heeft. Het volledig geautomatiseerde projectbureau, waaraan Operations Manager Roy Vermeer leiding geeft, wordt bezet door vijf zittende mannen achter dubbele computerschermen. Samen met de Production Manager en de Welding Engineer/Quality Control Engineer vormen zij het hart van het bedrijf en er wordt leiding gegeven aan twintig collega’s in de fabriek, die ondermeer apparaten zoals drukvaten, warmtewisselaars en luchtgekoelde koelers, filter/separator internals en producten zoals aslichamen maken. Het valt op dat de fabriek overzichtelijk ingericht en schoon is. De resultaten van Lean manufacturing zijn direct waarneembaar en er wordt zichtbaar gewerkt volgens de 5S methodiek. Roestvast staal en non ferro materialen worden strikt gescheiden van koolstof staal opgeslagen en verwerkt. “Dit wordt door opdrachtgevers enorm gewaardeerd”, aldus Roy Vermeer.
In 1998, toen OMT door de directeur/eigenaar Gerben van Ommeren werd opgericht, verwerkten enkele medewerkers enkele denkbare lasopdrachten. Als toeleverancier van de toeleverancier van de toeleverancier was OMT blij met elke opdracht. Door kwaliteit en service tot uitgangspunt te kiezen bleven veel opdrachtgevers de organisatie trouw en konden zelfs contacten worden gelegd met de werkelijke opdrachtgevers en gebruikers waardoor OMT hoger in de Supply Chain kwam. “We gaan altijd voor kwaliteit, advies en ‘ontzorging’ van onze opdrachtgevers”, legt Roy Vermeer uit. “Dat oogst waardering. Niet alleen bij onze vaste opdrachtgevers, maar ook bij nieuwe partijen die op basis van goede referenties bij ons aankloppen. Zo gebeurt het heel regelmatig dat potentiële opdrachtgevers bij ons aankloppen omdat zij goede referenties ontvangen van al bestaande opdrachtgevers. Dit gebeurt alleen als je als organisatie je afspraken nakomt en constante kwaliteit levert.

Het gaat hier niet alleen om de kwaliteit van het product maar ook om de kwaliteit van communicatie, documentatie en de leverbetrouwbaarheid. Dit zijn KPI’s waarop continu wordt gestuurd binnen de organisatie. Met veel opdrachtgevers gaat de relatie al ver terug. “Soms is de samenwerking beter te bestempelen als een soort van zakelijk huwelijk” vertelt Roy Vermeer. De opdrachtgevers zijn divers en kunnen eindgebruikers, ingenieurs/consultancybureaus maar ook productiebedrijven zijn. Wij proberen altijd een zo goed mogelijke aansluiting te vinden bij de behoeften van het soort opdrachtgever, of dit nu een gebruiker of productiebedrijf is.


Separator internals (cyclones) voor een hoge druk toepassing.


Cross Flow Plate pack voor vloeistof-vloeistof afscheiding.


De toekomst


Wij streven naar groei van onze organisatie. Het doel is een verdubbeling van de omzet in het jaar 2020. Dit is ambitieus maar met een goed doordacht strategisch plan realiseerbaar. Het onderhouden van relaties met bestaande opdrachtgevers en daarbij werken aan het opbouwen van relaties met nieuwe en potentiele opdrachtgevers ligt aan de basis van dit plan.

Kwaliteit


“In de automotive”, zo gaat Vermeer verder, “werken wij al jaren voor DAF Trucks NV. Wij produceren aslichamen voor de vrachtwagens. Dat lijkt misschien minder uitdagend dan de apparaten en producten die wij voor de olie & gas sector maken, maar dat is het zeker niet. Het zijn dragende delen die tijdens gebruik zwaar worden belast en daarbij essentieel zijn voor de veiligheid op de weg. Het is daarom absoluut niet vreemd dat DAF Trucks NV hoge eisen stelt aan de productieprocessen. Opdrachtgevers, maar ook OMT zelf, stelt hoge eisen aan de kwaliteitsystemen die zijn geïmplementeerd in de organisatie. De kwaliteitsystemen die wij geïmplementeerd hebben zijn ISO 9001-2008, ISO 3834-2 en speciaal voor de ‘automotive’ voeren wij een kwaliteitsysteem volgens ISO/TS 16949. Om de kwaliteit van laswerkzaamheden te kunnen borgen wordt er veel aandacht besteed aan de kennis en kunde van de lassers. De lassers beschikken allemaal over handvaardigheidsdiploma’s en de meest uiteenlopende lasserskwalificaties volgens EN-287, ISO 9606 en ASME IX. Lassers zijn breed gekwalificeerd en daardoor flexibel en breed inzetbaar bij de meest uiteenlopende projecten.
“Ondanks alle certificaten aan de muur en de diploma’s en certificaten van onze medewerkers vinden er regelmatig audits en inspecties plaats waarbij opdrachtgevers kritisch kijken naar onze bedrijfsprocessen en de kwaliteit van onze producten. Tot op dit moment doorstaan we dat soort audits en controles met glans. Gezien onze focus op het onderhoud van kennis en kunde van onze medewerkers, verwacht ik in de toekomst geen problemen.”
Desondanks leunt Vermeer in zijn rol als Operations Manager niet achterover. Zo hamert hij op de discipline, die opgebracht moet worden om te blijven voldoen aan de eisen die door opdrachtgevers worden gesteld. “Ik bewonder de drive en de niet aflatende ijver van mijn collega’s. Zij zijn zelfstartend en altijd bereid net een stapje harder te lopen. Het zijn vaklui die steeds beter willen worden in hun vak en met regelmaat eigen tijd investeren in het ontwikkelen van productiemethoden en het lassen van exotische materialen zoals bijvoorbeeld nikkel en titanium (legeringen). Dit schetst de heersende bedrijfscultuur van de organisatie. Deze mentaliteit maakt het mogelijk dat de bedrijfsprocessen continu kunnen worden geoptimaliseerd waardoor er continu wordt verbeterd in de organisatie.”


 

Ommeren Metaaltechniek B.V.


Lorentzstraat 2D
6716 AD Ede
T +31 (0) 318 41 49 99
E info@ommeren-metaaltechniek.nl
W www.ommeren-metaaltechniek.nl 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht