Victaulic maakt het mogelijk om ook dunwandig rvs te koppelen

Van Leeuwen Stainless is gekozen als distributeur van het Victaulic StrengThin 100-systeem: een uniek groefkoppelsysteem voor de montage van roestvaststalen buizen. De fittingen en koppelingen van Victaulic worden vooral gebruikt voor het leidingwerk in HVAC-installaties en drinkwater. Hoewel het koppelen van buizen binnen andere segmenten niet nieuw is, is dat binnen de HVAC-markt wel het geval. Wij zijn dit systeem dan ook volop aan het pitchen. In deze blog vertel ik graag meer over de voordelen van Victaulic.


Ik ben Sjo-Heu Lain, verkoopleider Nederland voor Van Leeuwen Stainless. Mijn team en ik richten ons op de verkoop van buizen en buiscomponenten van roestvaststaal voor de eindgebruikers in Nederland. Voor de levering aan handelaren in binnen- en buitenland is een ander team verantwoordelijk.

Gekozen als distributeur
Hoewel het groefsysteem voor onze klanten nieuw is, bestaat Victaulic al meer dan 90 jaar. Voor de installatie van sprinkler- of andere brandbeveiligingssystemen wordt bijvoorbeeld al langer met StrengThin gewerkt. Nu is er voor dunwandig rvs ook een koppelsysteem op de markt gekomen. Victaulic heeft Van Leeuwen gekozen als distributeur om dit pakket te verkopen. Dat is heel leuk.

Het is een innovatie die wij de klant graag willen brengen. Omdat wij dit nieuwe systeem aan het pitchen zijn, stellen wij meer vragen aan de klant dan normaal. We moeten immers meer weten van een project om te bepalen of dit systeem voor die klant iets zou kunnen zijn. Dit heeft te maken met de randvoorwaarden om met het StrengThin- pakket te kunnen werken. Het systeem is speciaal ontworpen om 304/316 roestvaststalen buizen met dunne wand te verbinden tot een maximum druk van 16 bar.

Dit levert een hoop voordelen op, zoals:

•Tijdwinst: 10 keer zo snel dan een lasverbinding leggen

•De groeven en de koppelingen voor monteren kun je prefabriceren

•Elke verbinding is hetzelfde; je bent daarbij ook niet afhankelijk van de weersomstandigheden.

•Het biedt een oplossing voor kruipruimtes waar niet gelast mag worden in verband met gevaar voor vonken.

•Er is geen röntgenonderzoek nodig om te kijken of het lassen wel   goed is gegaan.

•Er hoeft niet gebeitst en gepassiveerd te worden.

Geen lassers nodig
Tel daarbij op dat bedrijven niet meer op zoek hoeven naar gekwalificeerde lassers. En zeker nu het wat beter gaat met de economie, komen bedrijven lassers te kort. Met het Victaulic-systeem kan een montagekracht de leidingen met elkaar verbinden. Die hoeft daar geen opleiding voor te hebben; een korte instructie van ons is genoeg.

De markt overtuigen
Toch moet de markt nog wel overtuigd worden. Mensen willen een goed kostenvergelijk kunnen maken. Maar kosten zijn niet altijd zichtbaar. Koppelingen zijn bijvoorbeeld ook weer ontkoppelbaar en kunnen uitgebreid worden. Een las moet je uitzagen.

Ook zijn wij leveranciers van de contractors, zoals de installateurs. Die hebben te maken met opdrachtgevers voor wie zij de installatie maken. Vaak staat dan gewoon voorgeschreven met welk materiaal er gewerkt moet worden en op welke manier. Dan moeten de contractors eerst in overleg met de opdrachtgevers. Het Victaulic StrengThin ziet er namelijk ook anders uit. Met lassen zie je strak gelaste buizen, met het koppelsysteem zie je om de 6 meter een grove koppeling zitten. Dat geeft een ander plaatje. Daar moeten sommige mensen ook esthetisch aan wennen.

Leveringsservice
Als de klant na het advies- en offertetraject voor het nieuwe groefsysteem kiest, willen we daarbij meteen een goede leveringsservice kunnen bieden. Bij Van Leeuwen Stainless in Beesd hebben we daarom het complete pakket gegroefde fittingen en koppelingen op voorraad genomen. De buitendiameters variëren van 2” tot en met 12”, met wanddiktes van 2mm tot en met 4,5mm. De bijbehorende dunwandige buizen worden door ons in eigen beheer gerild. Het systeem kan vervolgens op locatie direct worden geïnstalleerd. Dit maakt wat mij betreft het plaatje compleet: vanaf advies tot en met de uitlevering kunnen we de klant snel en perfect helpen. En zo hoort het ook!