Go to top

Applus RTD komt met een nieuwe, efficiënte en veilige ontwikkeling: Ultrasoon onderzoek aan RVS: Phased Array

 In het Niet Destructief Onderzoek maakt Applus RTD grote sprongen met zijn ontwikkelingen. Phased Array is een onderzoekstechniek die met ultrasoongeluid werkt. Het conventioneel (radiografisch) onderzoek van lassen is zeker nog niet van het toneel weg te denken, maar het is wel de tijd voor nieuwe geavanceerde technieken. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van computer technologie, draagbare accu’s en natuurlijk meer onderzoek vanuit het werkveld kan het NDO sneller, efficiënter en ook veiliger. 


Het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksmethodes, en het verbeteren van de bestaande is voor Applus RTD een tweede natuur. Omdat conventioneel radiografisch onderzoek in sommige gevallen ongewenst, of zelfs onveilig is in verband met de stralingsrisico’s, ging het Rotterdamse bedrijf op zoek naar nieuwe methoden om betrouwbaar, efficiënt en veilig (las)onderzoek uit te voeren. Ultrasoon onderzoek met Phased Array tasters is daar zeer geschikt voor.

Phased Array


Phased (Tijd) Array (een groep) is een techniek waarbij de geluidsbundels van de ultrasone tasters elektronisch worden aangestuurd. Bij conventioneel Ultrasoon Onderzoek gebeurt dit mechanisch of handmatig. Door de bundeling van de ultrasone tasters is het mogelijk om zeer nauwkeurig een defect te kunnen opsporen en daarbij de locatie en de grote van het defect te bepalen. Daarnaast zijn de Applus RTD Phased Array systemen flexibel opgebouwd dat er met een enkele taster vanuit verschillende hoeken gescand kan worden. Omdat er meer informatie kan worden gegenereerd in minder tijd, is Phased Array onderzoek erg efficiënt. De laatste ontwikkelingen in de technologie hebben ervoor gezorgd dat het onderzoek nog sneller en nog nauwkeuriger is geworden. 




Toepassingen


De toepassingen van Phased Array zijn legio. Niet alleen kan Phased Array ingezet worden ter vervanging van radiografisch lasonderzoek, dat vanwege de vrijkomende straling vaak beperkingen met zich meebrengt rond werktijden en locaties, maar ook voor onder andere corrosie mappen en scheurdetectie. Daarnaast kan een Phased Array -systeem verschillende vormen van ultrasone onderzoeken genereren, waaronder Pulse- Echo en Time of Flight Diffraction (ToFD).
Applus RTD werd in 1937 in Rotterdam gestart door de heer L. van Ouwerkerk, die het bedrijf tot 1950 leidde. Die ontwikkelde een industrieel systeem om lassen met röntgenstralen te onderzoeken op het moment dat in de scheepvaart niet meer met klinknagels werd gewerkt, maar het lassen daarvoor in de plaats kwam. Die lassen moesten gecontroleerd worden. In de loop der jaren zijn er vestigingen in België, Engeland, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Tsjechië, Australië, Singapore, Verenigde Staten en Canada bij gekomen. Wereldwijd heeft Applus RTD 4000 medewerkers, waarvan er 600 in Nederland werken.

Oldtimer


“Wij doen met staal wat ziekenhuizen met lichamen doen; onderzoeken zonder het kapot te maken. En ja, daarbij komen er weleens klantvragen voorbij die je niet elke dag hebt. Bijvoorbeeld een schilderij dat we in een museum onderzochten, uit Friesland kwam de vraag om ijsdikte te meten zonder een gat in het ijs te hoeven zagen. Dat kun je niet met een röntgenapparaat doen, maar wel met geluidsgolven, net als bij een echo-onderzoek. Ook hebben we eens een oldtimer onderzocht met röntgenstralen. Daarvoor was een groot röntgenapparaat nodig, maar het is ons wel gelukt. Dat zijn de dingen die we zeker niet dagelijks tegenkomen. Normaal gesproken controleren we lasnaden in de industriële omgeving en we onderzoeken m etaal, bijvoorbeeld bij bruggen en op schepen. Dat doen we wereldwijd op het vasteland, maar ook offshore op boortorens en schepen”, vertelt Peter de Bree, Regional Director Western Europe van Applus RTD.

Onafhankelijk onderzoek


Applus RTD doet onafhankelijk onderzoek naar lassen en staal. “We mogen geen keurmerk of certificaat geven”, legt De Bree uit. “Daarvoor zijn weer andere instanties, om belangenverstrengeling te voorkomen. Het moet wel eerlijk en objectief zijn, dan kun je beter meerdere bedrijven er naar laten kijken. Doordat wij onafhankelijk onderzoek doen hebben we geen last van de crisis. Bedrijven bezuinigen niet op veiligheid. Afhankelijk van de vraag die we binnenkrijgen, ontwikkelen we zelf systemen. Die bouwen we ook zelf. We gebruiken dat apparaat om onderzoek te doen en daarna blijft het van ons. We bestaan al 76 jaar, dat is in deze branche vrij ongewoon. Ik denk dat dat vooral komt doordat we blijven investeren in Research & Development. Dat maakt ook dat we voorop kunnen blijven lopen. Je moet je blijven ontwikkelen als bedrijf en up to date blijven. We zijn nu druk bezig om dingen beter te laten zien, visueel te maken met behulp van computers en 3D animaties, om het inzichtelijk te maken. Als je de technieken bekijkt en vergelijkt met die van toen we startten, het is zoveel mooier geworden! Ik ben graag met iets fysieks bezig en dat is staal zeker. Onze mensen gaan naar een brug, een raffinaderij of een schip en onderzoeken iets wat echt bestaat. Bij een bank werken lijkt mij niets, dan heb je niet te maken met een fysiek product. Ik wil de dingen graag kunnen zien en voelen.”



Op maat gemaakt


Applus RTD heeft een unieke voorsprong in het vinden van inspectieoplossingen. De eigen in-huis Research & Development afdeling is in staat om nieuwe technieken en methodes te ontwikkelen en te verbeteren, om het Niet Destructief Onderzoek veiliger, efficiënter en nauwkeuriger te maken. Applus RTD levert vooral diensten aan de eigenaren van offshore platformen, olieraffinaderijen, pijpleidingen, chemische fabrieken, staalproducenten en aan kleinere bedrijven die met staal en lassen werken.




 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht