Go to top

CTB Holland neemt met Micropeenen®, Shotpeenen en Thermal Spraying Aluminium een bijzondere plaats in in oppervlaktebehandelend Nederland

"Stralend het beste resultaat"


CTB Holland in Dordrecht is een oppervlaktebehandelaar die vooral actief is in de markten van de (petro)chemische, voedingsmiddelen-, zuivel- en metaalverwerkende industrieën. Met Micropeenen® neemt het zelfs een unieke plaats in in ons land. Maar CTB Holland doet meer, zoals onder andere Shotpeenen en Thermal Spraying Aluminium. Maar ook Microcleanen®, glasparelstralen en keramisch stralen behoren tot de technieken die bij oppervlaktebehandelingen door CTB Holland toegepast kunnen worden.


Wim de Grood


Micropeenen van RVS trap.


CTB Holland is in 1982 opgericht in Pernis. Nu is het bedrijf al vele jaren gevestigd in Dordrecht waar het zich in de loop van die jaren steeds meer heeft gespecialiseerd in een aantal bijzondere oppervlaktebehandelingstechnieken waar we verderop in dit artikel op zullen terugkomen. Was er in 2016 nog sprake van een mogelijke verhuizing naar een nieuw bedrijventerrein op Kil 4, door een andere bestemming aan dit terrein zijn die verhuisplannen richting ijskast getransporteerd en blijft CTB Holland (voorlopig) gevestigd op het huidige vertrouwde adres Aventurijn 191. Bij CTB Holland werken momenteel zeven personen, maar in tijden van topdrukte zijn dat er meer. Dan worden ook diverse vakspecialisten ingehuurd.

Specialismen


Grofweg gezegd heeft CTB Holland een tweetal technieken in huis. Directeur Carl Nagel verklaart: “We doen oppervlaktebehandelingen waar we iets aan het substraat toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan metallische coatings, natlaksystemen en Thermal Spraying Aluminium (TSA). Daarnaast hebben we oppervlaktebehandelingen waarmee we het oppervlak veranderen, verbeteren door het te reinigen en/of de morfologie te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn Micropeenen® en Shotpeenen. Met deze technieken beschieten wij het oppervlak met kleine kogeltjes.

Thermal Spraying Aluminium


Dit is een specifieke vorm van thermisch gespoten lagen. Carl Nagel hierover: “Hierbij worden specifieke eisen gesteld aan de ondergrond en de manier van aanbrengen. Deze methode wordt vooral toegepast om corrosie onder isolatie (CUI) te bestrijden. Bij TSA wordt er een dikke laag aluminium op het oppervlak gespoten. Gespoten lagen zijn altijd poreus. Het voordeel van spuiten met aluminium is, dat er een aluminiumoxide ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de poreuze laag ongelofelijk goed afgesloten wordt. Die is dan 100% dicht: door inwatering en verdamping ontstaan concentraties van chlorides. Deze kunnen geen schade meer aanrichten. De levensduur van het behandelde materiaal (koolstofstaal of roestvaststaal) wordt hierdoor met tot wel vijftig jaar verlengd.” Naast in de (petro)chemie wordt de methode van TSA ook geadviseerd in zuivel- en voedingsmiddelenindustrie.

Micropeenen®


Micropeenen® is een eigen ontwikkeling van CTB Holland die voortkomt uit het Shotpeenen. Bij een behandeling met Micropeenen® wordt het metaaloppervlak bestookt met zuiver ronde glaspareltjes. “We zijn bij dit proces in staat om de gebroken bolletjes en de hele bolletjes van elkaar te scheiden”, zegt Carl Nagel. “Deze behandelingsmethode hebben we samen met de TU/Delft ontwikkeld. Terwijl glasparelstralen gebeurt met een mix van gebroken en ronde bolletjes, kunnen wij garanderen dat  de behandeling bij Micropeenen® met zuiver ronde glaspareltjes plaatsvindt. Wordt Shotpeenen vaak aan de buitenkant van de procesapparatuur toegepast, bij Micropeenen® gebeurt dat veelal aan de binnenzijde van die apparatuur. Het gehele oppervlak wordt bij deze methode tot verzadiging behandeld. Tijdens de behandeling worden in een dunne oppervlaktelaag drukspanningen opgebouwd. Daardoor vermindert de aanhechting, verbetert de warmteoverdracht en neemt de gevoeligheid voor scheurvormende spanningscorrosie, vermoeiingscorrosie en elektrochemische corrosie sterk af. Na behandeling ziet het oppervlak eruit als een glad en zacht glooiend landschap.”
Samengevat, een goede Micropeen®-behandeling levert een materiaaloppervlak op dat:
•    schoon is
•    onder drukspanning staat
•    harder is dan het oorspronkelijke materiaal
•    beter bestand is tegen slijtage
•    beter bestand is tegen vuilafzetting (non-stick)
•    beter bestand is tegen corrosie
•    beter bestand is tegen scheurvormende spanningscorrosie
•    beter bestand is tegen vermoeiingcorrosie
•    beter bestand is tegen elektrochemische aantasting
      (pitting, spleetcorrosie)

Met deze methode is het mogelijk de termijn waarop de apparatuur gereinigd moet worden minimaal te verdubbelen. De Micropeen®-behandeling is dus flink kostenbesparend: stilstand van de apparatuur wordt namelijk aanzienlijk beperkt.
Voorafgaand aan het proces van Micropeenen® wordt het materiaal behandeld met Microcleanen®. Hierbij wordt het oppervlak schoongemaakt door met glaspareltjes de verontreinigingen van dit oppervlak weg te schieten. Daarmee wordt voorkomen, dat vervuilde residuen worden ingesloten.


Een gemicrocleande en geinspecteerde reactor.


Reactor na een Micropeenen.


Shotpeenen


Bij Shotpeenen wordt het materiaal aan de buitenzijde gebombardeerd met stalen ronde kogeltjes. Hierdoor wordt het oppervlak verdicht waardoor het harder wordt en er tevens een drukspanning wordt opgebouwd hetgeen het materiaal minder gevoelig maakt voor onder andere scheurvormende spanningscorrosie en corrosievermoeiing. De levensduur wordt hierdoor aanzienlijk verlengd. Alle bewegende delen in bijvoorbeeld een vliegtuig en in een auto worden geshotpeened. “Eigenlijk alle onderdelen die aan beweging worden blootgesteld worden met shotpeening behandeld. Wij kunnen materialen shotpeenen tot 45 ton en 35 meter lengte”, aldus Carl Nagel.

In beeld


Carl Nagel beschrijft de plaats van zijn bedrijf in de keten. “Wij komen bijna altijd als laatste in beeld. Bij een onderhoudsstop bijvoorbeeld. Eerst krijg je de afbouw van het productieproces, dan moeten de onderdelen toegankelijk gemaakt worden, vervolgens wordt een en ander schoongemaakt en, waar nodig, gerepareerd. Pas als dat gebeurd is komen wij in beeld. Dus na ons gebeurt er eigenlijk niet zoveel meer, eigenlijk alleen nog maar naspoelen om alle resten te verwijderen.” CTB Holland werkt veel op locatie. Vaak is de te behandelende apparatuur te groot om, zoals Carl Nagel het noemt, in de kofferbak van een auto te vervoeren. Dat stelt speciale eisen aan de medewerkers. Zij zijn daarom allemaal qua veiligheid gekwalificeerd. “Ze weten hoe ze bepaalde situaties moeten beoordelen en hoe ze vervolgens moeten handelen. Als onze mensen bij een stop komen, is de situatie rond de veiligheid bijna altijd al geregeld door de opdrachtgever zelf. Wat we zien is, dat de incidentencijfers steeds verder teruglopen”, aldus Carl Nagel.


Micropeenen op lokatie.


Aanbrengen TSA.


Marktpositie en toekomstverwachtingen


Met Microcleanen® en Micropeenen® in het bijzonder, maar ook met Shotpeenen en Thermal Spraying Aluminium neemt CTB Holland een unieke plaats in in Nederland. Carl Nagel hierover: “Juist omdat wij een sterke marktpositie hebben, ben ik optimistisch over 2019. Verder durf ik ook te zeggen, dat kwaliteit zich altijd terugverdient. Ik zeg ook wel eens: ‘Stralend het beste resultaat!’. Voor de verdere toekomst zie ik wel, dat we verder kunnen automatiseren door robotisering van veel repeterende handelingen die verder geautomatiseerd kunnen worden. Toepassing is, kortom, voor alles wat kapot kan gaan door vermoeiing kan CTB Holland heel veel betekenen!” CTB Holland is gecertificeerd volgens ISO-NEN 9001-2015. Voor veiligheid en milieu is het VCA gecertificeerd.


Detailopname ventilatoren Micropeenen van de lassen.
 

Implantaten


Tot slot nog een sprekend voorbeeld van een subliem resultaat na een behandeling met Micropeenen®. Voor de Technische Universiteit Twente heeft CTB Holland implantaten, gemaakt van geheugenmetaal, behandeld. Voordat de universiteit met het bedrijf in contact kwam, hadden ze die implantaten niet behandeld. Toen kwamen ze aan zo’n 10.000 belastingen. Daarna gingen ze trommelen en bereikten ze 100.000 belastingen. Maar na een behandeling met Micropeenen® werden er meer dan 10 miljoen belastingen ‘gescoord’. Dat zou je dus met recht een eeuwig leven zonder fouten van zo’n implantaat mogen noemen. Bijkomend voordeel is ook, dat de morfologie van het materiaal bijzonder gunstig is om te vergroeien met het lichaam. Kortom, ook medische toepassingen zullen zich alsmaar verder uitbreiden.


www.ctbholland.com

info@ctbholland.nl
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht