Van Dulst Techniek - Introductie 5-assige bewerkingscentrum van Mecal, Model MC-312 Gianos.

Van Dulst Techniek, vertegenwoordigt al ruim 20 jaar MECAL in Nederland. Deze Noord-Italiaanse fabrikant levert Aluminium bewerkingsmachines voor zowel de STAAL als ALUMINIUM BEWERKENDE INDUSTRIE.MECAL heeft destijds type MC305 Kosmos op de markt gebracht. Deze 4-assige bewerkingsinstallatie van MECAL, was de eerste CNC installatie met een draaibare as, waarmee een gezaagd product op de gewenste hoek geroteerd kon worden. Door deze profiel rotatiebeweging te combineren met een 3-assige freeskop van bovenaf, aangevuld met een praktisch en uitgebreid gereedschap wisselstation in het midden, zijn de meeste aluminium profiel producten volledig te bewerken. MECAL was met de compacte bewerkingscentra als eerste op de markt aluminium profielbewerkingen tot 3,5 mtr. rondom, dus 5 zijdig uit te voeren. De Kosmos is een voorbeeld van innovatief Italiaans ontwerp geweest, en MECAL heeft hiermee aan de wieg gestaan van menig volgende ontwikkeling op het gebied van profielbewerkingsmachines. Ook als voorbeeld voor andere fabrikanten. Diverse aanvullingen heeft MECAL in de loop der jaren ontwikkeld, ter verbetering van haar concept compact bewerkingscentrum. Zoals gesloten omkasting, automatisch verplaatsbare klemmen, automatische gereedschap lengte meting, auto profiellengte meting, en een aanvullend gereedschapstation, voor (haakse) schijffrezen. Nog steeds is de succesvolle Kosmos het meest verkochte exemplaar, binnen het uitgebreide leveringsprogramma van MECAL.Echter, een constructieve beperking van deze installatie is de maximale profiellengte van ca. 3,5 mtr. bewerkingslengte in 1 opspanning, Als antwoord hierop bracht MECAL het type MC305 Gianos op de markt; In wezen is de Gianos een dubbele uitvoering van de Kosmos in één behuizing. De Gianos is namelijk voorzien van een extra roteerbare tussensteun en kan hierdoor wel langere profiellengtes bewerken in één opspanning, tot wel 7,2 mtr. Bijzonder inventief is de uitvoering van deze tussensteun, die zowel mechanisch gekoppeld als zelfstandig kan functioneren (als extra 5e rotatie-as). Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om te pendelen tussen 2 onafhankelijke werkvelden Links en Rechts, voor lengtes tot 3,4 mtr. In deze dubbel-bedrijf modus neemt de machine productiviteit flink toe, waarbij aan de ene zijde een profiel ontladen en gewisseld kan worden, terwijl de freeskop gelijktijdig aan de andere zijde de gewenste bewerkingen uitvoert. Een nadeel van dit type bewerkingscentrum blijft nog steeds dat zowel op de MC-305 Kosmos als op de Gianos, producten niet op maat kunnen worden gezaagd. Met de nieuwe installatie MC-312 Gianos is dit euvel nu ook getackeld.
 


Het nieuwe 5-assige bewerkingscentrum MC 312 Gianos van MECAL, is niet alleen in staat om aan 5 zijden, vrij programmeerbare bewerkingen uit te voeren in zowel Stalen als Aluminium profielen, maar kan ook profielen op maat afkorten van een complete aanvoerlengte, zowel Verstek als Geneigd. Tevens is dit bewerkingscentrum in staat om Dubbel Verstek te zagen (vals verstek). De 4e-as betreft hierbij een compacte rotatiebeweging van de complete freeskop in een gewenste dan wel berekende hoek. Uniek aan deze installatie is de beweging van de 5e-NC-as (= 2e rotatie-as), die altijd 45 graden gekanteld staat opgesteld. Door de gecombineerde beweging van de 4e en 5e rotatie-as is in wezen elke willekeurige bewegingsrichting te definiëren in een 3D omgeving. De mechanische opbouw van de rotatie-assen is compact uitgevoerd. In combinatie met een korte motor-uitvoering is de verloren ruimte aan de voorzijde beperkt gebleven, en wordt niet als storend ervaren. Mede omdat de vaste profiel-aanslag (0-lijn) aan de voorzijde is geplaatst, hoeft de operator niet ver of diep in de machine te grijpen om een product te wisselen, zoals bij andere fabrikanten wel het geval is.De installatie wisselt zelf haar 11 gereedschappen uit het centrale gereedschapsmagazijn, met HSK-63 opname, past voedingen en toerentallen aan, naar de bewerkingsomstandigheden en verplaatst alle klemmingen parallel, volledig onafhankelijk van elkaar naar vrije posities. Door deze onafhankelijke individuele klemverplaatsingen is het tevens mogelijk geworden om een volledige aanvoerlengte in kortere productdelen (verstek dan wel geneigd ) op te delen. Vervolgens kunnen kopse eindkantbewerkingen vol-automatisch uitgevoerd worden, nadat de klemmingen de producten uit elkaar hebben getrokken.


Dit is weliswaar ook mogelijk op de zwaardere 5-assige bewerkingsinstallaties MC-304 Ariel en MC-302 Geos, maar dat zijn open modellen, voor brede dan wel hoge Industriële profielen. De MC-312 Gianos is compacter uitgevoerd en wordt dan ook in een geluids-isolerende gesloten behuizing geleverd. Inclusief een ingebouwde conveyor, om alle spanen en reststukken naar één zijde af te voeren in een spanenbak. Ondanks deze compacte en gesloten uitvoering, kan de MC-312 toch nog profielen met een maximaal afmeting van 300mm breedte en 230mm hoogte bewerken en verstek gezaagd maximaal 300 bij 80mm. De nieuwe MC-312 draait momenteel proef bij een 4-tal vertrouwde MECAL referenties, en wordt in al haar facetten, komende September door Van Dulst Techniek aan het bredere publiek gedemonstreerd. Graag nodigt Van Dulst U uit om met ons deze demo te bekijken.Zie of vraag tevens volgende films op, website www.vandulst.nl onder Machines, CNC freesmachines: