Go to top

PFERD, de Duitse producent van premium schuur- en slijpmiddelen, komt met revolutionaire High Speed Disc ALUMASTER®

In Duitsland daarvoor de Innovatieprijs 2016 gewonnen


ALUMASTER®. Zo heet één van de meest innovatieve producten van August Rüggeberg, zoals de naam van de fabrikant officieel luidt, voor de bewerking van aluminium.
Maar ook voor de bewerking van (roestvast) staal zijn er een paar noviteiten. Daarover in dit artikel meer, alsook over de bijzondere wijze van klantbenadering door PFERD.


Wim de GroodVertrouw blauw’. En ‘Het merk met traditie voor uw succes’. Zomaar een tweetal slogans die PFERD hanteert. Het in 1799 door August Rüggeberg in Duitsland opgerichte bedrijf ontwikkelt, produceert en verhandelt gereedschappen voor de oppervlaktebehandeling van onder meer aluminium en (roestvast) staal en voor het doorslijpen van deze materialen. Ooit begonnen met de productie van vijlen voor de behandeling van hoeven van paarden (vandaar dus de naam PFERD) heeft het familiebedrijf zich ontwikkeld tot één van de meest vooraanstaande producenten in de gereedschapsindustrie, waarbij innovatieve ideeën en producten de sleutel zijn tot succes.
Het productenprogramma omvat meer dan 7.500 gereedschappen voor de verschillende toepassingen, van grof tot spiegelglansgepolijst, en voor doorslijpen. Voor de oplossing van gecompliceerde toepassingen kan PFERD samen met de klant individuele gereedschappen ontwikkelen. Niet aan de ‘groene tafel’, maar door een zorgvuldige analyse van de eisen en de processen, steeds met het doel voor ogen om voor de klant de hoogste mate van efficiency te bereiken. Daarvoor heeft het een team van ervaren productmanagers dat verantwoordelijk is voor de permanente actualisering van verbetering van het productenprogramma. Naast de in het Duitse Marienheide gevestigde hoofdvestiging heeft PFERD verspreid over de gehele wereld 19 (verkoop)vestigingen waar in totaal zo’n 1.750 mensen werken. Bij PFERD Nederland, dat in Breda gevestigd is, vinden 12 mensen hun arbeidsplek.
De producten van PFERD zijn in gebruik in vele branches. Je vindt ze in de chemie- en procesindustrie, apparaten- en tankbouw, maar ook bij gieterijen, staalconstructiebouw en in de gereedschaps- en matrijzenbouw. Ook in de pijpleidingenindustrie, bij scheepswerven en in de automobielindustrie tref je de gereedschappen van PFERD aan. De staalbouw en bankwerkerijen, alsmede de lucht- en ruimtevaartindustrie, de gasturbinebouw en de machinebouw behoren eveneens tot de klantenkring. PFERD richt zich uitsluitend tot de professionele gebruikers in de metaalbewerking.

Door PFERDVALUE® meer rendement


Verkoopleider Marco van Winden legt uit hoe PFERD zijn klanten benadert: “Wij streven ernaar om voor de gebruiker de meest efficiënte en economische oplossing aan te dragen voor zijn specifieke probleem. Dat is onze doelstelling en daarmee willen wij ons onderscheiden.” Key Accountmanager Arjan de Vos vult aan: “Waar wij sterk in zijn is ons probleemoplossend vermogen. Wij zijn geen echte catalogusverkoper. Onze meerwaarde zit in advisering. Daarmee onderscheiden wij ons van onze collega’s. Dat doen we met onze PFERDVALUE®.” Marco van Winden vervolgt: “PFERDVALUE® is opgebouwd uit PFERDERGONOMICS®, waar we enkele jaren geleden mee begonnen zijn. Recent is daar PFERDEFFICIENCY® bijgekomen. Ergonomie is een belangrijk aspect van de gezondheidsbescherming in bedrijven. Doel is de arbeidsomstandigheden zo te organiseren, dat het comfort van de gebruiker verbetert en zijn gezondheid geen nadelige invloed ondervindt, ook niet onder zware arbeidsomstandigheden en bij langdurige uitoefening van de werkzaamheden. Als producent van handgeleide gereedschappen voelen wij ons tegenover de gebruiker verplicht om aan meer veiligheid en werkcomfort alsmede het gezond blijven bij te dragen. Daarom staat bij PFERD de mens centraal in alle processen. Om die reden bieden wij ergonomisch geoptimaliseerde gereedschappen en machines aan die tot meer veiligheid en arbeidscomfort leiden en daardoor blijven bijdragen aan het gezond blijven. Denk hierbij aan het verminderen van trillingen, lawaai reductie, het verhogen van het comfort en de vermindering van emissies.”
“Efficiency staat in het middelpunt van alle arbeidsprocessen”, zegt Arjan de Vos. “Besparing van kosten aan de ene kant en stijging van de productiviteit aan de andere kant staan hierbij centraal. Daarom bieden wij innovatieve, krachtige gereedschapsoplossingen en machines aan met een uitstekende economische meerwaarde. Deze geven perfecte resultaten in zeer korte tijd, besparen energie en/of produceren minder kosten veroorzakend afval. Bovendien dragen zij bij tot lang constant presteren van de gebruiker en een hogere productiviteit. PFERDVALUE® zorgt zo voor een aanzienlijke verhoging van het bedrijfsrendement.”

PFERDAKADEMIE vergroot kennis


Het optimaliseren van de bewerkingsprocessen en daarmee het verhogen van de efficiency en het rendement, vereist grondige kennis van de technische samenhang tussen gereedschap, materiaal en machine. De PFERDAKADEMIE verschaft die kennis zowel aan de eigen adviseurs als aan de gebruikers. Marco van Winden hierover: “De PFERDAKADEMIE is een scholingsinstituut bij onze hoofdvestiging in Duitsland. Daar krijgen de mensen een stuk theoretische scholing. Daarnaast zijn er 20 slijpcabines waar in de praktijk met de gereedschappen en machines gewerkt kan worden. Daar doen de mensen concreet ervaring op met het geluid, trilling en stof. Je voelt hoe het gereedschap (en machine) zich gedraagt. Zo kunnen de deelnemers zelf ervaren hoe het zit met de ergonomie en de efficiency. Maar ook bestaat de mogelijkheid deze scholing te geven bij de klant zelf. Dat gebeurt dan specifiek op hun toepassingsgebied. Zij kunnen ervaren dat onze producten, in vergelijking met die ze gewend zijn te gebruiken, bijvoorbeeld minder trillingen, minder geluid en/of minder stof veroorzaken. Omdat de levensduur van onze producten ook uitstekend is, verbeteren hierdoor het arbeidsproces en de arbeidsomstandigheden bij de gebruiker. En kunnen we het vraagstuk van de klant niet oplossen met een standaardproduct, dan kunnen we een klantspecifieke oplossing aanbieden. Omdat wij alle producten in eigen huis vervaardigen, hebben we daarvoor de eigen know how in huis.” PFERD biedt al deze mogelijkheden aan voor de verwerkers van zowel (roestvast) staal als van aluminium. Veelal bezoekt de adviseur van PFERD samen met de technische vakhandelaar de eindgebruiker. Want alleen daar op de werkvloer kan hij precies zien wat de behoefte van die eindgebruiker is.

Gereedschappenhandboek en toch ook e-commerce


Het Gereedschappenhandboek (gratis verkrijgbaar) wordt in meerdere talen uitgegeven. Het is een dik en omvangrijk handboek dat bestaat uit aparte katernen. Voor elke productgroep is dat er een, compleet met een technische uitleg voor de eindgebruiker en een EAN-code om te bestellen. Het is echt een handboek, zoals PFERD zelf zegt, en geen catalogus. Alle standaard artikelen staan erin, maar je vindt er ook heel veel specials. “Je zou zeggen, dat zo’n handboek niet meer in deze tijd van digitalisering past,” zegt Marco van Winden. “De technische wereld is aan de ene kant vooruitstrevend, maar aan de andere kant toch wel conservatief. Je merkt, dat, zeker op de werkvloer, men informatie op papier wil hebben. Als je precies weet wat je moet hebben, is zoeken op het internet gemakkelijk. Maar als je dat niet exact weet, is het handig om in zo’n boek te kunnen bladeren. Maar het Gereedschappenhandboek staat overigens wel op internet. Alle producten met een EAN-code kunnen via de PFERD webshop besteld worden. Daarbij geldt: vandaag besteld, in principe morgen in huis, ook rechtstreeks bij de klant.”


Door partnerschap samen succesvol


PFERD streeft naar een partnerschap met zijn klanten. “Samen met de technische vakhandelaar bewerken wij onze klant”, aldus Arjan de Vos. “Heel belangrijk is om samen met deze vakhandelaar die klant te bezoeken. Je bent zo in staat om via een klantspecifiek product je eigen product verder te ontwikkelen en te verbeteren op de markt en niet achter de ‘groene tafel’ zoals veel gebeurt. Die samenwerking met de klant is dus eigenlijk een partnerschap waarin hij zijn behoefte kan aangeven en waar wij zoveel mogelijk op inspelen. En in geval van de technische vakhandel is er sprake van samen het bewerken van de markt. Op die manier bouw je een vertrouwensrelatie op. Samen succesvol dus.”


De innovatieve High Speed Disc ALUMASTER®


Bij de hoofdvestiging van PFERD in Marienheide werken zogenaamde projectteams. Voor elk project wordt er een specifiek team in het leven geroepen. Ook degene die bij de eindgebruiker komt zit in dat team. Bij de ontwikkeling van de ALUMASTER® is Key Accountmanager Arjan de Vos betrokken geweest. Deze nieuwe schijf heeft onder andere driekwart jaar proef gedraaid bij één van zijn klanten. De ALUMASTER® is zelfs zo innovatief, dat het in Duitsland de Innovatieprijs 2016 heeft ontvangen. Maar ook op de recent gehouden TechniShow in Utrecht kon de schijf rekenen op grote belangstelling en waardering. De ALUMASTER® is uniek om zijn verspaningscapaciteit, het model van het product met name waar het gaat om het gewicht, zodat de schijf al met een machine met een laag vermogen ingezet kan worden (een haakse persluchtmachine met een afgiftevermogen vanaf 1.000 Watt of een haakse elektrische machine met een nominaal vermogen vanaf 1.400 Watt). Het is met zijn ongeveer 228 gram maar een paar gram zwaarder dan een normale afbraamschijf. In de kern is de schijf van kunststof gemaakt.
Marco van Winden vertelt wat de ALUMASTER® eigenlijk is: “Het is een heel nieuw concept. Wat de schijf doet is echt verspanen, terwijl andere schijven slijpen. Bij slijpen komt stof vrij, bij de ALUMASTER® krijg je echte spanen, bijvoorbeeld in de vorm van krullen. Dat is voor de gebruiker veel gunstiger. Bovendien hoef je bij een werkstuk veel minder te wisselen. Op een scheepswerf heeft de ALUMASTER® zeven maanden proef gedraaid, waarna wij het opgehaald hebben. Er werd per dag zeker 2-4 uur mee gewerkt aan een aluminium opbouw van schepen. Dat mag je best revolutionair noemen. Op de schijf zitten hardmetalen snijplaatjes die vastzitten met torx-schroefjes. Als je na een bepaalde tijd merkt dat de snijplaatjes minder verspanen, kun je d.m.v. het losdraaien van de schroefjes de plaatjes een beetje verder draaien totdat de snijplaatjes helemaal versleten zijn . En dan kun je er heel simpel een nieuw snijplaatje inzetten. Dat komt de standtijd enorm ten goede en maakt het zeer langdurig en economisch gebruik van deze unieke en tegelijk veilige oplossing mogelijk voor de bewerking van aluminium en verhindert het dichtsmeren van het gereedschap. Zo wordt de warmte afgevoerd via de spanen en niet via het materiaal. De ALUMASTER® wordt gebruikt voor stompe en hoeknaden, het bewerken van kanten, bijvoorbeeld het schuinkanten en het veranderen van geometrieën. Bovendien kan de ALUMASTER® ook zonder afzuiging gebruikt worden. De schijf voldoet aan drie EN-normeringen en is bovendien CE-gekwalificeerd.”

Ook voor (roestvast) staal innovatieve oplossingen


Voor harde en zware slijpomstandigheden heeft PFERD de nieuwe robuuste uitvoering CC-GRIND®-SOLID op de markt gebracht. De doorontwikkeling van de PFERD-innovatie CC-GRIND® onderscheidt zich door de geïntegreerde met glasvezel versterkte steunschijf in combinatie met een hoogkwalitatieve slijpkorrel en het speciale opspansysteem. Dit garandeert een even robuust en veilig gebruik als met een afbraamschijf. Deze slijpschijf voldoet aan alle veiligheidseisen van een afbraamschijf volgens EN 12413, in het bijzonder op het gebied van de zijdelingse belastingtest. Lawaai en trillingen worden met 50% gereduceerd, stof met 80%. Door het speciale opspansysteem wordt de slijpschijf optimaal gecentreerd en kan daardoor bijzonder vlak en efficiënt gebruikt worden. De CC-GRIND®-SOLID slijpschijven zijn in een uitvoering STEEL en in een uitvoering INOX leverbaar. Met een speciale set opspanflenzen kunnen uitsluitend de originele slijpschijven CC-GRIND®-SOLID van PFERD op gangbare haakse slijpmachines worden gebruikt. De maximaal toegestane omtreksnelheid bedraagt 80 m/s.


POLIFAN®-CURVE is een innovatie van PFERD voor de hoeklasnaadbewerking. De unieke radiale bouwvorm (PFR) biedt door de speciale positie van de slijplamellen overtuigende resultaten bij de arbeidsintensieve en zware bewerkingen van hoeklasnaden. Vanwege een hoog afnamevermogen door snel en agressief slijpen levert dit een duidelijke besparing op de loonkosten op. Voor staal/Inox is er de uitvoering SGP ZIRKON-CURVE met een bijzonder hoog verspaningsrendement voor veeleisende slijpopgaven. Het slijpmiddel bestaat uit zirkoniumkorund Z met een korrelgrofte 40. Deze uitvoering is geschikt voor hoeknaad slijpen, schuinkanten, ontbramen en het slijpen van contouren. Voor aluminium/non-ferrometalen is er de versie SGP CURVE-ALU. Dichtsmeren van het gereedschap is onmogelijk, ook op zachte, smerende materialen. Bevat geen vulstoffen die ongewenste resten op het werkstuk achterlaten. Het slijpmiddel is korund A met een korrelgrofte van 40. Voor staal/Inox bestaat de uitvoering SGP CO-CURVE met als slijpmiddel een keramische korrel met een korrelgrofte 60. Deze korrel garandeert een extreem koel slijpen op slecht warmtegeleidende materialen en biedt optimale slijpresultaten zonder thermische beschadiging van het werkstuk.
PFERD heeft ook de 1 mm doorslijpschijven S SG qua standtijd en handling verder geoptimaliseerd. Dit resulteert in nog meer snelle doorslijpsnedes voor de hoogste efficiency, een optimale geleiding en de hoogste kwaliteit van de snedes en in een maximaal comfort. Deze doorslijpschijf is leverbaar in een variant voor staal en een voor Inox. Deze laatste versie is toegestaan voor de meest kritische toepassingen zoals in de tank- en reactorbouw. De AREVA-certificering volgens AV 9025 03 bevestigt een geschiktheid voor de KWU-klasse II. Voor beide varianten is er een rendementsverbetering ten opzichte van de vorige types van 30% mogelijk.


Ook in de toekomst


Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij PFERD. Marco van Winden daarover: “Wij zijn een premium merk. We zitten in het A-segment van de markt.
Dat betekent, dat de producten die je op de markt zet ook wat duurzaamheid betreft, goed moeten zijn. Daarom ontwikkelen wij hoogwaardige producten die per tijdseenheid de meest optimale besparingscapaciteit hebben. En daarmee een zo hoog mogelijke prijs/kwaliteitsverhouding. Wij zien dat in een aantal gevallen productie die naar zogenaamde lage loonlanden is gegaan, weer terug naar Nederland komt. Zeker als het om gecompliceerde producten gaat. Dan blijkt goedkoop duurkoop te zijn. Tel daarbij allerlei logistieke- en tijdsproblemen bij op. PFERD levert zoveel mogelijk uit voorraad en bezorgt een en ander zo snel mogelijk bij de klant, meestal binnen 24 uur.” Arjan de Vos vult nog aan: “De markt in zijn totaliteit staat onder druk, ook die van onze gebruikers. Daarom zoeken wij steeds meer naar producten die een meerwaarde bieden in die zin dat zij de productie efficiënter kunnen maken. Daarom zie ik voor ons als producent van hoogwaardige middelen een gezonde toekomst. Daar is de ALUMASTER® als wereldinnovatie een treffend voorbeeld van, net als de stiftfrezen zowel voor aluminium als voor staal en Inox. En denk ook eens aan dunne doorslijpschijven en schuur- en polijstmiddelen specifiek voor aluminium, maar ook weer voor staal en Inox. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zeker met zo’n 7.500 producten in ons leveringsprogramma.”
 

www.pferd.nl
 

info@pferd.nl
 

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht