Go to top

Metaaltechniek Handelsonderneming B.V.

In dit artikel laten we de discussie rusten rondom de zin en de onzin van een afronding r=2mm als voorbewerking voor het aanbrengen van een coating. Feit is dat er veel opdrachtgevers zijn die een eis stellen van r=2mm of de interpretatie van de norm NEN-ISO 8501 vertalen naar een r=2mm.


Het uitgangspunt is eenvoudig: De (onder-)aannemer is uiteindelijk verantwoordelijk voor een afronding die voldoet aan deze eisen.

De uitdaging is om deze radius hoe groot of hoe klein, zo economisch mogelijk aan te brengen, wat in de praktijk meestal neerkomt op een bewerking als frezen, schuren of trommelen. Bij staalconstructiebedrijven wordt steeds meer gekozen om de handmatige schuurprocessen te vervangen door machinale bewerking met schuurbanden en borstels. Inmiddels is er veel praktijkervaring opgedaan en groeit de kennis van het afronden met behulp van borstels nog dagelijks om een zo groot mogelijke radius te behalen.

Met de huidige stand van de techniek is het mogelijk om op staal 235 een consistente radius te produceren van 2mm. De productiesnelheid (=snelheid van de transportband) van 1.2m/min garandeert daarbij een grote winst ten opzichte van handmatig slijpen met bv een haakse slijper. Bijkomende voordelen zijn vermindering van stof, fysieke belasting, geluid, en consistente kwaliteit. Aan de hand van een uurtje testen is vrij eenvoudig vast te stellen wat de terugverdientijd van de machine is, en wat de kosten van het afronden zijn.

Het wordt allemaal ingewikkelder bij andere staalsoorten. Het mag duidelijk zijn dat de bewerkingstijd toeneemt met de sterkte van het materiaal. De verschillen in bewerkingstijd tussen de veel voorkomende staalsoorten 235 en 355 zijn significant, en kan wel een factor 3 sneller zijn in het geval van staal 235. Gebruik van hoogwaardiger, borstels of andere schuurmaterialen kunnen dit wel compenseren maar wel tegen een hogere kostprijs van de verbruiksmaterialen. De eis van r=2mm op staal 355 zal een grote impact hebben op de kosten en de keuze van de machine en schuurmaterialen. Het is niet vanzelfsprekend dat in alle gevallen een r=2mm economisch aangebracht kan worden. De eerste vraag die beantwoord moet worden: Is mijn machine wel in staat een r=2mm aan te brengen? Dit ongeacht de productiviteit. Lang niet alle machines zijn ontworpen met deze doelstelling, dus is de kans groot dat de machine wordt overbelast bij deze bewerkingen.

De volgende vraag die we moeten stellen is of de verwachtte voedingssnelheid van 0.3m/min of nog lager, in combinatie met een hoger verbruik van de borstels en banden, het economisch gezien nog wint van een handbewerking? Of geven de eerdergenoemde voordelen van machinale bewerking toch de doorslag?
Voor alle staalconstructiebedrijven en snijbedrijven,  die plannen hebben om te gaan investeren in een machine die daadwerkelijk consistent, en economisch verantwoord een radius van 2mm aanbrengt op staal 355 deze tip: Laat je vooraf duidelijk informeren door de verschillende leveranciers! En ga absoluut uitgebreid testen met een groot aantal delen om daarna een gefundeerde beslissing te kunnen nemen. Vergeet na de installatie van de machine niet om de operators goed te trainen in het gebruik en de werking van de machine en de diverse verschillende schuurmaterialen.

Te vaak zien we helaas gebeuren dat door gebrek aan testen en kennis een onrendabele investering is gedaan.



 www.metaaltechniek.nl/

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht