Go to top

Lamers High Tech Systems groots in systemen voor hoogzuivere gassen en chemicaliën

Lamers High Tech Systems is een belangrijke leverancier in de half­geleiderindustrie met voor de klant op maat gemaakte systemen voor hoogzuivere gassen en chemicaliën. Andere markten die worden bediend, zijn die van de zonne-energie, ruimtevaart, farmacie, chemie en petrochemie en andere technologie gedreven markten. Wat al deze markten gemeen hebben is de vereiste hoge zuiverheid van de systemen. Lamers High Tech Systems beschikt daartoe over meerdere hoogwaardige cleanrooms.


Sinds drie decennia levert Lamers High Tech Systems, dat is gevestigd in Nijmegen en Kerkrade, systemen voor het regelen en distribueren van hoogzuivere gassen en chemicaliën. De activiteiten hierbij strekken zich uit van ontwikkelen, engineeren, produceren, assembleren, testen en kwalificeren tot het leveren en in gebruik stellen van de systemen zelf. Zo is de hele lijn van idee tot eindproduct in één hand, waarmee Lamers meer kan bieden dan het ‘built-to-print’-principe. Deze installaties en producten worden gebouwd onder cleanroom-condities uit orbitaal gelast roestvast staal of kunststof en worden geleverd aan OEM’s en eindgebruikers.

Toepassingsgebieden


‘De systemen worden ingezet in diverse machines die worden gebruikt in de halfgeleiderindustrie en in “metal organic chemical vapour deposition” (MOCVD)-apparatuur, die wordt geleverd aan de LED-industrie’, licht Age Leijenaar, Sales & Marketing manager bij Lamers High Tech Systems toe. ‘De systemen van Lamers worden ook toegepast in de productielijnen van fotovoltaïsche systemen ten behoeve van de zonne-energiesector. De markten voor LED en zonne-energie zijn interessante, snelgroeiende markten voor duurzame energie. Daarnaast is Lamers High Tech Systems actief in het installeren op locatie van leidingsystemen voor hoogzuivere gassen en vloeistoffen alsmede hook-up-activiteiten; de aansluiting van procesinstallaties van klanten aan de bulk-, speciaalgas- en chemievoorziening.’
Lamers High Tech Systems exporteert circa 50% van haar systemen en producten. Deze worden afgezet in Europa, Azië en Amerika.

Van ontwerp tot inbedrijfstelling


De systemen van Lamers worden in nauwe samenwerking met de klant ontwikkeld, van ontwerp tot inbedrijfstelling. Lamers levert de (semi-automatische) systemen en modules, zowel af fabriek als gebruiksgereed op locatie bij de klant, daarbij gebruikmakend van haar grote ervaring op het gebied van leidingsystemen, afsluiters, fittingen, sensoren en instrumenten voor flowmeting. De hoogzuivere systemen worden veelal gebruikt om een specifiek mengsel van gassen en/of vloeistoffen met de juiste specificaties van temperatuur, druk, vochtigheid en zuiverheid te injecteren in productieprocesstappen in bijvoorbeeld fotolithografische, MOCVD- of proefapparatuur.
Leijenaar: ‘Lamers maakt gebruik van geavanceerde productieprocessen waaronder (semi-)automatisch lassen, computergestuurd buigen van leidingen en de nieuwste technieken op het gebied van testen en kwalificeren, waaronder TOC-, RGA-, deeltjes- en vochtmeting. Ook worden er onder vacuüm lektesten met helium uitgevoerd. Dit alles vindt plaats in een cleanroom-omgeving.’

Cleanroom voor klasse 100 tot 100.000


Al in 1987 werd de eerste cleanroom in Nijmegen gebouwd, waarna in 1997 een eerste uitbreiding werd gerealiseerd. Sinds 2010 is bij Lamers High Tech Systems Nijmegen een derde 550 m2 cleanroom operationeel. Hiermee is het totaal aan cleanroom-oppervlakte op 1.100 m2 gekomen.
Uiteraard is in een cleanroom-omgeving hygiëne van groot belang. Er zijn strikte procedures op het gebied van het dragen van de speciale cleanroom-kleding en van reiniging. Bij plekken waar contaminatie dreigt moet onmiddellijk worden ingegrepen. Verontreinigingen kunnen bijvoorbeeld stofdeeltjes zijn uit de lucht of van kleding.
De vestiging in Nijmegen beschikt momenteel over 1.500 m2 kantoorruimte en 1.100 m2 cleanroom. In de vestiging in Kerkrade heeft men een werkvloer van 2.600 m2, met 500 m2 kantoor en 380 m2 cleanroom.

Meten is weten


Leidingsystemen in de high tech industrie moeten met enige regelmaat worden getest om zeker te zijn dat de gassen op het verbruikspunt aan de vereiste kwaliteitseisen voldoen. Voor dit doel beschikt Lamers over geavanceerde mobiele meetapparatuur, waarmee op locatie de leidingsystemen op dichtheid kunnen worden beproefd en de gassen op het verbruikspunt kunnen worden getest op mogelijke verontreinigingen. Hierbij kunnen op locatie diverse testen worden uitgevoerd, zoals heliumlektest, O2 (ppb-niveau), H2O (ppb-niveau) en THC (ppb-niveau). Gemeten waarden kunnen direct worden uitgelezen. Ook dit is een stukje extra service van Lamers.’

Meten is weten, ook ter ondersteuning van het juiste (preventief) onderhoud. Een compleet high purity kan volledig worden gedocumenteerd en in een databasesysteem vastgelegd. Leijenaar: ‘Dat betekent dat alle componenten en iedere las in het betreffende traject is beschreven zodat perfect traceerbaar is wie, wanneer en met welk materiaal een verbinding of las is uitgevoerd. Deze nauwkeurige, digitale archivering scheelt een enorme documentatieopslagruimte, vereenvoudigt het zoeken aanmerkelijk en waarborgt tevens correct en tijdig onderhoud.

Managementsystemen waarborgen hoge kwaliteit


Lamers levert zo’n 3.000, veelal klantspecifieke, artikelen en telt circa 200 leveranciers. Afnemers van de in de cleanrooms geproduceerde systemen en producten moeten kunnen vertrouwen op de hoogst mogelijke kwaliteit. Lamers borgt deze door een geïntegreerd managementsysteem. Leijenaar: ‘Voor Lamers is het belangrijk dat alle processen en producten onder scherpe controle tot stand komen. Dat alle processen kwalitatief onder controle zijn, tonen wij aan met onze ISO:9001:2008- en VCA:2008 5.1-certificatie. Op gebied van veiligheid werken wij volgens OHSAS 18001-2007 en ISO 14001:2004. OHSAS, dat staat voor ‘Occupational Health and Safety Assessment Series’, is de eerste veiligheidsmanagementnorm, die wereldwijd wordt geaccepteerd en die door de grote certificatieorganisaties wordt ondersteund. Ook is het, zeker gezien het huidige, economische klimaat, van groot belang zo efficiënt mogelijk te werken. Daarom hebben wij Lean Manufacturing (LM) ingevoerd. Dit is een methode om bedrijfsprocessen gericht en voortdurend te verbeteren. LM concentreert zich op het reduceren van verspilling.’

Werken aan visie


Bij Lamers High Tech Systems is de cultuur van een familiebedrijf op een unieke wijze samengegroeid met die van een kennisbedrijf, waar intelligente oplossingen worden gevonden voor complexe problemen met toepassing van niet alledaagse technieken. In de komende jaren zal Lamers HTS, dat sinds 2011 is overgenomen door Aalberts Industries - een beursgenoteerd internationaal actieve specialist in industriële producten en systemen met hoogwaardige technologische kennis - verder uitgebouwd worden tot leidende speler op het gebied van transport-, beheer- en distributiesystemen voor hoogzuivere gassen en vloeistoffen, met een sterke positie in de Europese hightech-industrie. En Lamers High Tech Systems is al hard op weg.

www.lamershts.com
 

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht