Veelzijdige CNC draaimachine

20 november 2012

Tijdens de afgelopen AMB-beurs te Stuttgart introduceerde Okuma onder de naam 'LT3000 EX' een precisie-draaimachine voor de complete seriebewerking van complexe producten. Al eerder stelde Okuma het kleinere model LT2000 EX van de nieuwe LT-serie voor.  Tijdens de AMB konden bezoekers kennismaken met een CNC-draaimachine met niet minder dan drie revolvers, tot 48 aangedreven gereedschappen en drie Y-assen.

Deze veelzijdige configuratie leent zich vooral voor de complete bewerking van werkstukken met een complexe geometrie in middelgrote tot grote series. Bij deze machine staan een uitstekende processtabiliteit, precisiebewerking met een eersteklas afwerkingskwaliteit en korte cyclustijden voorop. Ook profiteert de gebruiker van lagere kosten per eenheid bewerkt product en een aantrekkelijke cost of ownership.

De Okuma LT3000 EX integreert twee equivalente hoofdspillen en tot twaalf assen voor complex draaien van werkstukken met een maximale diameter van 350 mm. De hoofdspil biedt een vermogen van 22 kW (als optie 30 kW), versnelt de klauwplaat tot 5000 min-1 en genereert een maximaal koppel van 427 Nm. De versnelling van stilstand tot het maximum - met klauwplaat - neemt 4,4 s, terwijl de vertraging slechts 3,2 s kost; dit beperkt de stilstandtijd tot een minimum, maar maakt het ook mogelijk om op maximaal toerental in 0,5 s tussen de 2 toerental reeksen te schakelen. De PREX-aandrijvingen van de drie gereedschaprevolvers versnellen draai- en freesgereedschappen met 7,1 kW tot een maximum van 6000 min-1 binnen 0,3 s. Het maximale koppel bedraagt 40,4; de indexeertijd van 0,2 s van station naar station garandeert korte stilstandstijden. Wanneer de onderste revolver wordt uitgerust met dual-opnamen, kunnen de gebruikers nog eens zestien gereedschappen toevoegen. Als optie kunnen de drie revolvers elk worden voorzien van een Y-as; het bereik ervan bedraagt in alle gevallen 125 mm.

Het door Okuma zelf ontwikkelde Thermo-Friendly Concept (TFC) compenseert automatisch de invloed van de variaties van de omgevingstemperatuur op het bewerkingsresultaat. Voor de LT3000 EXOkuma zijn diverse automatiseringsmodules beschikbaar, zoals een servo-bestuurd ontlaadapparaat voor het schadevrij uitnemen van kwetsbare producten en stafresten, verder kan een geïntegreerd portaalbeladingssysteem met magazijn worden geleverd.

De machine is uitgerust met de laatste Okuma-generatie besturingssystemen, de OSP-P300L, met 15" aanraakscherm, voorzien van Inteli7 processor en Windows als tweede onafhankelijk operating system. Het besturingssysteem biedt energiebesparende uitschakelfuncties. De optie Collision Avoidance System (CAS) helpt gebruikers al bij de programmering om botsingen tijdens de afloop van het programma te vermijden, en daarmee ongewenste stilstandtijden; crashes zijn bijna onmogelijk. Een andere innovatie is Okuma's eigen Machining Navi L-g. Deze optie biedt niet alleen een hogere productiviteit, maar ook een hogere oppervlaktekwaliteit en verlengt tevens de levensduur van het gereedschap.

Gelderblom CNC Machines BV, Houten
Tel.: 030 24 12 541
www.gelderblom.nl