Forse kritiek op NedTrain en gemeente Tilburg in Chroom-6-zaak

De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain hebben veel fout gedaan en steken laten vallen toen ze ruim achthonderd mensen op een NS-werkplaats in Tilburg lieten werken, stelt een onafhankelijke onderzoekscommissie donderdag. De mensen zijn op de werkplaats in contact geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. Ze zijn daar ziek van geworden, of kunnen daar in de toekomst ziek van worden.

De commissie onderzocht in opdracht van de gemeente of er verband is tussen de blootstelling aan chroom-6 op de NS-werkplaats en de ziekteverschijnselen. Het RIVM voerde het onderzoek uit. De mensen deden mee aan een verplicht reïntegratietraject. De langdurig werklozen moesten onder meer oude treinstellen schuren en veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten.

Commissie pleit voor ruime vergoedingen voor slachtoffers en nabestaanden

De commissie meent dat iedereen die op de NS-werkplaats heeft gewerkt een schadevergoeding moet krijgen. Betrokkenen die een ziekte hebben opgelopen die door chroom-6 veroorzaakt kan zijn, moeten een uitkering ontvangen afhankelijk van de ernst. "Geef een vergoeding die recht doet aan het leed", aldus commissievoorzitter Peter van der Velden.

Volgens Van der Velden was de NS op de hoogte dat in de oude verflagen chroom-6 zat, maar de informatie over de gezondheidsrisico's werd niet met de gemeente Tilburg gedeeld. De gemeente Tilburg zorgde niet voor maatregelen. "Er is onnodig leed veroorzaakt", zei Van der Velden.

Lees hier een uitgebreid artikel over Chroom 6 van ALURVS.nl

(bron: Nu.nl)