Go to top

De Looper NDO viert 35 jarig bestaan met een open dag

We schrijven het jaar 1982 als de oom van de huidige directeur Erik van der Schouw, Wil de Looper, begint met De Looper NDO. Nu 35 jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een aanbieder van een totaalpakket aan apparatuur, verbruiksartikelen en accessoires voor Niet-destructief onderzoek (NDO/NDT), inspectie en kwaliteitscontroles.Sinds 1 januari 2017 is de analysetak van De Looper NDO verzelfstandigd onder de naam De Looper Analytical. Deze nieuwe onderneming fungeert als exclusief distributeur van materiaalanalyse instrumenten van Hitachi High-Tech Analytical Science dat voorheen Oxford Instruments Industrial Analysis heette. Ook bij De Looper Analytical kun je terecht voor een compleet leveringsprogramma en het onderhoud, service en kalibratie van de gekochte apparatuur. Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan werd er in oktober samen met de leveranciers en partners een open dag georganiseerd met als thema “NDO toen, nu en in de toekomst”. De locatie van dit evenement was de Hilvaria Studio’s die, net als De Looper, gevestigd zijn in Hilvarenbeek.
Jeroen Huijben, junior accountmanager, legt uit wat er tijdens deze middag allemaal te zien is. “Samen met onze leveranciers willen we laten zien wat De Looper NDO en De Looper Analytical allemaal in haar leveringsprogramma heeft. Met name is er aandacht voor nieuwe ontwikkelingen binnen bestaande NDO technieken. We hebben onze leveranciers en partners bereid gevonden om lezingen te verzorgen waaraan de bezoekers kunnen deelnemen. De lezingen gaan in op wat er nu in de markt speelt, toegespitst op een bepaalde onderzoekstechniek zoals wervelstroominspectie, geavanceerde ultrasoon technieken en LPI onderzoek met fluorescerende penetrant. Daarnaast kunnen bezoekers op een beursvloer kennismaken met de verschillende zaken die nodig zijn bij NDO onderzoek. Dan moet je denken aan ultrasoon-, penetrant-, magnetische inspectie, wervelstroom en PMI. Het varieert van apparatuur tot chemicaliën, verbruiksartikelen en accessoires. Wij hebben een aantal exclusieve distributeurschappen in de Benelux. Deze bedrijven zijn allemaal te vinden op de beursvloer, evenals een aantal partners die onze artikelen gebruiken.”

Magnaflux


Al vanaf de oprichting vertegenwoordigt De Looper NDO het internationale merk Magnaflux. Magnaflux is een wereldwijde producent van apparatuur en verbruiksartikelen voor NDO. Het levert producten voor penetrant testen LPI en magnetische inspectie MPI. Tijdens dit evenement liet Magnaflux onder meer een zogenaamde Magneetbank zien. Deze unit is speciaal ontworpen voor magnetisch scheuronderzoek. Met deze unit, de Universal WE met geautomatiseerd programma en touch screen, kunnen Ferro werkstukken getest worden tot een lengte van 600 mm (uit te breiden naar 900 mm) en een maximum gewicht tot 100 kg. Tijdens de lezing van Marc Sellschop, European Distributor Manager – Chemicals, toonde Magnaflux ook nog de nieuwe ST700 UV LED lamp voor fluorescerend penetrant onderzoek. Marc Sellschop beschrijft De Looper NDO als een uiterst professioneel team dat zeer goed opgeleid is met een brede kennis van de producten van Magnaflux.

Hitachi High-Tech Analytical Science


De Product Manager van Hitachi, Wilhelm Sanders, vertelt wat Hitachi High-Tech Analytical Science allemaal doet. “Wij ontwikkelen en produceren hoogwaardige analyse instrumenten. Deze instrumenten zijn gebaseerd op diverse technologieën. Wellicht is de naam Oxford Instruments Industrial Analysis bekend bij de mensen, maar sinds juli van dit jaar zijn we overgenomen door Hitachi High-Tech Analytical Science. Op deze beurs laten we instrumenten zien die speciaal ontwikkeld zijn voor de analyse van metalen, zoals bijvoorbeeld optische emissie spectrometers (OES) en apparaten voor LIBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy).” Van die laatste categorie is de VULCAN een sprekend voorbeeld. Dit eenvoudig te gebruiken hand held apparaat kent geen wettelijke beperkingen zoals dat bij X-ray (XRF) apparaten het geval is. Op eenvoudige wijze kan de gebruiker metaallegeringen identificeren zoals roestvast staal, maar ook Ni, Cu, Co en Ti legeringen, en zelfs magnesium en aluminium legeringen. De Looper Analytical is voor de Benelux de exclusieve partner van Hitachi High-Tech Analytical Science.Sonotec


Sonotec is een betrekkelijk jonge producent van hoogwaardige apparatuur en tasters voor ultrasoon inspectie. Van simpele wanddiktemeters tot geavanceerde flaw detectors en permanente flow en corrossiemonitoringsystemen. Sales Manager Fritz Busch vertelt, dat Sonotec op deze beurs een aantal nieuwe ontwikkelingen toont. Allereerst is dat de Sonowall 70. Met dit apparaat kun je wanddiktes meten van diverse materialen, zoals metaal, rubber, glas en plastics. Metingen door coating heen is mogelijk, alsmede meerlaagse materialen. Ook kun je er corrosie mee in kaart brengen. Een andere nieuwe ontwikkeling is de Sonoair waarmee je materiaal kunt testen met de zogenaamde luchtgekoppelde ultrasoon techniek. Hiermee kun je bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe materialen structuren en fouten snel en contactloos in kaart brengen. Vooral bij laboratoria toepassingen en kwaliteitsonderzoeken is Sonoair een uiterst praktische oplossing. Tot slot de Sonoscreen ST 10. Dit is een ideale tool voor alle standaard ultrasoon inspecties, lasnaad controle, geavanceerde wanddiktemetingen, het testen van metalen platen tot het detecteren van onzichtbare barsten, inclusies, holtes en onregelmatigheden in gietwerk, metalen, plastics, keramiek en samengestelde materialen.

Vinçotte


Naast leveranciers waren op de beursvloer ook klanten van De Looper te vinden. Eén daarvan is Vinçotte. Project Manager Special & Advanced NDT Applications, Radboud Pijs, zegt wat Vinçotte doet. “Wij zijn een inspectiebedrijf waarvan het grootste gedeelte zich bezighoudt met NDO. Verder inspecteren wij drukvaten, elektro-installaties, kranen en attracties en speeltoestellen. Een nog nieuwe tak is het bouwkundig toezicht en die van de voedselveiligheid. Wat we hier laten zien is, hoe we met één rondgang ultrasoon een complete las kunnen onderzoeken. Vooral wat betreft PMI analysers (HHXRF) en wervelstroom hebben wij een hechte en jarenlange band met De Looper NDO. Vooral de service die De Looper biedt, is uitstekend. Bij problemen kun je altijd op ze terugvallen. Dat waarderen wij enorm.”

AW Tech


Het Belgische bedrijf AW Tech is gespecialiseerd in het leveren van lasapparatuur, lasmaterialen en lastoebehoren. Als wederverkoper heeft AW Tech een goede relatie met De Looper NDO, zegt Henk Grootaerd. “Zij hebben precies die producten die wij en onze klanten nodig hebben voor hun lasinspectie. Daarnaast hebben ze een tijdje geleden zelfs een demonstratie verzorgd voor leerlingen van een technische school. De leerlingen konden ter plaatse diverse tests doen.” AW Tech liet op deze beurs onder andere lasapparatuur en diverse verbruiksmaterialen zien die ook onder private label geleverd kunnen worden. 


Directeur Erik van der Schouw blikt uiterst tevreden terug op de jubileumviering van De Looper. “We hebben ons voor deze bijeenkomst vooral gefocust op nieuwe ontwikkelingen van de technieken die wij in ons leveringsprogramma hebben. Vooral in de lezingen zijn de toekomstige ontwikkelingen belicht. Daarnaast wilden we onze relaties ook in een informele sfeer ontvangen.” Volgens Erik van der Schouw was de opkomst boven verwachting. “Wat ik heel fijn vind, is dat er inderdaad een hele goede sfeer was. Dat blijkt ook uit de vele enthousiaste reacties die we hebben gekregen over de opzet van de middag. Het blijkt, dat het een goede zet was om naast lezingen en een beursvloer ook genoeg ruimte te bieden voor informele ontmoetingen. De bezoekers en onze partners die deelnamen aan de dag waren tevreden. Wij dus ook!” Erik van der Schouw sluit niet uit dat een dergelijke bijeenkomst nog eens gehouden gaat worden. “Er moet wel een reden voor zijn, maar daarvoor hoef je niet nog eens 35 jaar te wachten.”

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht