Zwembad de Schelp in Bergen op Zoom zeker een jaar dicht, kostenpost van 2,3 miljoen euro. Alle RVS bouten en moeren zijn aangetast.

Nadat op 8 maart roestvorming is aangetroffen in roestvrijstalen (rvs) bevestigingspunten in de draagconstructie besloten directie en de gemeente het bad uit veiligheidsoverwegingen te sluiten. Uit verder onderzoek komt naar voren dat alle bouten en moeren in het gehele gebouw zijn aangetast. ,,Het probleem is aanzienlijk. Waar we hoopten dat alleen de zwembadruimten waren aangetast, blijken ook de rvs-bevestigingen in kantoren en kleedruimten niet goed te zijn. Die moeten allemaal vervangen worden. Het gaat om duizenden exemplaren die vaak moeilijk bereikbaar zijn door de bijzondere constructie van het gebouw", zegt wethouder Arjan van der Weegen.

Het vervangen van die onderdelen vergt pakweg een half jaar en 1,5 miljoen euro. Doordat het bad ruim een jaar dichtgaat, loopt de gemeente 8 ton aan inkomsten mis. Hierdoor komt de teller uit op 2,3 miljoen euro. Maar omdat er voor de komende jaren groot onderhoud op de rol staat, kiest het college ervoor dit meteen mee te pakken. ,,Zo maken we werk met werk. Anders had het zwembad straks weer een aantal maanden dicht gemoeten", aldus de wethouder.


Groot onderhoud

Voor dat groot onderhoud is eerder al ongeveer 3,45 miljoen euro gereserveerd. Maar naar nu blijkt moet er meer gebeuren dan eerder is voorzien, waardoor er nog eens ruim 4 ton extra nodig is. B en W zijn bereid nog eens 9 ton op tafel te leggen om het gebouw energiezuiniger (door het plaatsen van zuinigere pompen en zonnepanelen) en aantrekkelijker te maken voor het publiek (onder meer een nieuwe glijbaan). Van der Weegen: ,,We verwachten van de directie dat die dat bedrag terugverdient door lagere energielasten en meer inkomsten omdat er meer mensen komen."


Compensatie

De wethouder beseft dat de verenigingen die gebruikmaken van het bad de dupe worden. Hij wil hen graag tegemoet komen door een tijdelijke overkapping aan te brengen boven het wedstrijdbad van zwembad De Melanen in Halsteren. Een aantal van hen maakt nu al ter vervanging gebruik van het Halsterse bad. Met de overkapping kan ook in de winter daar gezwommen worden. ,,We vragen ze bovendien in beeld te brengen welke schade ze lijden door de sluiting, bijvoorbeeld omdat ze leden verliezen. Daarna bekijken we of en in welke vorm we ze compenseren."


Alle verenigingen zijn donderdagavond op de hoogte gesteld van de langere sluiting van het zwembad.

( Bron: BN de Stem