Go to top

Dossier binnenzwembaden - Dood baby is schuld Tilburg

BREDA - De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een vijf maanden oude baby, op 1 november 2011 in een zwembad in Tilburg. De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete, van 76.000 euro.
De gemeente was ,,grof nalatig'' in het vervangen van roestvaststalen bouten, waarmee luidsprekers waren bevestigd aan het plafond.


De bouten braken echter, de boxen vielen op de baby. De gemeente heeft sinds 2006 verschillende waarschuwingen om ze te vervangen in de wind geslagen. ,,Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen’’, zei de rechtbank.

De rechtbank heeft in sterke bewoordingen haar afschuw uitgesproken over de gang van zaken met betrekking tot het onderhoud in zwembad. ,,De veiligheid van het zwembad stond bij niemand op het netvlies, er was sprake van hokjesdenken en Tilburg had de organisatie niet op orde.’’

De rechtbank legde een hogere boete op dan de 60.000 die was geëist. Dat kwam met name doordat in een rapport in april 2011 al stond dat de bouten meteen moesten worden vervangen. In het rapport stonden foto’s van compleet bruin geworden bevestigingen.
De rechtbank erkende wel dat de gemeente Tilburg het boetekleed heeft aangetrokken en maatregelen heeft genomen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.

De gemeente heeft geen verweer gevoerd tegen de beschuldigingen en zou zich neerleggen bij een straf. De gemeente Tilburg heeft al een schikking getroffen met de ouders van de baby, vertelde de advocaat van de gemeente twee weken geleden. Daardoor zullen de ouders ook geen civiele procedure starten. ,,Ze willen verder met hun leven'', aldus de raadsman.
 

Klik hier om het dossier binnenzwembaden te openen

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht