Go to top

Vescon BV: Een echt maakbedrijf en een echt meedenkbedrijf als het gaat om RVS tank- en apparatenbouw

"Als de klant met een grijns het pand verlaat, is het product gelukt en dan pas zijn wij tevreden"


Het nog jonge Vescon in Veenendaal is nu al een gerespecteerde specialist op het gebied van RVS tank- en apparatenbouw. Kwaliteit en betrouwbaarheid in levering staan hoog in het vaandel van Vescon en vormen samen met het leveren van maatwerk en totaal oplossingen de pijlers van het bedrijf.
Vescon, dat staat voor Vessels & Constructions, is vier jaar geleden opgericht door Gerben Soeteman en Bas Hettema. Zij werkten hiervoor als bedrijfsleider respectievelijk als werkplaats chef bij hetzelfde bedrijf. “Ooit hadden we in een dolle bui eens tegen elkaar gezegd, dat we eigenlijk iets voor ons zelf zouden moeten beginnen. En een jaar later was het zover”, zegt Gerben Soeteman. Hij vervolgt: “Waar we een markt in zagen was het bouwen van unieke RVS producten, de wat specialere dingen. Dus niet de RVS keukenbladen en zo. We zijn ons gaan focussen op de industrie: leidingwerk, tankbouw, framebouw en apparatenbouw. Daarbij richten wij ons op verschillende markten zoals de offshore, de voedingsmiddelenindustrie, petrochemie, luchttechniek, eigenlijk op alles waar RVS een raakvlak heeft. We hebben gigantisch veel voorwerk gedaan zoals: waar zouden onze klanten zitten. Vanwege een concurrentiebeding moesten we geheel vanaf nul beginnen. Koude acquisitie dus. Ook moesten we ons eerste pand geheel productierijp maken. In de beginfase van Vescon raakten wij op een beurs aan de praat met wat nu blijkt één van de grootste klanten op dit moment. Na een jaar of twee kregen we steeds meer klanten via mond-op-mond reclame en nu merken we dat onze website (www.vescon.nl) ook steeds meer klanten oplevert.” Bas Hettema is verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding en de productie, terwijl Gerben Soeteman de in- en verkoop, administratie en het algemene management voor zijn rekening neemt. Binnen afzienbare tijd zal Vescon een aparte werkvoorbereider hebben, zodat de beide compagnons zich volledig kunnen richten op hun specialiteiten. Naast de twee compagnons werken er nu zes personen in de productie bij dit Veenendaals bedrijf. Sinds mei van dit jaar zit Vescon in het huidige pand aan de Koningsschot 11.

Uitdaging


Dacht Gerben Soeteman aanvankelijk dat het zoeken naar werk de grootste uitdaging zou zijn, later bleek, dat het vinden van goed gekwalificeerd personeel de grootste opgave was. “Dat komt door het all round karakter van het werk”, legt hij uit. “Bij ons doen de jongens alles: tekeningen lezen, zagen en vervolgens het product gaan maken. Die alleskunners vind je bijna niet meer. Maar via via hebben we ze toch gevonden. Daardoor kunnen wij een dynamisch bedrijf zijn, dat heel erg meedenkt met de klant. Bijzonderheid hierbij is, dat het een relatief jonge club is die hier werkt. Iedereen is zich ervan bewust, dat we iets aan het opbouwen zijn. En dan moet het een hechte groep zijn waarbij alle neuzen dezelfde kant op staan. Wij zijn erin geslaagd deze ‘gouden’ formule waar te maken.”

Maakbedrijf


Gerben Soeteman noemt Vescon een echt maakbedrijf. “We maken heel veel, maar we denken ook erg mee met onze klanten.” Die klanten zitten behalve in de eerder genoemde voedingsmiddelenindustrie, offshore, petrochemie en luchttechniek ook in de farmacie, procestechnologie, milieutechnologie en filtertechniek. De producten die Vescon voor deze branches maakt zijn tanks, vaten en silo’s van RVS, maar ook van aluminium. Verder staan tanks en vaten met een verwarmings- of koelmantel in het leveringsprogramma, kan men er terecht voor tank isolatie (RVS en aluminium), apparaten voor mechanisch transport, frame/skid bouw, piping, tank internals, apparaten- en machinebouw, warmtewisselaars en fakkels/schoorsteenbouw. Tijdens onze rondgang door het bedrijf, zagen we zelfs RVS aflegtafels voor in het mortuarium van een ziekenhuis…….. Dus inderdaad alles als het maar van RVS is. Bovendien kan Vescon, indien gewenst, producten van aluminium vervaardigen. Ook tanks en apparaten uit (kool)stofstaal behoren tot de mogelijkheden, echter worden deze stalen producten op een aparte afdeling vervaardigd, geheel gescheiden van de RVS maakwerkplaats.

Pijlers


Kwaliteit is pijler nummer een bij Vescon. Gerben Soeteman daarover: “We willen de klant nooit meer terugzien met de mededeling dat het product niet goed is of niet past. Bij de voedingsmiddelenindustrie en in nog hogere mate bij de farmaceutische industrie zijn de kwaliteitseisen op het gebied van reinigbaarheid bijzonder hoog. Daar kunnen wij absoluut in meekomen.” Net zo belangrijk als de kwaliteit van Vescon’s producten is het persoonlijke contact met de klant. “Daar tillen wij heel zwaar aan”, zegt Gerben Soeteman. “De klant is elk moment van de dag welkom bij ons. Hij kan bij de fabricage van zijn product gaan kijken of zo maar een rondleiding krijgen. Dan vertellen de jongens die met dat product bezig zijn alles over wat ze aan het maken zijn. Zo kunnen ze meedenken over het product wat ze maken en ook weten waarvoor ze het maken. En alles wat hier de deur uitgaat, krijgt een grondige visuele inspectie. Vaak komt de klant kijken naar zijn product voordat het de vrachtwagen in gaat voor transport. Is het zoals hij het wil hebben? Ons mooiste verkoopplaatje is als de klant met een grijns het pand verlaat, dan is het product gelukt en zijn wij pas tevreden.”

Maatwerk


Bijna alles wat Vescon maakt is taylor made. “Alleen onze zelf ontwikkelde luchtbehandelingskasten zijn standaard producten”, aldus Gerben Soeteman. “Dat zijn kasten van staal die gebruikt worden om bijvoorbeeld lasdampen af te zuigen of om stofproblemen op te lossen. Wij hebben hiervoor, in samenwerking met de klant, een modulair systeem ontwikkeld zodat je het helemaal kunt opbouwen zoals je wilt.
Dat maakt dit systeem zo uniek en veelzijdig. We krijgen met zeer grote regelmaat opdrachten voor deze kasten. RVS echter is bijna altijd maatwerk. Onze werkwijze is, dat wij eerst alles goed doorspreken met en bij de klant. Daarna kunnen wij een goede en gerichte offerte maken. Vaak zit daar ook onze engineer bij. Als de klant de juiste offerte van ons heeft, kan hij die een op een vergelijken met andere aanbiedingen, appels met appels dus. Bij ons staat de klant centraal. Iedereen roept dat, maar bij Vescon is dat ook zo. Omdat wij een compacte organisatie hebben zijn de lijntjes kort. Dat vind ik heel belangrijk. Als het project dan verkocht is, gaat het naar engineering (lees: Bas Hettema) toe. Hij kijkt er nog eens heel goed naar. Vervolgens koopt hij de benodigde materialen in waarna na binnenkomst daarvan de productie kan beginnen. De jongens krijgen een gedegen uitleg over wat ze moeten gaan maken waarna ze aan de gang kunnen.”

Productiefaciliteiten


Vescon beschikt over zeer moderne productiemiddelen. In het pand bevinden zich diverse bovenloopkranen. “Voor het maken van tanks hebben wij diverse walsen in verschillende afmetingen in huis. Voor het maken van kleine buisjes tot en met een vier meter wals.” Vescon bouwt tanks in diverse vormen (rond, vierkant of conisch) en afmetingen (inhoud variërend tussen 1 en 100.000 liter). De tanks, silo’s en dergelijke kunnen worden geleverd tot een diameter van circa ø 3.650 mm maximaal. Uiteraard kunnen de producten ook nabehandeld worden. Niet alleen beitsen en passiveren behoren tot de mogelijkheden, maar ook sublimatie, dat steeds meer wordt gevraagd in bijvoorbeeld de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. In principe is elke nabehandeling mogelijk. “Ook op dat gebied hoeven wij geen nee te verkopen”, reageert Gerben Soeteman. Als de klant dat wenst, kan Vescon ook voor de montage zorgdragen. “Kleine producten doen we zelf, voor de grotere werken we samen met een vaste partner. Maar meestal leveren wij de producten aan de klant die dan zelf voor de montage zorgt.” Wat de teken- en ontwerpfaciliteiten betreft heeft Vescon de beschikking over zowel 2D CAD als 3D CAD pakketten. Over de adviesfunctie van Vescon zegt Gerben Soeteman nog, dat dit eerder standaard is dan dat het niet gebeurt.

Certificeringen


Het merendeel van de lassers bij Vescon is gecertificeerd. “Volgens ASME en volgens PED/Euronorm”, voegt Gerben Soeteman toe. Dat betekent, dat wij voor wat betreft RVS alles mogen bouwen, dus alle wanddiktes en de grootste tot de kleinste diameter. Maar ook alle vormen van lassen zoals hoeklassen en stompe lassen mogen we doen. Als bedrijf hebben wij diverse lasmethode kwalificaties. Dit noemen wij de kookboeken van Vescon. Deze kookboeken beschrijven hoe wij hier mogen en moeten lassen en volgens deze kookboeken zijn onze mensen hier opgeleid en voeren zij hun laswerkzaamheden uit. Soms moet een tank afgenomen worden door een zogenaamde NoBo instantie. Dat is een onafhankelijke derde partij die moet keuren of die tank voldoet aan de daartoe gestelde richtlijnen. Als dat het geval is, gaat het goedgekeurde product naar de klant nadat eerst nog de naamplaat erop is aangebracht. Die klant krijgt er dan een compleet databoek bij dat uniek is voor die tank.” Als bedrijf is Vescon gecertificeerd volgens ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS 18001. Daarnaast heeft Vescon voor wat betreft veiligheid en montage het VCA certificaat.

De klant betaalt je salaris


Vescon hecht sterk aan stabiele relaties met de klant. “Als dat zo is, blijft het bedrijf ook stabiel”, zegt Gerben Soeteman. “Tevreden klanten bevelen je dan ook aan bij anderen.” Voor wat betreft de toekomst zegt Gerben Soeteman deze lijn te willen vasthouden: “De klant moet niet het gevoel krijgen dat hij een nummer is, maar wel dat hij gewaardeerd wordt, of het nou een grote of een kleine klant is. Dat geldt ook voor onze medewerkers. Ook willen we dezelfde kwaliteit blijven leveren als we nu doen. Deze dingen blijven helemaal bovenaan staan. Dat geldt ook voor het nakomen van onze afspraken aangaande levertijden. Daarnaast willen wij graag een stabiele groei doormaken naar een bedrijf met een totale grootte van circa 15 man. Deze groei is afhankelijk van hoe snel wij de juiste mensen kunnen vinden. Als wij die niet vinden kunnen wij geen mooie producten maken en onze kwaliteit niet halen. De huidige groei hebben wij vooral te danken aan onze medewerkers. Zij begrijpen als geen ander, dat de klant hun salaris betaalt.”

www.vescon.nl

info@vescon.nl

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht