Go to top

Hoekman Roestvaststaal, gepassioneerd vakmanschap in roestvast staal oplossingen

Ruim 30 jaar is Hoekman Roestvaststaal toeleverancier van roestvast staal plaat en lasconstructies. Met de nieuwste bewerkingstechnieken en met zeer kundige vakmensen streeft Hoekman Roestvaststaal er constant naar de beste kwaliteit/prijsverhouding te leveren. Binnenkort neemt het bedrijf een nieuwe LVD tandem kantbankmachine in gebruik, deze kan plaatlengtes tot zeven meter verwerken.

Hoekman Roestvaststaal is opgericht in 1986 door Gerrit Hoekman senior. Vijf jaar geleden heeft Gert Hoekman samen met zijn zus Heleen Wildvank-Hoekman het bedrijf overgenomen. Hoekman Roestvaststaal is en blijft een familiebedrijf. Het bedrijf heeft, weliswaar op diverse locaties, altijd in het Overijsselse Nieuwleusen gezeten. In 1992 heeft Hoekman Roestvaststaal op de huidige locatie nieuwbouw gepleegd. Inmiddels is er een nieuwe hal bijgekomen, omdat men is gaan watersnijden en ook een vier-rollen wals had aangeschaft. Nu is men bezig met weer een nieuwe hal om grotere las- en montage projecten aan te kunnen. Het bedrijf telt thans 45 fte’s en kan beschikken over een aanvullende flexibele schil indien nodig.

Van engineering tot assemblage


Gert Hoekman legt uit wat Hoekman Roestvaststaal allemaal doet. “Wij zijn een toeleverancier en hebben geen eigen producten. Wij bedienen de chemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie en de machine- en carrosseriebouw en kunnen onze klanten van engineering tot assemblage voorzien. Het overgrote deel van ons werk bestaat uit lasersnijden, kanten en lassen. Verder kunnen wij de roestvast stalen producten glasparelen. Indien gewenst verzorgen wij ook het beits- en passiveerwerk en het poedercoaten.” Manager verkoop Wilfred Lindeboom vult aan: “In cijfers uitgedrukt maakt het aandeel als toeleverancier van plaatwerk voor 60% deel uit van onze activiteiten en de resterende 40% wordt door het bouwen van een complete machine en de eindassemblage en nabehandeling ervan in beslag genomen. Om de geboden kwaliteit te kunnen waarborgen is er een kwaliteitsmedewerker aangesteld. Verder kunnen wij met onze Iveco BE combinatie producten tot 6,5 meter op tijd en onbeschadigd op de plaats van bestemming afleveren”.

Productieketen en het verkorten van de doorlooptijden


Wilfred Lindeboom licht toe waar Hoekman Roestvaststaal zich bevindt in de productieketen: “Als toeleverancier staan wij onderaan in de keten voor het vervolg. De snelheid die de markt tegenwoordig vraagt – buiten het feit, dat de prijs altijd een issue en de kwaliteit een vanzelfsprekendheid is – is onze positie in die keten een hele belangrijke geworden. Je moet ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk tussenschakels weghaalt om je doorlooptijd te verkorten om aan de gevraagde levertijd tegemoet te komen. Dat is iets waarin de hele markt in mee moet gaan. Als de klant het product zelf engineert, is de mate waarin het is opgetekend erg belangrijk voor een automatische export die wij weer kunnen gebruiken om die gegevens zo efficiënt mogelijk te importeren. Wij spelen daarop in door in hoge mate te automatiseren, niet alleen wat betreft de machines, maar ook al bij de verkoop de klant van die connectie te voorzien. Wij proberen daarin echt stappen te maken om daarin steeds verder te gaan.” Gert Hoekman komt met een voorbeeld: “Het offline programmeren van een laser is al gesneden koek voor ons omdat we dat al jaren doen. Zo programmeren wij offline ook al de kantbank, maar we gaan onze lasrobots ook offline programmeren. Dat wil zeggen, dat voordat het product bij de machine komt het programma er al voor is gemaakt. Dan gaan je insteltijden omlaag waardoor je je doorlooptijd kunt verkorten en je snellere levertijden kunt garanderen. En dus meer output kunt creëren. De maakbaarheid van het product is in het beginstadium al getest, in tegenstelling tot vroeger toen wanneer je ging lassen met robots je eerst een aantal prototypes moest maken om te komen tot een product dat lasbaar en produceerbaar is. Nu kun je dit al in de engineeringsfase tackelen en testen. Een mooi voorbeeld hiervan is de investering die wij een aantal jaren geleden hebben gedaan in onze LVD kantbank. Daar zit een systeem in dat als je buigt, ook gelijk de hoek van die buiging meet zodat er, indien nodig, gelijk gecorrigeerd kan worden. Het product komt van die machine af en is gelijk goed. Dit soort technieken kun je op allerlei processen loslaten. Dat noemen ze met een mooi woord ‘first time right’, gelijk goed.”


De nieuwe BE trailer combinatie, uw product, snel en onbeschadigd afgeleverd. 


Onze vijf kernwaarden


In de constructie afdeling van Hoekman Roestvaststaal wordt naast RVS ook aluminium gelast. “Want dat bijt elkaar niet”, zegt Gert Hoekman. “En op de lasersnijders snijden we roestvast staal, aluminium en ook staal.” Wilfred Lindeboom vervolgt: “Eigenlijk zijn het aparte werelden met ieder hun eigen klanten. Maar vanouds zit onze kennis in het roestvast staal, dat is onze core business. Daarom noemen wij ons specialist in roestvast staal. Ook vinden wij het heel belangrijk, dat wij een familiebedrijf zijn. In een tijd waarin investeringsmaatschappijen ook bedrijven overnemen, vinden wij, dat een familiebedrijf een stukje continuïteit voorop moet stellen en dat langdurige samenwerkingen heel belangrijk zijn voor ons. Het lijkt erop, dat kostenreductie uit winstbelang voortkomt, maar het is de vraag vanuit de markt om alles zo efficiënt mogelijk op elkaar af te stemmen. De menselijke en maatschappelijke factor blijven hierbij uitermate belangrijk. Ook vinden wij het meedenken met de klant heel belangrijk. Die klant staat centraal. Als het kan, zitten wij bij een project van het begin af aan al aan tafel bij de klant. Al is het maar om al mee te kunnen denken in het engineeringsproces. De klant weet de functionele aspecten, terwijl wij de maakaspecten kennen. Samen komen we dan tot een oplossing.
Functioneel kun je misschien wel iets maken wat heel erg duur is, maar als je eerst spart met de partij die het moet maken, kan hetzelfde product wel eens vele malen goedkoper en sneller gemaakt worden. Uiteindelijk kom je dan weer terug in het ketenverhaal waar we het al eerder over gehad hebben. Uiteindelijk moet die OEM’er zijn producten kunnen verkopen. Als hij in de keten geen goede samenwerkingsverbanden heeft en niet met een partij spart die zorgt, dat de producten op de juiste manier gebouwd worden zodat hij een concurrerende prijs kan wegzetten, dan zal je uiteindelijk dat werk verliezen en dat moet je niet willen. De adviserende rol is hier cruciaal. Hoe meer toegevoegde waarde, des te belangrijker wordt dit aspect.” Gert Hoekman geeft een voorbeeld: “Wij werken samen met een bedrijf dat als start-up is ontstaan via de TU Delft Zij hadden een framewerk waar een robot in gehangen moet worden, volledig uit kokers geëngineerd.
Dat is misschien logisch, dat hadden ze in de basis zo geleerd. Met elkaar sparren kwamen we erop, dat het frame volledig uit plaatwerk gezet kan worden. Dat biedt een enorme kostenreductie, maar levert ook hygiëne voordelen op omdat het een machine is die in de voedingsmiddelen industrie ingezet moest worden. Daar wonnen ze een heleboel mee, waardoor ze een betere machine konden wegzetten in hun markt. Een win-win situatie voor beide partijen en daar streven wij altijd naar, samenwerken aan succes. Daarom zijn onze commerciële mensen ook meer adviseur dan verkoper. Bovendien hebben ze allemaal een werktuigbouwkundige achtergrond op het gebied van plaatwerk.”


Robotframe t.b.v. de voedingsindustrie vlg. HACCP uit plaatwerk geconstrueerd & geproduceerd.


Nieuwe LVD tandem kantbank,  zetwerk tot maximaal 7 meter


“Vanuit deze gedachte hebben we ook onze nieuwe kantbank gekozen”, zegt Gert Hoekman. “Zie je nu nog, dat profielen uit buizen of kokers van zes meter gehaald worden, hopen wij dat die in de toekomst uit plaatwerk gemaakt worden. Onze nieuwe kantbank is een tandem machine van LVD, dus twee machines die we aan elkaar kunnen koppelen. Daardoor kunnen wij straks profielen tot zeven meter kanten. Daarmee kun je een machineframe, dat nu nog uit kokers en buizen gemaakt wordt, uit plaatwerk vervaardigen.” Wilfred Lindeboom vertelt verder, dat in deze machines, die ook van LVD komen, dezelfde specs zitten als in de eerder aangeschafte machine. Dus een offline programmering en meetsysteem. Uiteraard kan de tandem ook los van elkaar werken. Wij zien, dat er een verschuiving plaatsvindt naar plaatwerk, dat minder laswerk oplevert. Bovendien past deze machine ook beter in onze automatiseringsgedachte. Met deze machine hebben we een heleboel behoeftes afgevangen en een stukje toekomst afgedekt.” Wilfred Lindeboom geeft vervolgens een opsomming van de andere specificaties: “Naast de offline programmering, die goed past in de ‘first thing right’-gedachte, is door het meetsysteem de kwaliteit ook aanmerkelijk beter. Bovendien zit er ook een buighulp bij, waardoor de ergonomische aspecten voor de bedieners vriendelijker worden. Dus niet meer met de hand en met takels de plaat meehelpen.” Wilfred Lindeboom verwacht, dat deze machine eind dit jaar operationeel zal zijn.


Nieuw LVD Tandem opstelling, Zetten tot 7 meter met hoekmeetsysteem en offline programmering.
Deze machine word speciaal voor Hoekman geproduceerd, als basis zie bovenstaande 3D impressie.


Hoge mate van automatisering met behoud van arbeidsplaatsen


Gert Hoekman is ervan overtuigd, dat de doorlooptijden nog verder teruggedrongen kunnen worden. “Door verder te automatiseren kun je een heleboel wachttijden die in het proces zitten, elimineren. Misschien dat je met een QRM (Quick Response Manufacturing) nog wel meer kunt bereiken. Ons systeem is nu al zo ingericht, dat alles als het ware door dezelfde pijplijn kan. Werkvoorbereiders behandelen alles zo flexibel mogelijk, wat al begint bij het verkoopapparaat. Alles wat we doen is voor iedereen zo plat mogelijk georganiseerd. Orders die een korte doorlooptijd hebben, lopen gesmeerd door de flow die we opgezet hebben, terwijl we voor de wat gecompliceerdere en langdurige opdrachten projectbegeleiding in huis hebben waardoor het proces beter bewaakt kan worden.” Gert Hoekman is er van overtuigd, dat een verdere vorm van automatisering geen verlies van arbeidsplaatsen zal opleveren. “Met behoud van mensen kun je meer werk wegzetten. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. Onze filosofie is, dat onze mensen werk behouden en dat we de groei oplossen door automatisering. Dat kan op veel manieren. Maar dat doen wij niet alleen, de hele markt moet daarin mee bewegen. Prijs en doorlooptijden staan altijd onder druk. Door zoveel mogelijk te automatiseren, zowel aan het begin van het proces, de verkoop en engineering als tijdens de productie, kunnen onze mensen hun functie beter uitoefenen waardoor ze een meerwaarde voor onze klanten kunnen zijn.” Een dergelijke gedachtegang is een typisch kenmerk van een familiebedrijf. Daar zijn zowel Gert Hoekman als Wilfred Lindeboom van overtuigd. Mensenhanden zullen altijd nodig blijven om dingen in elkaar te zetten, hoeveel je ook automatiseert, zeggen ze. Hierbij verwijzen zij naar de automobielindustrie, waar je nu duidelijk een beweging ziet dat een auto steeds minder geautomatiseerd in elkaar wordt gezet. Dat komt, doordat de klantspecifieke wensen steeds groter wordt waardoor die auto’s steeds complexer worden om in elkaar te zetten. Robots kunnen nog heel veel doen, maar er komen steeds meer punten die er met de hand ingezet moeten worden.


LVD kantbank-bediening.
 

Samenwerken aan een topproduct


Hoekman Roestvaststaal heeft zijn klanten door het hele land heen, zeker als het gaat om de klanten met wie men nauw samenwerkt. Wat verwacht men van de toekomst? Gert Hoekman is daarover optimistisch. “Met onze uitbreidingen die eraan komen willen we ons nog meer richten op het samen met de klant engineeren van producten. Daarnaast hopen we ook te gaan groeien met assemblage, zodat onze klanten sneller kunnen testen en hun producten in de markt kunnen zetten. We richten ons daarbij voornamelijk op plaatwerk. Ik geloof heilig in het re-engineeren in de richting van plaatwerk. Daar valt zoveel te winnen in kwaliteit en toleranties. Daar gaan we onze markt in versterken. We willen ons ook beter profileren op het gebied van glasparelen, om als eindafwerking hier nog meer klanten in te voorzien. En at last maar zeker niet at least, willen we volgend jaar via ons Online-portaal geautomatiseerd zetwerk gaan aanbieden. Zowel de hardware als de software hebben we daarvoor in huis. En met de nieuwe hal hebben we straks ook de vierkante meters voor grotere lasprojecten. ” Hoekman is ISO 9001-2008 gecertificeerd. Onze las afdeling heeft geschoolde lassers (niveau 3, 4) die, waar nodig, zijn gecertificeerd.
“Dus laat het werk maar komen”
Bent u geïnteresseerd in een leverancier van plaatwerk, zoekt u een totaal leverancier die met u meedenkt, uw project van A tot Z last en assembleert en die ook nog eens denkt aan kostenreductie…..
Dan bent u bij Hoekman RVS aan het juiste adres!
Hoekman Roestvaststaal BV van engineeren tot assembleren
“De specialist in RVS plaat en constructiewerk”
Neem gerust contact op met onze verkoop, wij helpen u graag.

Tel: 0529-488043;
E-mail: calculatie@hoekman-rvs.nl 
www.hoekman-rvs.nl 

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht