Go to top

CTB Holland BV: uniek met Micropeenen®, shotpeenen, Microcleanen® en Thermal Spraying Aluminium

"Bijdragen aan een grotere bedrijfszekerheid is altijd welkom"


Het in Dordrecht gevestigde CTB Holland BV is gespecialiseerd in oppervlaktebehandelingen voor de (petro)chemische, voedingsmiddelen-, zuivel- en metaalverwerkende industrieën. CTB Holland voorkomt gericht corrosieverschijnselen en vervuiling van installaties door de juiste oppervlaktebehandelingen toe te passen. Paradepaardjes hierbij zijn Micropeenen®, shotpeenen, Microcleanen® en Thermal Spraying Aluminium. Maar ook voor onder meer glasparelstralen en keramisch stralen kan men uitstekend terecht bij CTB Holland.


Wim de Grood


Citytec Botlek Reactor na een Micropeenen.


CTB Holland is in 1982 in Pernis begonnen met een groot scala aan oppervlaktebehandelingstechnieken, variërend van de diverse methodes van stralen tot het aanbrengen van allerlei soorten van coatings. CTB staat voor Corrosie Technisch Bureau. Vanwege een minder ideale ligging op een industrieterrein in Pernis is het bedrijf verhuisd.
Omdat er ook al een werkplaats in Dordrecht was, is besloten de werkplaats in Pernis daarnaartoe over te brengen. Alleen het kantoor is toen in Pernis gebleven. Om de lijnen wat korter te houden heeft men er toch voor gekozen het kantoor ook naar Dordrecht over te brengen. Inmiddels zit CTB Holland alweer een jaar of twaalf op de huidige locatie in die stad en overweegt men om op termijn te verhuizen naar Kil 4, een nieuw en nog te ontwikkelen bedrijventerrein in Dordrecht. Nu beschikt CTB Holland over zo’n 1.000 m² oppervlakte, maar gelet op de gestage groei zal dat over een paar jaar niet meer voldoende zijn voor de negen bij het bedrijf werkzame personen. En bij topdrukte zijn dat er meer, omdat men dan werkt met ingehuurde vakspecialisten.

Veiligheid


De belangrijkste sector waar CTB Holland actief is, is de chemische en de petrochemische industrie. Dat betekent, dat er veel op locatie wordt gewerkt. Want uitbouwen van de apparaten die daar worden gebruikt, is praktisch onmogelijk. Dat stelt speciale eisen aan de medewerkers, voornamelijk op het gebied van veiligheid, zowel in het algemeen alsook wat betreft specifieke fabrieksgebonden situaties. De meeste werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens gepland onderhoud, maar soms ook na een calamiteit. In beide gevallen is CTB Holland in staat om de behandeling grondig en goed te doen. “Maar voorkomen is beter dan genezen” zegt directeur Carl Nagel. “Tijdens het geplande onderhoud is altijd het beste moment. Dan kun je alles goed inplannen en er ook de tijd voor nemen. Ongeplande stilstand is altijd een dure aangelegenheid. Door de behandeling uit te voeren tijdens een geplande stop bereik je dat je bijvoorbeeld niet elke veertien dagen hoeft te reinigen, maar eens in de drie maanden. Dat is winst!”

Technieken


De technieken van CTB Holland BV kunnen in twee categorieën worden verdeeld:
A. Oppervlakte-behandelingstechnieken die het oorspronkelijke oppervlak verbeteren door het schoon te maken en/of de morfologie te verbeteren: Micropeenen®, shotpeenen, Microcleanen®, keramisch stralen.
B. En de technieken die ter bescherming een laagje ander materiaal aanbrengen op de oorspronkelijke ondergrond: TSA Thermal Spraying Aluminium, schoperen/vlamspuiten, natlak coatings, poedercoatings. We beschrijven hierna de technieken, waar CTB Holland uniek in is.


Gouda Vuurvast Micropeenen van RVS trap.


Micropeenen®


Bij de Micropeen®-behandeling wordt het metaaloppervlak gehamerd met zuiver ronde glaspareltjes, onder zorgvuldig gecontroleerde procescondities. Bij Micropeenen® wordt het gehele oppervlak tot verzadiging behandeld. Afhankelijk van de gekozen procescondities wordt het oppervlak van het behandelde metaal gereinigd, gladder en harder, terwijl tegelijkertijd in een dunne oppervlaktelaag drukspanningen worden opgebouwd. Daarmee vermindert de aanhechting, verbetert de warmte-overdracht en neemt de gevoeligheid voor scheurvormende spanningscorrosie, vermoeiingscorrosie en elektrochemische corrosie sterk af. “Als je het oppervlak onder een microscoop bekijkt, ziet het eruit als een zacht golvend oppervlak, bij wijze van spreken als een sinaasappelhuid”, voegt Carl Nagel nog toe.

Werking Micropeenen®


Bij een goed uitgevoerde Micropeen®-behandeling dient het oppervlak tot verzadiging te worden behandeld. Het is daarom van groot belang tijdens de behandeling de verzadigingsgraad te meten. Daartoe heeft CTB Holland moderne meetapparatuur die gekoppeld is aan een PC, waarin de gegevens worden opgeslagen in een database. De verzadigingsgegevens worden voor ieder behandeld oppervlak uitgeprint en aan de klant ter beschikking gesteld.

Een goede Micropeen®-behandeling levert een materiaaloppervlak op dat:
•    schoon is
•    onder drukspanning staat
•    harder is dan het oorspronkelijke materiaal
•    beter bestand is tegen slijtage
•    beter bestand is tegen vuilafzetting (non-stick)
•    beter bestand is tegen corrosie
•    beter bestand is tegen scheurvormende spanningscorrosie
•    beter bestand is tegen vermoeiingcorrosie
•    beter bestand is tegen elektrochemische aantasting
      (pitting, spleetcorrosie)

“Met andere woorden, de Micropeen®-behandeling is kostenbesparend. Daarom zijn wij er trots op, dat CTB Holland kan bijdragen aan een grotere bedrijfszekerheid. En dat is altijd welkom”, zegt Carl Nagel. De geavanceerde machines van CTB Holland BV zijn zo geconstrueerd dat de omgeving en daarmee het milieu absoluut niet worden belast.
Micropeenen® is een door CTB Holland zelf ontwikkelde afgeleide van shotpeening.

Microcleanen®


Bij Microcleanen® wordt het oppervlak schoongemaakt door onder een hoek van 45 graden onder goed gedefinieerde procescondities met glaspareltjes de verontreinigingen van het oppervlak weg te schieten. Over het algemeen wordt deze methode vooral toegepast als voorzichtige maar zeer effectieve reinigingsmethode voorafgaand aan een Micropeen®-behandeling.


Micropeenen van een reactor ter voorkoming van vervuiling.


Hoe het werkt


De Microclean®-behandeling is een alternatieve reinigingsmethode waarbij vuil en andere afzettingen in de procesapparatuur grondig worden verwijderd en de defecten in het oppervlak in tact blijven zodat deze goed zichtbaar worden. Bij de Microclean®-behandeling wordt het metaaloppervlak mechanisch gereinigd.
De Microclean®-behandeling verdient de voorkeur omdat veelal de resten vuil uit de putjes verwijderd worden. Hierdoor is onderhoud en inspectie goed en grondig uit te voeren. Oppervlakte-defecten en corrosieschade zijn nu eenvoudig vast te stellen.
Het metaaloppervlak mag niet worden verruwd. Daarom voeren specialisten van CTB Holland de behandeling uit met 98 % zuiver rond materiaal.
Voordelen van de Microclean®-behandeling op een rij:             
•    de behandelaars bekijken tijdens het schoonmaakproces het gehele oppervlak
•    zeer kleine lokale schade (initiatiefase) wordt zichtbaar
•    minder stops door betere inspectie
•    Microcleanen® garandeert een optimaal penetrant onderzoek
•    het milieu wordt gespaard omdat 100% hergebruik mogelijk is
•    uitvoering is mogelijk in de shop en on-site

Shotpeening


Bij shotpeening wordt het substraat gebombardeerd onder een hoek van 90 graden met ronde kogeltjes (kogelstralen) om het oppervlak te verdichten. Het oppervlak wordt daarmee harder en tevens wordt een drukspanning opgebouwd die het materiaal minder gevoelig maakt voor o.a. scheurvormende spanningscorrosie en corrosievermoeiing. Hierdoor wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Mogelijkheden in eigen werkplaats van CTB Holland: tot 45 ton en 35 meter lengte.

Verschil tussen shotpeenen en Micropeenen®


Ten opzichte van Micropeenen® is shotpeenen wat groffer en worden er veelal stalen kogeltjes gebruikt. Dat betekent, dat de drukspanningen ook wat hoger zijn. Carl Nagel geeft een voorbeeld van de sublieme resultaten die bereikt kunnen worden met de toepassing van Micropeenen®. “Samen met de afdeling Biomechanische Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit van Twente hebben we implantaten behandeld. Dit waren implantaten van geheugenmetaal en bedoeld voor scoliose patiënten. Die moeten een hele vervelende operatie ondergaan en daarna heel lang revalideren. Als zo’n implantaat breekt, moet je weer een nieuw aanbrengen met weer die vervelende operatie en lange revalidatietijd. De TU was ons op het spoor gekomen. Eerst hadden zij niets gedaan aan het implantaat en kwamen ze aan zo’n 10.000 belastingen. Toen zijn ze gaan trommelen en bereikten ze 100.000 belastingen. Vervolgens is het Micropeenen® toegepast en kwamen ze boven de 10 miljoen belastingen. Dat staat in de werktuigbouwkunde gelijk aan dat het materiaal zonder fouten is, het ‘eeuwige’ leven heeft.”

Shotpeenen wordt bijvoorbeeld gebruikt bij grote assen om vermoeiingscorrosie te voorkomen. Het shotpeenen is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog om de mechanische eigenschappen van materialen te verbeteren. Dit is een algemene techniek, maar wel heel erg specialistisch.


TSA Kolom Exxon mobil.
 

Thermal Spraying Aluminium


Ook voor de behandeling van aluminium oppervlakken heeft CTB Holland een paradepaardje in huis, namelijk Thermal Spraying Aluminium. Thermal Spraying Aluminium (TSA) is een bijzondere vorm van thermisch gespoten lagen. De TSA laag wordt op een dikte van in de regel 250 micrometer op een gestraald staaloppervlak gespoten. Het smelten van aluminium wordt gerealiseerd door een elektrische vlamboog of autogeen. De TSA laag is poreus en beschermt het stalen substraat op twee manieren: door kathodische bescherming en door de vorming van een echte barrièrelaag nadat de poriën met corrosieproducten zijn gevuld. TSA lagen worden vaak toegepast ter voorkoming van corrosie onder isolatie, zowel voor koolstofstaal als roestvast staal (CINI 7.4.04 respectievelijk CINI 7.4 07, waarbij CINI staat voor Stichting Commissie Isolatie Nederlandse Industrie). TSA verlengt, al dan niet na het aanbrengen van een diffunderende sealer, de levensduur van het materiaal met wel vijftig jaar, zonder noemenswaardig onderhoud.

"Kwaliteit verdient zich altijd terug: in minder stilstand en meer productie"


CTB Holland werkt, anders dan de naam doet vermoeden, ook veel in de ons omringende landen. Wat Micropeenen® betreft, is CTB Holland zo beetje de enige in Europa die deze techniek toepast. “Het gaat ons goed”, constateert Carl Nagel met gepaste trots. “Maar we blijven bedrijfsmatig denken en streven altijd naar betere resultaten dan de voorgaande. Daarom denken wij ook aan uitbreiding over een paar jaar.” En daarmee doelt Carl Nagel op de eerder genoemde vestiging op Kil 4, het nieuwe industrieterrein in Dordrecht. Bovendien denkt hij, dat de marktpositie van CTB Holland dan nog sterker is. “We verwachten een uitbreiding van het aantal klanten, zeker voor wat betreft onze specialismen zoals Micropeenen®, shotpeenen en TSA. Op het gebied van TSA willen wij ons nog verder concentreren op het meer gecompliceerde werk waar vakkennis en ervaring voor nodig is.” Verder zegt Carl Nagel nog: “Een klant moet bereid zijn om een redelijk bedrag te betalen voor een goed stuk werk. En dat hij daar dan inspecties op loslaat, prima. Dat is zijn goed recht. Dan ziet hij ook, dat hij krijgt wat hij gevraagd heeft en waarvoor hij heeft betaald. Kwaliteit verdient zich altijd terug: in minder stilstand en meer productie.” Dat CTB Holland kwaliteitswerk levert blijkt ook uit de twee certificeringen die het heeft. Het bedrijf is al sinds 1995 gecertificeerd volgens ISO 9001:2008 en NEN. Daarnaast is CTB Holland, eveneens al 16 jaar, voor wat betreft veiligheid en milieu VCA gecertificeerd. Binnenkort wordt CTB Holland gehercertificeerd volgens de allernieuwste en strengere norm ISO-NEN 9001:2015.

info@ctbholland.com
www.ctbholland.com 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht