Go to top

Migatronic presenteert lasrobot CoWelder™ tijdens de Brabantse Metaaldagen

"Wij maken het lassen gemakkelijker. Dat is de Migatronic Welding Value"


Migatronic ontwikkelt, produceert en vermarkt lasapparatuur voor zowel handmatig als ook geautomatiseerd lassen. Het biedt oplossingen voor het optimaliseren van lasprocessen met als doel de lasproductie efficiënter te maken.
De hoofd(productie)vestiging van Migatronic staat in het noorden van Denemarken. In Nederland is Migatronic actief vanuit Best waar vier mensen werkzaam zijn. Wereldwijd worden de producten van Migatronic geëxporteerd naar meer dan 40 landen. Net als dat in Nederland het geval is, beschikt Migatronic daar over een uitgebreid dealernetwerk.

Wim de GroodMigatronic richt zich in principe niet rechtstreeks op de eindgebruikers. Maar dat wil niet zeggen, dat Migatronic daar ook niet komt. Sales Manager Michel Faes legt uit hoe dat zit. “Wij komen daar om onze producten te promoten en om technische ondersteuning te geven bij lastechnische vragen. Verder geven wij tekst en uitleg over onze machines. Zodra het op verkoop aankomt geven we het stokje over aan de dealer, die er overigens bijna altijd bij is als wij bij zo’n eindgebruiker zijn. Een uitzondering is het geval als wij de lasrobot CoWelder™ moeten presenteren. Dit is een nieuw technisch snufje (waarover later in dit artikel meer) met veel technische ins en outs waarvan nog niet alle dealers geheel op de hoogte zijn. Maar ook hier geldt: de verkoop gaat via de dealer.” Migatronic heeft, naast CoWelder™, nog twee nieuwe machines in de markt gezet: de Sigma Select en speciaal voor de automotive branche de Automig 300 Pulse.

CoWelder™


CoWelder™ is sinds mei 2018 op de Nederlandse markt. Feitelijk is het een cobot, een samenwerkende lasrobot. Zo’n lassende cobot fungeert als een assistent voor de lasser: ze werken samen. Dit apparaat is ideaal voor het lassen van werkstukken die normaal als routinewerkzaamheden worden bestempeld. Hierdoor kan de gebruiker efficiënter gebruikmaken van de arbeidscapaciteit: vakkundige lassers hoeven geen tijd meer te besteden aan routinewerkzaamheden. Volgens Michel Faes is de CoWelder™ dé oplossing voor het tekort aan goede lassers. Het apparaat wordt kant-en-klaar geleverd en kan zo in een bestaande productieomgeving worden geïnstalleerd. Door zijn eenvoudige opstelling kan vanaf de eerste dag meteen begonnen worden met lassen. Het feit dat de CoWelder™ eenvoudig te programmeren is, zelfs door personeel zonder ervaring, draagt bij aan het efficiënter maken van het lasproces. Het is daarom niet nodig een specialistische robotprogrammeur aan te nemen. Nadat de werkstukken zijn geprogrammeerd en de laskwaliteit is gewaarborgd, kan de bediening van de robot aan andere werknemers in de productie worden overgedragen. Met dit apparaat kan op elk moment het programma gekozen worden dat nodig is. Het maakt niet uit hoe groot de partijen zijn: de gebruiker krijgt gegarandeerd uniforme lasnaden en daardoor hoogwaardige werkstukken. De CoWelder™ heeft een consistente hoge lassnelheid. Met zijn zes assen kan de flexibele robotarm snel van laspositie veranderen en daardoor de lassnelheid opvoeren vergeleken met handmatig lassen. De CoWelder™ last alle posities. Rond meerdere lasnaden op één werkstuk in korte tijd af zonder de positie te hoeven veranderen. De robot kan worden geprogrammeerd om twee of meer werkstukken te lassen, elk met verschillende niet-uniforme lassen zonder herstart. De CoWelder™ kan worden gebruikt voor koolstof staal, roestvast staal, aluminium en speciale legeringen en is CE goedgekeurd. Daardoor kan er zonder extra veiligheidsvoorzieningen gewerkt worden. De robot kan hindernissen op zijn pad detecteren. De beweging van de robot stopt in geval van blokkering door een voorwerp of een persoon. De CoWelder™ bestaat uit een uitvoering met een CE-goedgekeurd MIG/MAG pakket alsook met een CE-goedgekeurd TIG pakket.

Migatronic Sigma Select


De Sigma Select is een modulaire driefasige MIG/MAG en MMA-inverter machine, van basis tot geavanceerde lasapparatuur van 300 tot 550 A. Met deze ene machine kunnen de huidige productiebehoeftes meteen aangepast worden zonder functies te deselecteren die later mogelijk nog nodig zijn.  Sigma Select is de nieuwe generatie lasoplossingen waarmee de installatie aangepast kan worden wanneer dat nodig is. Na aanschaf van dit lasapparaat is de aanschaf van een andere machine niet meer nodig. De Sigma Select kan immers eenvoudig met nieuwe functies ge-upgrade worden, dit voor minder dan de kosten van een nieuw lasapparaat. De Sigma Select biedt een keuze uit drie bedieningspanelen. De basisuitvoering is ontworpen voor MIG/MAG- en MMA-lassen met handmatige instelling van de lasparameters. In het Synergic paneel zijn alle primaire lasparameters gekoppeld en werken ze samen. Synergic bevat een standaardpakket met meer dan 50 lasprogramma’s. Het Puls paneel tot slot is bij uitstek geschikt voor roestvast staal en aluminium, mede omdat het lassen spatvrij is. Bij Puls is Synergic inbegrepen met meer dan 50 lasprogramma’s. Sigma Select kent de volgende functies en programma’s:

- DUO  Plus: prachtige lassen op TIG-niveau met een MIG/MAG lasapparaat. De DUO Plus techniek zorgt automatisch voor de perfecte afwerking. Het werkt eenvoudig met alle materialen en voor alle lasposities.
- Sequence: met deze functie kunnen maximaal negen persoonlijke sequenties opgeslagen worden en is het mogelijk daartussen te schakelen, heel gemakkelijk met een knop op de lastoorts. Bij uitstek geschikt bij montage en assemblage, bijvoorbeeld als de lassers veel verschillend laswerk uitvoeren tijdens de werkdag.
- Sequence Repeat: deze technologie biedt een maximale vrijheid om de ideale boog te maken voor specifiek laswerk; koppelt afzonderlijke sequenties aan elkaar en past lascycli aan aan de eigen behoeften.
- PowerArc: deze techniek creëert sterke, massieve constructies in koolstofstaal en roestvaststaal en realiseert een maximale inbranding in dikke platen bij het maken van hoeklassen en l-naden.
- Miga Job Control: is een digitaal geheugen in het lasapparaat waarmee je veelgebruikte instellingen kunt terugvinden en waardoor je dus direct kunt beginnen met lassen.
- Migalog: houdt alle lasgegevens bij. Handig als hard bewijsmateriaal volgens de EN- en ISO-lasnormen.

Automig 300 Pulse voor de automotive


De Automig 300 Pulse is een lasapparaat voor het herstellen van auto’s en het opbouwen van carrosserieën in professionele werkplaatsen. Dit compacte, volledig digitaal lasapparaat heeft 36 voorgedefinieerde programma’s. Deze programma’s voldoen aan de vereisten voor het lassen en solderen van bijvoorbeeld hoogwaardig staal en aluminium welke worden voorgeschreven door de autobranche. Het voldoet aan de standaarden van vrijwel alle autoproducenten. De Automig 300 Pulse is verkrijgbaar in drie versies: Single, Duo en Trio. De Duo-versie heeft ruimte voor twee draadrollen van 15 kg en de Trio-versie voor drie draadrollen van 5 kg, waardoor eenvoudig overgeschakeld kan worden tussen handelingen zonder toorts, draad en gas te wisselen. Het apparaat bepaalt automatisch welke toorts/draadtoevoereenheid actief is. Naast het lassen van plaatmetaal kan de Automig 300 Pulse gegalvaniseerde stalen platen MIG solderen, met en zonder puls. Deze functie waarborgt de materialen in termen van corrosie en sterkte en beperkt nabehandeling wegens vervorming van platen en profielen tot een minimum. Het resultaat is kosteneffectief en efficiënt lassen. Verder beschikt het apparaat over een dubbele puls, een functie die verschillende autoproducten vereisen. Deze dubbele pulsfunctie zorgt voor een precieze controle van de boog en beperkt lasspatten. De Automig 300 Pulse is verkrijgbaar met een ingebouwde boostconverter (elektronische autotransformator) voor het lassen op alle enkelfasige en driefasige netspanningen van 208 tot 440 V (50/60 Hz). Het apparaat is voorzien van de ergonomische MIG-A Twist®-toorts die een draaibare zwanenhals heeft voor een eenvoudige toegang tot moeilijk te bereiken plekken. De MIG-A Twist®-toorts is verkrijgbaar in verschillende lengtes en met diverse zwanenhalzen.  Verder is de toorts configureerbaar met verschillende regeleenheden voor het aanpassen van de lasstroom op de toortsgreep. De regeleenheid is eenvoudig te verwisselen naar behoefte, zonder gereedschap.

Oplossingen


Michel Faes benadrukt nog maar eens, dat het verkopen van machines niet zijn primaire doel is. “Wij willen de klant alleen maar de juiste oplossing bieden. Daarom is het zo belangrijk dat wij samen met de dealer bij de eindgebruiker komen. Dan kun je goed bepalen waar die klant het beste bij gebaat is. Je kunt wel een hele dure machine verkopen, maar als wij zien dat die machine helemaal niet nodig is en dat een eenvoudigere (en vaak goedkopere) machine ook volstaat, dan zeggen wij dat ook. Eerlijk is eerlijk en dat duurt ook het langst.”

Lease


Het jaar 2019 moet voor Migatronic het jaar van de CoWelder™ worden. Michel Faes daarover: “Het was enorm moeilijk om de eerste te verkopen. Maar nu staat er een aantal en hebben we dus referenties. Vaak kunnen we dan ook met een geïnteresseerde klant een referentiebezoek brengen zodat hij kan zien of het apparaat voor hem de oplossing is. En als de klant aanhikt tegen de investering kunnen we hem ook aanbieden de CoWelder™ te leasen. Vaak heeft de dealer al contact met een leasemaatschappij, maar heeft hij dat niet, dan hebben wij een partner voor leasen. We hebben het inmiddels heel druk met de CoWelder™, veel vragen, maar vooral ook veel aanvragen en demo’s.”

Groei


Over de toekomst maakt Michel Faes zich geen al te grote zorgen. “We kunnen ervan op aan dat ze in Denemarken steeds de juiste kwaliteitsproducten en de juiste oplossingen bedenken waarmee wij aan de gang kunnen. Daardoor kunnen wij flink aan de weg timmeren en zo ons marktaandeel verder uitbreiden. Dat gaat zeker ook op voor de automotive. Daar wordt Migatronic ook steeds bekender. Dat is mede te danken aan de dealer waar we mee samenwerken. Dat is Equipment Group Holland, een van de grootste spelers/leveranciers aan de autoschadeherstelbedrijven. Daar hebben we de juiste partner in gevonden.”
Brabantse Metaaldagen
Dichterbij in de tijd zijn de Brabantse Metaaldagen in Den Bosch (10 tot en met 12 april 2019). “Daar gaan we geen handlasapparatuur presenteren”, zegt Michel Faes. “Omdat het thema  Procesoptimalisatie is, focussen wij ons op de CoWelder™, een subliem voorbeeld daarvan. We nemen zowel de MIG/MAG versie als de TIG versie mee. Dan kan men ook het verschil zien. Ook tonen we een aantal praktijkvoorbeelden van gelaste stukken. We gaan er niet mee lassen, want als we dat doen kun je de werking van de machine niet goed meer zien, want hij moet dan achter een lasscherm staan en dus uit het zicht. Standbezoekers kunnen het apparaat wel zelf programmeren en laten draaien, zwaaien en zwieren. We laten dus puur zien wat de CoWelder™ allemaal kan.”

Standnummer Brabantse Metaaldagen 7 E 045

www.migatronic.nl
info@migatronic.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht