Vroegtijdig corrosieonderzoek kan veel schade in precisie-industrie voorkomen

PETTEN/VELDHOVEN – Veel schade aan zonnecellen, medische apparatuur, printers, micro-elektronica en andere machineonderdelen in de Nederlandse precisie-industrie is te voorkomen door vroegtijdig onderzoek naar corrosie en materiaalkeuze.

ECN heeft daarvoor een snelle testmethode ontwikkeld die na succesvolle toepassing in sectoren als de lucht- en ruimtevaart, high-tech maakindustrie, metaalhandel en de nucleaire sector tijdens de Precisiebeurs in Veldhoven op 3 en 4 december aan specialistische bedrijven en bezoekers wordt gepresenteerd.
Wereldwijd loopt de schade door corrosie in de miljarden euro’s per jaar. Bedrijven zien hun onderhoudskosten stijgen, moeten installaties en processen stilleggen of lijden schade door vertraging bij de ontwikkeling van nieuwe producten. In de precisie-industrie treden dezelfde corrosieprocessen op, maar zijn de impact en de schade zo mogelijk nog ernstiger. ,,Bij dit soort producten en instrumenten betekent corrosieschade vaak meteen einde verhaal. Daarom is het nog belangrijker om het gebruikte materiaal te testen,” legt Bas van Bree van ECN uit.

ECN is gespecialiseerd in onderzoek naar corrosie en andere faaloorzaken. Terwijl andere onderzoeksbureaus daar soms een half jaar voor nodig hebben, kan ECN al binnen enkele dagen resultaten tonen. In speciale laboratoria worden met state of the art apparatuur versneld omstandigheden gesimuleerd en wordt onder hoge druk, temperatuur of met gassen getest hoe corrosiebestendig het materiaal is. Bij een negatieve testuitslag draagt ECN meteen oplossingen aan. ,,We kunnen dit doen omdat we verschillende disciplines binnen ECN kunnen combineren. Zo’n multidisciplinair team varieert van werktuigbouwkundigen en procestechnologen tot materiaalkundigen,” aldus Van Bree.

ECN verricht het corrosieonderzoek al voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven zoals de high-tech precisie-industrie, vliegtuigbouwers, producenten van onderdelen voor mobiele telefoons, staalfabrieken, buizenleveranciers, energiebedrijven en voor de eigen kernreactor in Petten. Om de Nederlandse precisie-industrie nog beter bij te staan, heeft ECN het materiaalkundig onderzoek onlangs uitgebreid naar zijn locatie op de High Tech Campus in Eindhoven. In die regio zitten veel innovatieve bedrijven in de precisie-industrie die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe high-tech producten en processen. Zij krijgen hulp bij hun materiaalkeuze doordat ECN kan vaststellen of in een (nieuw) product of proces corrosie zal optreden. Van Bree: ,,Door materialen vooraf goed te testen krijg je inzicht in gedrag tijdens de toepassing. Met de juiste materiaalselectie voorkom je dus schade.”