Go to top

Corrosie

Corrosie van metalen kan ruwweg worden omschreven als elke chemische of electrochemische reactie tussen het metaal en zijn omgeving hetgeen resulteert in zijn achteruitgang en vernietiging. Dit staat in contrast met erosie dat vernietiging langs mechanische weg inhoudt. Het roesten van ijzer is een voorbeeld van corrosie terwijl de abrasie van ijzer door ijs een voorbeeld is van erosie.

Onderzoek naar de grondslagen van corrosie heeft aangetoond dat de essentiële verschijnselen voor alle metalen en legeringen dezelfde zijn en verschillen in gradatie maar niet in soort. Bij corrosie in waterige milieus is de drijvende kracht van de zich voltrekkende reacties electrochemisch van aard. De hoeveelheid en de snelheid van de electrochemische activiteit die plaatsvindt zal altijd worden beïnvloed door de milieuomstandigheden. In sommige gevallen zal het gelijktijdig optreden van erosie ook van invloed zijn op de mate waarin electrochemische reacties zullen verlopen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij aantasting als gevolg van botsende deeltjes en bij cavitatie. Zulke gevallen worden wel aangeduid met de term ‘corrosie-erosie’.
Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt dat ‘corrosieweerstand’ net zo sterk afhangt van het milieu als van het metaal en dus beslist geen fundamentele eigenschap is van een materiaal zoals bijvoorbeeld specifieke massa. Gegevens over corrosiereacties van metalen en legeringen worden vaker uit ervaring verzameld dan via extrapolatie van fundamentele theorie naar praktijk.
Alle metalen en legeringen, dus ook roestvast staal, die in de praktijk worden toegepast ondergaan altijd enige initiële corrosieve aantasting. Sommige materialen kunnen alleen met succes worden gebruikt omdat, binnen een bepaald gebied (soms nauw) van condities, de onoplosbare corrosieprodukten van deze aanvankelijke
corrosie dunne, hechtende lagen produceren die verdere aantasting min of meer volledig onderdrukken. Een goede inhibiterende laag beschikt over drie...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht