Go to top

Toptubes: als standaard rvs buizen, buisprofielen of kokers niet volstaan

Anderhalf jaar geleden heeft Perfotube, een bekende naam in de retailwereld als producent en leverancier van geperforeerde buizen en metalen presentatiesystemen Toptubes opgericht.
Dit in Renswoude gevestigde bedrijf levert in de Benelux gelaste roestvast stalen buis die uitsluitend klantspecifiek gemaakt wordt. “Als de klant genoeg heeft aan standaard rvs buis uit de handel kun je beter maar niet aankloppen bij Toptubes”, luidt het devies.


Maar wanneer dan wel? Het antwoord op die vraag komt van Jan Willem van Manen, general manager van Perfotube en Toptubes. “Wij richten ons op specifieke toepassingen. Dat is in het geval van hogere toleranties dan de standaard NEN en DIN toleranties. Wanneer er gevraagd wordt naar een naadloze buis voor een bepaalde toepassing dan kunnen we ook met een gelaste buis een prima alternatief aanbieden omdat wij die met een hoge kwaliteit kunnen leveren. Deze gelaste buis heeft een hele kleine lasnaad. Zo’n buis kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een telescopeerbare toepassing. Dat houdt in, dat je een dunnere buis in een dikkere buis kunt steken waarbij ze telescopisch van elkaar kunnen bewegen en met een gelaste kwaliteit. Je hebt ze zo dicht bij elkaar zitten dat het bijna zuigend past. Dat is echt een meerwaarde: de hoge nauwkeurigheid op die buis. Dat is bijvoorbeeld van belang in de warmtewisselaar industrie. Wij leveren een gelaste buis die zuiver op maat is en ook nog eens 100% dicht. Dat garanderen wij met een certificaat. In de medische industrie kun je dit gebruiken bij infuuspalen. Die moeten telescopeerbaar, speciaal afgewerkt en maatvast zijn. Juist voor dit soort producten ben je bij Toptubes aan het juiste adres, ook voor speciale roestvast staalsoorten.”

Volume


Toptubes levert haar producten al vanaf 3,5 ton en kan gaan tot om en nabij de 25 ton per soort. “Dat lijkt misschien veel”, zegt Jan Willem van Manen. “Maar andere fabrieken beginnen pas bij 22 tot 25 ton te praten. Die vanaf 3,5 ton is vergelijkbaar met coil grootte. Zo kunnen wij de producten maken exact volgens de specificaties en wensen van de klant, eventueel nog gegloeid of geslepen. Wij zijn in staat om een product zo compleet mogelijk aan te bieden. Toepassing van onze producten vind je bijvoorbeeld in de off shore. Daar zijn we bezig met een project waarvoor een roestvast stalen buis met een hele hoge treksterkte gemaakt wordt. Zo’n buis is niet in de handel verkrijgbaar, maar wij maken hem. Wij zoeken echt naar dit soort niches.”

Wuppermann


De producten die Toptubes levert worden gemaakt bij de Duitse staalspecialist Wuppermann AG. Dit familiebedrijf is al sinds 1872 actief op het gebied van de productie van onder meer stalen buizen en profielen. Het specialistische karakter van de producten die Toptubes levert heeft tot gevolg dat de markt waar het bedrijf opereert relatief klein is. Dat betekent, dat Toptubes beschikt over een uiterst effectieve website: het is belangrijk, dat de klant voor zijn specialistisch product Toptubes heel gemakkelijk kan vinden (www.toptubes.nl).
Toch zijn de branches waar Toptubes aan levert heel uiteenlopend:
- Apparaten- en machinebouw
- Architectuur
- Chemische industrie
- Elektronica industrie
- Meubelindustrie
- Voedingsmiddelenindustrie
- Farmaceutische industrie
- Medische sector
- Sanitair en verwarming
- (Afval)watertechniek
Kortom: waar strenge hygiëne eisen, nauwe toleranties en telescopeerbare toepassingen een rol spelen. Op klantspecificatie kan Toptubes de producten bewerken. Zo kan het onder andere buislaseren, ponsen en buigen. Ook het aanbrengen van gatenpatronen behoort tot de mogelijkheden. Veelal zijn dat specifieke klanteisen die in een standaard aanbod niet te vinden zijn. Daarom zit er bij Wuppermann een afdeling R&D waar vijf personen niets anders doen dan de specificaties van de klant zien toe te passen in een product. Op de vraag of alles mogelijk is, antwoordt Jan Willem van Manen: “Alles is wel heel veel. De grenzen liggen bij wat mechanisch mogelijk is. Het moet wel maakbaar zijn. Maar we kunnen heel ver gaan en gaan ook heel ver.” Als voorbeeld noemt hij een hele specifieke buis voor de radiator industrie waarvan men in eerste instantie zei dat dat niet mogelijk was in een gelaste vorm.
Maar na grondig onderzoek is men er toch in geslaagd het product te realiseren. Bovendien is die buis gemaakt van een zo hoge kwaliteit roestvast staal dat deze nooit zal kunnen gaan roesten. “Op het moment dat het op coil te verkrijgen is, dan moet het wel heel gek gaan willen wij daar dan geen buis of koker van kunnen produceren”, zegt Jan Willem van Manen.

Leverbare producten


De roestvast stalen producten die Toptubes kan leveren zijn:
- Ronde buis: diameters van 6 – 76,1 mm en wanddikten van 0,4 – 3,2 mm
- Elliptische buis: uitwendige afmetingen van 9 x 5 tot 90 x 60 mm en wanddikten van 0,4 – 3,2 mm
- Ovale buis: uitwendige afmetingen van 9 x 5 tot 90 x 60 mm en wanddikten van 0,4 – 3,2 mm
- Rechthoekige buis: uitwendige afmetingen van 5 x 5 tot 60 x 60 mm en wanddikten van 0,4 – 3,2 mm
- Speciale buisvormen: doorsneden van 9 tot 110 mm en wanddikten van 0,4 – 3,2 mm

Kwaliteitsnormen en certificeringen


Toptubes beschikt over een breed scala aan certificeringen:
- ISO 9001:2008
- Alle gangbare buizen leverbaar conform DIN, EN en AISI
- Afnamekeuring mogelijk conform EN 10204 3.1/AD 2000 W2
- Goedgekeurd voor gas- en drinkwaterleidingen conform DVGW
- Goedgekeurd voor milieutechnische toepassingen conform § 19 | WHG
- Ketencertificering mogelijk conform DIN EN 10204
- Goedgekeurd conform Richtlijn druktoestellen 97/23EG, AD 2000-gegevensblad HP 0
- DIN EN 15085-2, certificeringsniveau CL 1
Gedurende productie wordt het product voortdurend in de gaten gehouden en gemeten of het voldoet aan de gestelde eisen. Zo wordt er een 100% lasnaad controle toegepast. Naast deze lasnaad controle (TIG- of lasergelast) bestaat de mogelijkheid nog andere tests en metingen te verrichten:
- Wervelstroomtesten
- Bankgloeien
- Continu meten
- Continue ruwheidsmeting
- Continue glansmeting
- Afnametest
- Extra kleine buistoleranties tot +/- 0,02 mm
- Vrij te kiezen lasnaadpositie

Angst voor gelaste buizen niet terecht


Toptubes streeft ernaar om al vanaf het prille begin van een project bij de klant aan tafel te zitten om zo samen de specificaties op te stellen. Vaak krijgt men de vraag om een bestaande leiding kleiner te maken zonder dat daar een naadloze buis moet worden gebruikt. Naadloos gaat maar tot een bepaalde kwaliteit en met gelast kan men verder gaan. Dat is eigenlijk de vraag om een bestaand product verder door te ontwikkelen. Naadloos is volgens Jan Willem van Manen een fenomeen dat in het verleden ontstaan is. “De kwaliteit van gelaste buizen was toen minder goed. Maar aan een naadloze buis hangt wel een hoger prijskaartje. Dus waarom zou je, als het kan, dan geen gelaste buis gebruiken? De angst leeft nog altijd dat een gelaste buis minder goed is. Terwijl de testen die gedaan worden en de certificeringen die we afgeven aantonen dat onze gelaste buizen van hetzelfde kaliber zijn als van een naadloze buis. De buis is even goed en doet hetzelfde als een naadloze buis. Men zegt: Waar gelast wordt is het materiaal niet homogeen en is het geen één materiaal, maar twee. Dus daar kan het gaan scheuren. Maar een naadloze buis kan ook scheuren. Zelfs in de opleidingen wordt nog gezegd, dat een naadloze buis beter is dan een gelaste buis. Maar wij leveren een speciaal gelaste buis waardoor we wel dezelfde garanties af kunnen geven als voor een naadloze buis. Wij kunnen het ons bovendien niet permitteren een gelaste buis te leveren voor bijvoorbeeld een warmtewisselaar waarvan de klant er na anderhalf jaar achter komt dat deze lekt. Dan moet die hele warmtewisselaar uit elkaar en dat is een enorme kostenpost. Onze buis moet dus voor 200% voor elkaar zijn.”
Toptubes ervaart, dat in de anderhalf jaar van haar bestaan steeds meer spelers in de (kleine) markt de meerwaarde van de gelaste buis zien. Volgens Jan Willem van Manen heeft dat te maken met de vormgeving en de tolerantie op die vorm. Bovendien is het gebruik van een gelaste buis prijstechnisch gezien heel interessant. Ook ervaart hij, dat klanten tegen bestaande grenzen in de markt aanlopen en vervolgens bij Toptubes terechtkomen. Op de vraag waar Toptubes over vijf jaar staat antwoordt hij dat hij ernaar streeft dan zo’n tien tot vijftien klanten te hebben die regelmatig aan hem opdrachten geven en die hij op een goede manier kan bedienen en kwalitatief hoogwaardige producten kan leveren tegen een faire prijs. Omdat Toptubes een klantspecifiek product levert met toleranties die veel verder gaan dan de normeringen waardoor het een hele hoge kwaliteit heeft, lijkt die wens grote kans van slagen te hebben. Tel daar bij op dat Toptubes kan leveren vanaf 3,5 ton tot 25 ton en je kunt stellen dat Toptubes een unieke positie inneemt op de Beneluxmarkt.

www.toptubes.nl
www.perfotube.nl
toptubes@perfotube.nl

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht