Go to top

Van Leeuwen Stainless: compleet leveringsprogramma van roestvast stalen buizen, stafstaal en componenten

"Alle mensen bij Van Leeuwen Stainless hebben een passie voor RVS"
 

Van Leeuwen Stainless B.V. is binnen de Van Leeuwen Buizen Groep de specialist bij uitstek op het gebied van roestvast staal. Het bedrijf is gevestigd in het Gelderse Beesd en heeft nog een locatie in Zwijndrecht. In Beesd heeft Van Leeuwen Stainless de beschikking over 10.000 m² opslag en nog eens 3.000 m² in Zwijndrecht. Het heeft ruim 10.000 artikelen direct uit voorraad leverbaar. Op beide locaties werken ongeveer 60 medewerkers.

Wim de Grood
Het bedrijf is in 1924 opgericht door Piet van Leeuwen. In de daaropvolgende jaren is het bedrijf gestaag gegroeid tot een groep bedrijven met wereldwijde vestigingen. In 2011 is met de overname van Teuling Staal, duplex en superduplex toegevoegd aan het groepsassortiment, en in 2012 is er stafstaal aan het assortiment bijgekomen.

Wereldwijd


Als groep heeft Van Leeuwen een jaaromzet van € 620 miljoen, behaald in 22 landen. In totaal heeft de groep 42 vestigingen met in totaal 450.000 m² aan opslagruimte waar meer dan 150.000 artikelen, variërend van grote buizen tot zeer kleine componenten, op voorraad liggen in 25 magazijnen. Groepsbreed werken er 1.100 mensen met 36 nationaliteiten. Van Leeuwen belevert ca. 16.000 klanten. Optimale logistiek en distributie vormen de essentie van de service van Van Leeuwen. De vestigingen in Beesd en Zwijndrecht participeren hier volledig in mee en willen hierin graag ‘best in class zijn’. Dat uit zich in complete leveringen en klant specifieke kits. Ook de export met de bijbehorende documentatie, testen en inspecties vormt een essentieel onderdeel van de activiteiten.

Wat is en doet Van Leeuwen Stainless?


Van Leeuwen Stainless is binnen de groep de roestvast staalspecialist. Directeur Frits Veraa licht toe: “Voor Europa zijn wij het centrum voor expertise en functioneren wij als HUB (distributiecentrum) voor Europese zusterbedrijven. Onze voorraden zijn van Europese en niet-Europese origine. We verkopen op meerdere manieren. We hebben zelf verkoopafdelingen (waarover verderop in dit artikel meer) en wij verkopen via onze zusterbedrijven. Wij doen meer dan alleen maar het opslaan van materiaal en het uitleveren ervan. Dan moet je denken aan materiaalspecificaties, bewerkingen, het laden van containers, EDI, inspecties en documentatie zoals bijvoorbeeld certificaten en testrapporten. We kennen daarbij drie kernkwaliteiten: een wereldwijd netwerk, leidend specialisme en wat we noemen ‘customer connection’. Kernwaarden daarbij zijn, dat wij als familiebedrijf niet voor de snelle winst gaan, maar voor continuïteit op de lange termijn. We bestaan dit jaar 95 jaar en daar zijn we behoorlijk trots op. Wij geloven dat de groothandel een belangrijke rol in de distributieketen vervult, als schakel tussen klanten en fabrikanten wereldwijd. Met de eerdergenoemde services voegen wij waarde toe. We stellen de klantbehoefte écht centraal en passen onze dienstverlening daarop aan.
Daarom stimuleren wij innovatief ondernemerschap. In dat kader streven wij bijvoorbeeld altijd de laatste specificaties na. Daarbij staan kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid hoog in ons vaandel.”


Markten en producten


De marktgebieden die Van Leeuwen Stainless bedient zijn heel divers. “Van machinebouw tot apparatenbouw, van staalconstructies tot procesindustrie, van offshore tot pijpleidingen”, zegt Frits Veraa. Voor deze gebieden verkoopt Van Leeuwen Stainless buizen, gelast en naadloos, fittingen, flenzen, stafstaal en componenten. Voor materiaalbewerkingen zoals bijvoorbeeld zagen en (plasma- en laser)snijden, behandelingen voor oppervlaktecorrecties, voor het creëren van een perfecte pasvorm en voor productbeschermingen kunnen de klanten ook bij Van Leeuwen Stainless terecht.

Zeer ervaren en met kennis van de klant


Manager Sales Sjo-Heu Lain geeft een nadere uitleg over de verkoopafdelingen. “Wij werken met ervaren sales engineers en projectmanagers met heel veel kennis en kunde. Iedere account- en projectmanager heeft doorgaans al geruime tijd een vaste klantenkring en weet daardoor goed wat alle specifieke wensen zijn waar we rekening mee moeten houden. Denk hierbij aan het uiterlijk van de materialen of het al dan niet toestaan van bepaalde fabrieken of landen van herkomst. Onze werkzaamheden variëren van het verwerken van de dagelijkse orders tot het aangaan van MRO-contracten en projecten.
Daarbij werken wij met key suppliers. We zijn een flexibel bedrijf waarbij de klant op nummer één staat. Daarnaast vinden wij het ontwikkelen van jong talent belangrijk. Daarvoor hebben wij diverse traineeships binnen ons bedrijf.”

3.2 Opwaarderen


Voor met name de scheepsbouw ziet Van Leeuwen Stainless een nuttige rol weggelegd. “Ons voorraadprogramma past naadloos bij de voorgeschreven leverancierslijsten van de diverse keuringsinstanties waardoor we snel en concurrerend kunnen aanbieden”, zegt Sjo-Heu Lain. “Naast de projectmatige keuringsorders hebben wij ook een voorraad opgebouwd met 3.2 certificaat of reeds opgewaardeerde algemene voorraad. De doorlooptijd wordt hierdoor verkort. Dat kan niet iedereen zeggen. We mogen daarom stellen dat we hierdoor een uitstekende concurrentiepositie hebben opgebouwd.”

Afroeporders


Met het extra magazijn in Zwijndrecht van circa 3.000 m² heeft Van Leeuwen Stainless sinds enkele jaren de mogelijkheid om grotere afroepcontracten en projecten te boeken en af te leveren op de gevraagde tijd en plaats. Hierdoor worden onze klanten geholpen met een stuk ruimtebesparing en hebben zij ook een vaste prijs gedurende de looptijd van de afroep.


Digitale diensten


“Zoals al eerder gezegd willen wij ‘connected’ zijn”, stelt Sjo-Heu Lain. Zo hebben wij nu de eerste klanten die ‘EDI- connected’ zijn. EDI staat voor Electronic Data Interchange. Hierdoor verloopt de totale orderflow heel soepel. Daar komt niemand meer aan te pas. De order komt automatisch bij ons in het magazijn, wordt ‘gepicked’ en vervolgens uitgeleverd. Met name klanten met een frequent orderpatroon met veel orderregels hebben hiermee veel voordeel. Ik voorzie dat we deze manier van werken sterk gaan uitbreiden. Naast deze EDI-verbindingen hebben we al wat langer een certificatenportal, een digitale bibliotheekfunctie. Met een inlogcode kan de klant de benodigde certificaten downloaden op het moment dat hij het nodig heeft. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we het u als klant zo makkelijk mogelijk maken.”

Innovatief


Van Leeuwen Stainless hecht veel waarde aan het innovatief zijn van het bedrijf. Sjo-Heu Lain noemt een voorbeeld: “In zowel de traditionele leidingbouw als ook in de innovatieve skidbouw voor de biomassa verwerkende industrie zien wij een groei van onze Victaulic producten. Naast het Strengthin 100 pakket voor dunwandig RVS worden ook eindproducten gefabriceerd met gebruik van de OGS (Original Groove System) met bijvoorbeeld een schedule 40 wanddikte. Omdat er met dit systeem niet meer hoeft te worden gelast is het alleen nog maar een kwestie van monteren op de bouwplaats. Was men vroeger twee weken bezig, nu is men met vier dagen klaar. De terugkoppeling van de klanten die dit systeem voor het eerst toepassen is zeer positief en we verwachten dan ook een zeer sterke groei in de komende jaren in dit segment.”

Geselecteerde leveranciers


Bij Van Leeuwen Stainless bestaat een strikte scheiding tussen materiaal uit de EU- en niet-EU-materiaal. Daarnaast heeft Van Leeuwen Stainless materiaal liggen in Europese millimeter maten en in inch afmetingen. De kleinste buis in EN maten die Van Leeuwen heeft liggen is 4 mm klein en de grootste is 600 mm. Bij de inch afmetingen is de kleinste 1/8” oplopend naar 24”. Naast roestvast staal materiaal heeft Van Leeuwen via een zusterbedrijf ook duplex en superduplex materiaal in het assortiment. Al deze materialen betrekt Van Leeuwen Stainless van vaste leveranciers waar het vaak al jarenlange relaties heeft. Senior Product Manager Stainless Arthur van der Heijden geeft een nadere toelichting: “Binnen deze groep heeft het bedrijf ook een aantal key-suppliers. In ons concern werken we met een AML, een beproefde manufacturers list. Binnen de Van Leeuwen Groep kan er alleen besteld worden bij leveranciers die op deze lijst staan.
Dat geeft de garantie dat we altijd verzekerd zijn van de juiste kwaliteit met de bijbehorende certificaten. Als een klant belt, kunnen we gelijk al zien van welke leverancier de juiste producten liggen.


 

Digitaal is de toekomst


Op de vraag of Van Leeuwen Stainless marktleider is antwoordt Frits Veraa als volgt: “Dat hangt af van in welke markt we zitten. We zitten er in zoveel. En dan spelen ook geografische aspecten nog een rol.” Op de vraag hoe hij de toekomst ziet, antwoordt hij: “Wij blijven streven naar continuïteit. We zien wel dat er steeds vaker behoefte is aan digitale diensten. EDI en de certificatenportal zullen zeker standaard worden. Het ontzorgen van de klant zal altijd doorgaan.“ Vanaf volgend jaar gaat van Leeuwen Stainless over op barcodescanning. Alle magazijnen krijgen daartoe een nieuw SAP-systeem, zodat het hele orderpickingsproces gevolgd kan worden door middel van barcodescanning.
Frits Veraa sluit af met nog eens de kernwaarden op een rijtje te zetten. “We zijn betrouwbaar, we zijn altijd bereikbaar, en onze collega’s hebben veel kennis van de producten en de applicaties van de klant. Daarnaast we leveren vrijwel altijd binnen 24 uur uit voorraad. Alle mensen bij Van Leeuwen Stainless hebben een passie voor RVS!”


www.vanleeuwenstainless.nl

sales.stainless@vanleeuwen.com

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht