Go to top

Hauck Heat Treatment Nederland toont op ESEF Maakindustrie 2020 specialistische warmte- en oppervlaktebehandelingen

Hauck Heat Treatment is een specialist op het gebied van warmte- en oppervlaktebehandelingen en heeft twee vestigingen. In Eindhoven vinden de vacuüm-, thermochemische- en oppervlakte-behandelingen plaats, terwijl in Venlo meer de generieke behandelingen plaatsvinden, veelal grotere aantallen met een hoge diversiteit aan producten. Hauck Treatment Nederland maakt deel uit van de wereldwijd opererende technologische onderneming Aalberts. In Eindhoven is de vestiging begin oktober uitgebreid met een nieuwe hal waarin inmiddels een drietal nieuwe ovens in gebruik is genomen. Zowel in Eindhoven als in Venlo zijn circa 60 mensen werkzaam.

Wim de Grood
Tijdens het jaarlijkse personeelsfeest in oktober 2019 is de nieuwe hal in gebruik genomen. Deze hal heeft een oppervlakte van 1.000 m² en op een verdieping is ook nog eens een opslagruimte van 250 m² beschikbaar. Ook zal er een nieuwe, tweede cleanroom voor soldeermontage in gebruik genomen worden. Vanwege twee grote projecten is besloten om een nieuwe grote oven aan te schaffen. Deze zogenaamde full metal vacuüm oven heeft een afmeting van 1200 mm x 1200 mm x 2000 mm. Daarnaast zijn er ook twee nieuwe vacuüm ovens in de standaardafmeting van 600 x 900 x 600 mm aangeschaft. Eén daarvan is ook een full metal oven, de andere is een oven met een grafiet ovenkamer. Plant manager Eindhoven Steffen Schneiders legt uit wat het voordeel is van een full metal oven: “Zo’n oven bevat minder stof en is daarmee dus schoner binnen de oven. Er kunnen hogere vacuüms gehaald worden waardoor producten hoogwaardiger behandeld worden. Dat is van belang in de markt van de halfgeleiderindustrie. Dat geldt ook voor bepaalde producten die bestemd zijn voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Ook voor de behandeling van titaanproducten heeft dit voordelen. Door met een hoger vacuüm te werken is er minder kans op oxidatie van of andere reacties met titaan. Met de grote oven hebben wij nu de grootste full metal vacuümoven van de Benelux. Daarnaast behoren wij met het aantal van onze overige vacuümovens tot de grootste vacuümharderijen van Europa.” Moet nog vermeld worden, dat de nieuwe hal volledig stand alone is opgebouwd en selfsupporting is op het gebied van brandveiligheid en stroom- en gasvoorziening en is daarmee een interne back up voor het geval er elders iets stilvalt.


 

Getoonde technieken


Eén van die nieuwe opdrachten betreft het vacuümsolderen van een geavanceerde warmtewisselaar. Jeroen Jansen, area sales development manager, vertelt, dat dit product naar alle waarschijnlijkheid te zien is op de stand tijdens de ESEF. Hauck Heat Treatment toont daar zijn speciale technieken. Eén daarvan is het vacuüm solderen, HD Brazing®. “Dat gaan we ook in onze nieuwe ovens uitvoeren”, zegt Jeroen Jansen. “HD Brazing® is een schone, milieuvriendelijke techniek om producten te verbinden, zoals bijvoorbeeld RVS aan RVS of een ander metaal aan keramiek. Deze techniek is heel bruikbaar in de farmaceutische industrie, de voedingsmiddelenindustrie maar ook in de lucht- en ruimtevaartindustrie omdat het een schoon proces is, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld lassen. Dat is, naast dat de verbinding een stuk onregelmatiger is waardoor achter de las zich vuil kan ophopen, ook voor de omgeving een vervuilend proces.” Wat op de stand ook te zien is, is het Stainihard® NC proces. Jeroen Jansen vertelt wat dit proces inhoudt: “Dit is het oppervlakte harden van RVS met behoud van de corrosiebestendigheid. Hierbij worden stikstof- en koolstofatomen in het oppervlak van het materiaal gediffundeerd en ontstaat een zogenaamd expanded austenite zone.  Deze zone creëert drukspanningen in het oppervlak wat zich vertaalt in hardheid en slijtvastheid. ‘Vreten’ van RVS wordt hiermee ook voorkomen.  Deze techniek wordt vooral toegepast op onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn.” HD Brazing® en Stainihard® NC zijn technieken die in Eindhoven worden uitgevoerd. Ook de Venlose vestiging geeft acte de presence op ESEF. Jeroen Jansen daarover: “Wij tonen het Nitrotec® proces. Bij dit, relatief milieuvriendelijke, nitrocarboneerproces worden de producten ook afgeschrokken in een speciale olie zodat het oppervlak ‘dicht’ oxideert. Deze behandeling levert daardoor, naast een hoge slijtvastheid, ook een zeer goede corrosiebestendigheid op. Bijkomend voordeel is, dat de producten mooi zwart van kleur worden en geen verdere nabehandeling meer nodig hebben. Het Nitrotec® proces wordt onder meer toegepast in de automotive industrie. Van al deze technieken is een aantal voorbeelden te zien op de stand van Hauck Heat Treatment Nederland. Ook voorbeelden van oppervlaktebehandeling door middel van damp (PVD en CVD) zijn op de stand terug te vinden. Het is de bedoeling zoveel mogelijk bestaande en toekomstige klanten met onze technieken te laten kennismaken.”
Standnummer Hal 03.B031

www.hauckht.nl

info.eindhoven@hauckht.com

info.venlo@hauckht.com

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht