Go to top

Trump spaart EU: geen heffing op Europees staal en aluminium

Trump kondigde twee weken geleden een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan. Hij maakte al een uitzondering voor buurlanden Canada en Mexico. Buiten Europa zijn nu ook Argentinië en Brazilië vrijgesteld van importheffingen.

Brussel kan opgelucht reageren. Volgens Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Handel, zouden er duizenden banen in Europa verloren gaan als Trump zijn plannen zou doorzetten.

Om Amerika op andere gedachten te brengen, trok Malmström dinsdag en woensdag nog in aller ijl naar Washington voor overleg met de minister van Economische Zaken Wilbur Ross en handelsgezant Robert Lightizer om ze ervan te overtuigen de Europese Unie vrij te stellen van de geplande verhoging van importtarieven op staal en aluminium.

Goed nieuws

Het uitzonderen van de tariefsverhoging op staal en aluminium zou 'goed nieuws' zijn en 'een stap in de goede richting'. ,,Maar ik wacht op bevestiging'', zei voorzitter Antonio Tajani van het Europees parlement, op berichten uit Washington dat Europa gespaard blijft van een handelsoorlog met Trump.

,,Amerika en Europa zijn twee zijden van dezelfde medaille, die moeten niet met elkaar in een handelsgeschil verzeild raken'', aldus Tajani. ,,Het gaat om China, daar vindt de overproductie plaats. Als Trump Europa aanvalt vergist hij zich van doel.''

De andere Europese leiders wilden aan het begin van de avond nog geen woord kwijt over de nu voor Europa hoogst waarschijnlijk afgewende staaloorlog. ,,We hebben dat met z’n allen zo afgesproken”, aldus premier Rutte op een tussentijdse persconferentie. ,,We willen eerst precies snappen wat ze in Amerika gezegd hebben. We willen de tijd om te interpreteren.” Ook Commissievoorzitter Juncker en EU-Raadsvoorzitter Tusk hielden de lippen stijf opeen en verwezen naar later vanavond of vannacht.

China moet betalen

China is 's werelds grootste staalproducent. Trump heeft vanmiddag aangekondigd tariefmuren van 60 miljard dollar op te trekken voor Chinese producten. Daarmee wil Trump de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China aanpakken. Op welke producten de tarieven worden geheven, is nog niet bekend. Het Amerikaanse handelsagentschap heeft twee weken de tijd gekregen om een lijst op te stellen van producten die daarvoor in aanmerking komen. Het zou met name om technologie- en telecomproducten gaan omdat Chinese bedrijven in die sectoren op volgens de VS oneerlijke wijze belangrijke patenten in handen hebben gekregen.

Verder wil de Amerikaanse overheid aankopen van Chinese bedrijven in de VS beperken. Ook kondigden de Amerikanen een klacht tegen Chinese handelspraktijken aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

China liet hierop weten eigen maatregelen te overwegen tegen het Amerikaanse voornemen om de importheffingen voor Chinees staal en aluminium te verhogen. Volgens het Chinese ministerie van Handel bereidt het land maatregelen voor tegen de verhoogde importtarieven die het land mogelijk 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) gaan kosten. Het land heeft een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld waarvan mogelijk de importheffingen voor de VS worden verhoogd.

In een interview met persbureau Reuters zei de Chinese ambassadeur Zhang Xiangchen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een officiële klacht te overwegen tegen de Verenigde Staten. Ondertussen hoopt Peking dat dialoog een handelsconflict kan voorkomen. Tegelijkertijd liet hij doorschemeren dat China denkt aan importheffingen op Amerikaanse producten als tegenmaatregel.

Beurzen

Europese en Amerikaanse beurzen leden vandaag flink onder de dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China. De toonaangevende Dow Jones stond vanmiddag op het laagste niveau in vijf weken tijd.

(bron: AD.nl)

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht