Go to top

Meulatech is zeer te spreken over Promatt

Meulatech Aluminium en RVS constructie werk uit Eindhoven heeft al meer dan 19 jaar ervaring met het verwerken van aluminium en roestvast staal. Hun specialiteit is het bewerken van aluminium profielen, maar daarnaast richt het zich ook steeds meer op het verwerken van aluminium en kunststof platen. Sinds 2006 heeft Meulatech de beschikking over een aantal machines van het Italiaanse merk FOM Industrie. Deze machines zijn geleverd door het Haaksbergse bedrijf Promatt, leverancier van onder meer zaagmachines en profielbewerkingsmachines. En daar is Meulatech zeer te spreken over.

Wim de Grood

Promatt gaat crescendo


Promatt heeft een jarenlange ervaring en expertise opgebouwd op het gebied van hun leveringsprogramma dat voor wat betreft de ver- en bewerking van aluminium bestaat uit machines van de vooraanstaande Italiaanse machinebouwer FOM Industrie dat wereldwijd gezien tot de top 3 behoort. Promatt is de importeur voor Nederland van deze machines. Ook is Promatt onder andere importeur van de Behringer en Eisele zaagmachines. Henk Brinkman van Promatt geeft aan, dat het assortiment nog steeds groeiende is: “We krijgen steeds meer specialiteiten in huis. Daarmee sluiten wij goed aan op de markt. Met name in het non-ferro segment groeien wij sterk. Niet alleen in de verkoop van machines, maar ook voor wat betreft de technische ondersteuning.

Meulatech


Meulatech is 19 jaar geleden opgericht door Paul van de Meulengraaf. Meulatech staat voor Meulengraaf Lastechniek, wat tevens de achtergrond van Paul van de Meulengraaf verklaart. Symbolisch is dit ook terug te zien in het logo van het bedrijf. Directeur Paul van de Meulengraaf over de bedrijfsactiviteiten van Meulatech: “Wij houden ons voornamelijk bezig met het verwerken van aluminium profielen tot constructies. Dan praten we over CNC (computer gestuurd) zagen, frezen, lassen en het eventueel laten poedercoaten of anodiseren. Daarnaast zijn wij van plan om een assemblagelijn op te zetten, onder meer voor posterbakken.” Meulatech is wat men noemt een ‘jobber’. Voor wie dat niets zegt: een jobber is een toeleverend productiebedrijf dat in opdracht van bijvoorbeeld een machinefabriek of een apparatenbouwer één of meerdere onderdelen vervaardigt. De opdrachtgever levert in de regel de productspecificaties aan en ook vaak de benodigde ingangsmaterialen. Maar Meulatech begeeft zich in toenemende mate ook zelf op het design- en engineeringspad. Klanten van Meulatech zijn vooral te vinden in de reclamebranche en bij leveranciers van buitenmeubilair. Meulatech zit bewust niet in de ramen- en deurenindustrie. “Dan moet je ook beschikken over een buiten montageploeg en dat willen we niet”, aldus Paul van de Meulengraaf. “Wij richten ons alleen maar op het bewerken van profielen en het intern assembleren van die producten. Eigenlijk maken wij van alles wat.” Toen Meulatech van start ging, bewerkte het ook roestvast staal. Maar gaandeweg de tijd heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van aluminiumbewerking. “Omdat wij zo specialistisch zijn, komen onze klanten uit het hele land en zelfs nu ook al uit België uit zichzelf naar ons toe. Wij worden gevonden omdat we alleen maar aluminium verwerken. Daar is ons machinepark dan ook volledig op ingericht. Zelfs Henk Brinkman van Promatt wees ons erop, dat wij vrij uniek zijn in Nederland. Dat waren geluiden die hij in de markt opving,” stelt Paul van de Meulengraaf met enige trots.


Nieuwbouw


Meulatech heeft zich van het begin af aan gepresenteerd als een specialistisch aluminiumbedrijf. Maar toen had het nog geen daartoe gespecialiseerde apparatuur voor. Maar gaandeweg het aantal opdrachten toenam zijn die machines er steeds meer gekomen. Vanaf 2006 is Meulatech begonnen met de aanschaf van CNC gestuurde machines. Maar het bleef niet bij machines alleen. Sinds juni 2017 zit Meulatech in een gloednieuw onderkomen aan de Waldeck Pyrmontstraat in Eindhoven. Plannen voor nieuwbouw waren er al langer, maar door de crisis konden die (toen nog) niet gerealiseerd worden. Bij toeval kreeg Paul van de Meulengraaf deze locatie in de schoot geworpen. “Een vastgoedbeheerder heeft het nieuwe pand geheel naar wens van Meulatech gebouwd. Daarom voelt het ook aan als ons eigen pand. Dit pand zou eigenlijk gebouwd worden voor een ander bedrijf, maar die heeft dat moeten annuleren. Wij konden toen heel snel tot overeenkomst komen met die vastgoedbeheerder. In februari 2017 zijn ze gaan bouwen en sinds juli van dat jaar zitten wij erin”, aldus Paul van de Meulengraaf. Het pand is voorzien van de allernieuwste snufjes, zoals geen gas maar alles elektrisch, overal LED verlichting, op en top geïsoleerd en overal vloerverwarming, tot in de werkplaats aan toe. Zonnepanelen moeten in de toekomst de duurzaamheid nog completeren.

Vier machines van FOM Industrie


Als je de productiehal van Meulatech binnenkomt zie je al gelijk twee dubbelkops computergestuurde zaagbanken. Verder staan er twee profielbewerkingscentra, twee CNC freesbanken, een kantpers, een knipbank, een plaatfreesmachine en nog wat kleinere machines zoals bijvoorbeeld een plaatwals van 1.500 mm. In een naastgelegen en aansluitende hal bevindt zich de lasafdeling met de benodigde TIG en MIG lasapparatuur. De twee dubbelkops computergestuurde zaagbanken en de twee profiel bewerkingscentra zijn van het merk FOM Industrie en geleverd door Promatt. De zoektocht naar in eerste instantie een profielbewerkingscenter begon in 2005 en leidde uiteindelijk in het begin van 2006 tot de levering van een 4-assige machine van het type FLEN van FOM. Deze machine heeft een werkbereik in één opspanning en op drie zijden bewerken van 6830 mm lang, 390 mm breed en 250 mm hoog. Indien het profiel maar op één zijde bewerkt hoeft te worden heeft de machine een capaciteit van 6830 mm lang, 500 mm breed en 300 mm hoog. Ook kan deze machine op twee werkstations werken indien de lengte van het materiaal niet langer is dan circa 3400 mm waardoor een efficiëntere productie wordt bereikt. De machine heeft een gereedschapsmagazijn van twaalf gereedschappen. DXF tekeningen van profieldoorsnedes kunnen moeiteloos ingelezen worden zodat de programmeerkosten beperkt blijven. Naast het frezen van gaten behoort ook het vervaardigen van tapgaten met behulp van boor/tapcombinaties en flowdrillen tot de mogelijkheden. Deze machine was en is nog steeds heel succesvol voor Meulatech: In 2007 was die machine zelfs broodnodig door de toename van opdrachten voor het bewerken van profielen.In 2008 volgde een zaagbank van FOM. Die was van het type Blitz 60 Theta. Dit is een geheel CNC gestuurde dubbelkops zaagbank voor het zagen van aluminium profielen. Op deze machine kunnen enkelvoudige zaagsneden geprogrammeerd worden en bij seriewerk eventueel op automaat voor de kleinere afmetingen. Beide zaagkoppen zijn programmeerbaar van 20 tot 135 graden met een maximale zaaglengte van 6600 mm. Een DXF van de profieldoorsnede kan eenvoudig ingelezen worden, zodat het programmeren wordt vergemakkelijkt. Een te zagen profiel is afhankelijk van de profieldoorsnede in combinatie met de zaaghoek.





Het hebben van één zaagbank en één profielbewerkingscenter maakt je heel kwetsbaar als er onverhoopt eentje uitvalt. Daarom besloot Paul van de Meulengraaf er van elk nog een aan te schaffen. Daarom is in december als profielbewerkingscenter de 4-assige Axel 4 gekomen. Hiervan zijn de belangrijkste specificaties een elektrospindel FOM 12 kW 18.000 tpm (HSK 63) met vloeistofkoelsysteem en 15 - positie gereedschapsmagazijn, geschikt voor Ø 400 mm. mes (HSK 63) en hoeksysteem. De machine beschikt over een mobiele besturingsconsole met pc, 17-inch touchscreenmonitor, muis en toetsenbord. Voor de zaagbank is gekozen voor de Keope 5. Voordeel van deze zaagbank is dat de zagen van onder uit komen, in tegenstelling tot de Blitz, waar de zagen van achter uit komen. Paul van de Meulengraaf: “Wij moeten vaak producten maken waar dat niet handig is. Ik wilde een machine waarbij ik de keuze heb van waaruit ik kan zagen. Na bezoeken aan diverse fabrikanten is voor beide machines de keuze wederom op FOM gevallen. Doorslag gaf het feit, dat de software van de ‘oude’ machine en de nieuwe onderling uitwisselbaar is. De software is natuurlijk helemaal nieuw, maar ligt volledig in lijn met de ‘oude’. Daardoor raak je heel snel thuis op die nieuwe machine. Bovendien werkt dat heel efficiënt.” De Keope 5 is onder meer uitgerust met twee hardmetalen zaagbladen met een diameter van 600 mm en een 15” touchscreen bedieningspaneel.




 

Blij met elkaar


Maar ook hoe Promatt haar service biedt heeft een rol gespeeld bij de beslissing om voor FOM Industrie te kiezen. “Bij Promatt hebben ze monteurs. Als wij een storing hebben, staat er binnen de kortste tijd iemand hier. En dat is voor ons als een bedrijf dat werkt met korte deadlines van geweldig groot belang.” Door al deze en nog enkele andere investeringen, waaronder een nieuwe kantpers en een CNC freesmachine, mag gesteld worden, dat het machinepark state-of-the-art genoemd kan worden. Het feit, dat Meulatech voor de tweede keer gekozen heeft voor FOM Industrie en Promatt mag gezien worden als een positieve waardering voor beide bedrijven. “Wij hebben helemaal geen klagen, dus waarom zou ik hen niet aanbevelen?” besluit Paul van de Meulengraaf. Iets wat Promatt en Henk Brinkman in hun zak kunnen steken.

www.meulatech.nl
 

www.promatt.nl




 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht