Zweden doet belangrijke vondst in concurrentie met China: voorraad zeldzame aardmetalen in de grond

In Zweden is de grootste hoeveelheid zeldzame aardmetalen gevonden van Europa, zegt mijnbouwbedrijf LKAB. Deze grondstoffen, die Europese landen nu vooral uit China halen, zijn nodig voor elektrische auto’s, accu’s, zonnepanelen en windmolens.

Bron: AD.nl

Dat maakt ze ‘cruciaal voor de overgang naar een duurzame economie’, onderstreept de Zweedse energieminister Ebba Busch. De precieze omvang van de bodemschatten in het Noord-Zweedse Kiruna is nog niet duidelijk, maar het gaat volgens LKAB om minstens een miljoen ton erts. Daarmee kan Zweden voorzien in een aanzienlijk deel van de toekomstige Europese vraag, meent LKAB-topman Jan Moström. ,,Dit is de grootst bekende voorraad van zeldzame aardmetalen in ons deel van de wereld, en het zou een belangrijke bouwsteen kunnen worden voor de productie van essentiële grondstoffen die van cruciaal belang zijn voor de groene transitie”, aldus de LKAB-topman in een persbericht.


Op dit moment worden er geen zeldzame aardmetalen gewonnen in Europa. China domineert de markt. De Europese Commissie verwacht dat de vraag naar de grondstoffen tegen 2030 minstens zal vervijfvoudigen De winning van de zeldzame mineralen, zogeheten REE’s, dreigt wel te worden opgehouden doordat het lang duurt om een vergunning te krijgen. LKAB denkt binnen een paar jaar klaar te staan, maar een vergunning vergt volgens Moström al gauw tien tot vijftien jaar. De EU hamert sinds enige tijd ook op het versnellen van deze procedures.

De ontdekking gebeurde in Kiruna, helemaal in het noorden van Zweden