Go to top

Oppervlaktebehandelingen: Deel 3 Beitsen

3.1 Algemeen
 

Al naar gelang hun voorbewerking ondergaat roestvast staal een bepaald aantal specifieke omzettingen die afhangen van het uiteindelijke gebruiksdoel. De voornaamste omzettingsbehandelingen zijn:
- warm- of koudwalsen voor het verkrijgen van vlakke producten;
- trekken voor het verkrijgen van langwerpige producten.
Tijdens deze behandelingen reageert het metaaloppervlak met het uitwendige milieu onder vorming van verschillende oxidelagen.
Het verwijderen van oxidelagen vindt doorgaans plaats in twee stappen:
- door mechanisch verwijderen van aanslag;
- door te beitsen in een elektrolytoplossing, langs thermochemische weg in baden van gesmolten zout, met een zuur. Beitsen is meestal de laatste behandeling die wordt uitgevoerd om een geschikt metaaloppervlak te verkrijgen, dat wil zeggen vrij van aanslag en geschikt voor koudwalsbewerking of enige andere eindbewerking. Beitsbehandelingen zijn ook vaak op te delen in twee fasen:
1. De voorbereidende fase In dit stadium wordt wel gezegd dat de oxiden worden geconditioneerd. Deze fase bestaat uit het omzetten van aanslag op een dusdanige wijze dat de naderhand te geven beitsbehandeling veel
werkzamer is.
2. De eindfase of fase waarin de oxiden volledig worden verwijderd Deze eindfase speelt zich af in een zuur milieu en het doel ervan is het verkrijgen van een metaaloppervlak dat vrij is van oxiden en waarbij terdege is gezorgd dat er geen overbeitsing heeft plaatsgevonden. Dit overbeitsen heeft aantasting van de korrelgrenzen van het roestvast staal tot gevolg die zelfs kan leiden tot uitbrokkelen van korrels. Het beitsen in zuur wordt toegepast op twee verschillende typen aanslag:
- aanslagproducten die zijn ontstaan bij warmwalsen (dikke bolvormige aanslag in de orde van grootte van 20 μm);
- aanslagproducten die zijn ontstaan bij koudwalsen (aanslag is minder dik dan voornoemde, in de orde van grootte van enkele μm).

3.1 Elektrolytisch beitsen
Bij dit proces worden de te behandelen werkstukken...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht