Tweede editie Promatt Open Huis Dagen in meerdere opzichten een succes

In het voorjaar van 2015 hield Promatt, de innovatieve aanbieder van oplossingen voor de metaal- en aluminiumbewerking, de eerste editie van de open huis demo dagen. Voor dit Haaksbergse bedrijf was dit de aanleiding om dit evenement een vervolg te geven. Begin oktober van dit jaar opende Promatt weer de deuren voor haar bestaande klanten en toekomstige klanten om te laten zien wat ze letterlijk allemaal in huis hebben.

Promatt is in 2003 met een klein team begonnen met de bandzaagmachines van Behringer en de cirkelzaagmachines van Behringer Eisele. Thans is het leveringsprogramma fors uitgebreid met merken als Vernet Behringer (producent van boor- en zaagstraten, knip- en ponsstraten, raveelmachines en platenbewerkingscentra), FomIndustries (machines, materiaaltransportsystemen en meetinrichtingen voor aluminium, PVC en staalbewerking), BAHCO (producent van onder meer bandzagen voor de metaalverwerkende industrie), Upmoviom, (semi) manuele langgoedmagazijnsystemen, Fehr (geautomatiseerde cassettesystemen voor staf- en plaatmateriaal) en Plasticband (semi-automatische en automatische verpakkingsmachines voor aluminium en (roestvast) stalen profielen en staven. Widenhorn BV is partner van Promatt waar het gaat om het offline programmeren van zaagmachines. Al deze merken waren met hun producten en diensten te zien op de Open Huis Dagen. De gehele Benelux kan voor dit leveringsprogramma terecht bij Promatt dat ook een vestiging in België heeft.

Waarom deze Open Huis Dagen?


Sabine Toebes, die samen met haar man Marco Toebes de directie van Promatt vormt legt uit waarom zij deze dagen organiseren: “In 2015 zijn er meer dan 300 personen afgekomen op onze Demo Dagen. Voor ons een reden om het dit jaar opnieuw te organiseren. Op beurzen zoals bijvoorbeeld de TechniShow kun je niet alles laten zien wat je in huis hebt. Ook heb je niet zoveel tijd voor je klanten. Voor dit evenement nodigen wij onze klanten uit om met hun partner hiernaartoe te komen. Dan kunnen wij met hen nuttige gesprekken voeren en alles wat ze willen zien ook daadwerkelijk laten zien. We sluiten de dag af met een etentje, dit alles in een informele en prettige sfeer. Dit wordt enorm gewaardeerd. En op een beurs heb je daar gewoon geen tijd voor.” De Open Huis Dagen duren drie dagen. De laatste dag is, naast voor klanten, ook bestemd voor mensen uit de buurt waar Promatt gevestigd is en voor de medewerkers en hun familie.
Tijdens de eerste keer dat Promatt deze dagen organiseerde stonden er lezingen op het programma. Dat was dit keer niet zo. Sabine Toebes daarover: “Daar merkten we, dat de belangstelling voor deze lezingen niet erg groot was. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen workshops aan de machines te verzorgen. Daarvoor hebben wij heel veel aanmeldingen ontvangen. Aan welke machine die workshop wordt gegeven is afhankelijk van de wens van de klant. Heel themaspecifiek en praktijkgericht dus. Voor wie niet zo techniekgericht is hebben we ook wat georganiseerd. We hebben een professionele visagiste ingehuurd. Na behandeling staat er een eveneens professionele fotograaf klaar om vervolgens foto’s te maken.”

Primeur


Sabine Toebes is trots op de primeur voor de Benelux die Promatt tijdens de Open Huis Dagen in huis heeft. Dan hebben we het over de nieuwe halfautomatische verstekbandzaag van Behringer die luistert naar de naam HBE320-523G. Deze machine was voor het eerst te zien tijdens de open huis dagen van Behringer zelf, eind juni van dit jaar. Deze machine is een doorontwikkeling van de eerdere HBE Dynamic bandzaagautomaten. Om de prijs van deze nieuwe automaat aantrekkelijk te maken heeft Behringer voor deze machine gebruik gemaakt van bestaande componenten. Bovendien gebruikt de nieuwe machine minder stroom en is die heel gemakkelijk te bedienen. Het eerste model van deze machine heeft een zaagbereik in vlakmateriaal van 520 x 320 mm alsmede dubbelzijdig verstek van 45° en tot 30° links.

Verpakkingsmachines van Plasticband


Sinds kort voert Promatt een tweetal verpakkingsmachines voor kwetsbare aluminium en (roestvast) stalen profielen en staven van de Spaanse fabrikant Plasticband in het assortiment. Uit de Neleo serie zijn semi-automatische verpakkingsmachines verkrijgbaar met een doorvoeropening van ø 500 mm tot ø 2.500 mm. Deze halfautomatische machine wikkelt de folie rondom het te verpakken materiaal terwijl de operator dit materiaal door de machine heen duwt. Uit de ATIS-Serie is een foliewikkelmachine met automatische doorvoer en vrij programmeerbare wikkelprogramma’s leverbaar. Deze serie kan naar behoefte verder worden uitgebreid met rollenbanen, dwarstransporten en andere automatiseringsoplossingen.

Widenhorn software voor productieoptimalisering


Widenhorn werkt al enige tijd samen met Promatt waar het gaat om software voor productieoptimalisatie bij zaagmachines. Accountmanager Mike Hendriksen over het hoe en waarom: “Wij kunnen met onze software met de Behringer zaagmachines een koppeling maken waardoor de machine zo optimaal mogelijk zijn werk kan doen. Dat betekent dat wij ervoor moeten zorgen dat de machine het te verwerken materiaal zo optimaal mogelijk gebruikt. Tevens moeten wij de operators die de machines bedienen zoveel mogelijk ontlasten hetgeen wij doen door het werk naar de werkvoorbereiding te verplaatsen. Dit laten wij nu zien tijdens deze open demo dagen. Daarnaast is Widenhorn een totaalleverancier voor ieder plaatbewerkingsbedrijf. Dit soort optimalisatiesoftware hebben wij bijvoorbeeld ook voor snijmachines. Voor de zaagmachine van Behringer hebben wij een zaagconvertor geschreven die direct vanuit de werkvoorbereiding in de machine kan worden ingelezen, zodat deze machine bij wijze van spreken gelijk kan beginnen met zagen. Hierdoor heb je een zo klein mogelijk materiaal- en tijdverlies. In plaats van drie dagen kan dit proces in slechts drie uur worden uitgevoerd. Dit werkt kostenbesparend en bovendien maakt het kans op fouten ook veel kleiner. Voorraadbeheer wordt hierdoor ook veel efficiënter en de gebruikers kunnen snellere levertijden bereiken. We hopen hier mensen te spreken die hiervan nog niet op de hoogte zijn.”

Bandzagen van BAHCO


BAHCO is sowieso bekend van de handgereedschappen. Maar het van origine Zweeds zijnde BAHCO is een toonaangevende producent van bandzagen voor de metaalverwerkende industrie. Al sinds de oprichting van Promatt levert BAHCO de bandzagen voor de machines van Behringer. Bandzaag Business Development Manager Hans Heiden over dit partnerschap: “Een hele prettige nauwe samenwerking met zowel Promatt als Behringer. Wij bijten elkaar niet, want Behringer maakt de machines en wij de bandzagen. Tijdens deze dagen laten wij een mix aan gereedschappen zien die toegespitst is op de materialen en machines die Promatt hier laat zien. Zo tonen wij hier een zaag die specifiek geënt is op het zagen van profielen. Ook laten we een zaag zien die geschikt is voor het heel snel zagen van materiaal, een zogenaamde hardmetaalzaag die vele malen meer kan produceren per tijdseenheid dan een normale metaalzaag. Wat we hier vooral willen laten zien is dat wij een hele nauwe samenwerking hebben met Promatt. Een strategisch partnership dus.”

Handmatige straalcabine van Rösler Benelux


Erwin Verbruggen, Accountmanager Shot Blasting Technology bij Rösler Benelux B.V. uit Oss, laat een eenvoudige handstraalcabine zien en legt uit hoe die werkt: “Voordeel van deze cabine is, dat het aantal vierkante meters niet groter wordt. Normaal heb je bij een handstraalcabine aan de zijkant een laad- en losdeur. Dan moet je ruimte aan de zijkant ook vrijhouden. Deze straalcabine heeft een roldeur aan de voorkant die over de hele constructie heen rolt. Als je de deur naar beneden gerold hebt kun je met je handen door middel van afgeschermde gaten naar binnen in de cabine om te gaan stralen. Ben je klaar, rol je de deur weer omhoog en kun je heel gemakkelijk het product uit de cabine halen, met de hand, maar ook bijvoorbeeld met een heftruck. Ook is het mogelijk in de cabine een draaikorf te bevestigen waar je kleine producten in kan storten. Aan de zijkant wordt een aandrijving bevestigd. Zo kun je die kleine producten automatisch stralen. De filterinstallatie zit aan de achterkant van de cabine. Belangrijk bij deze straalcabines is het stof dat vrijkomt. Dat gaat allemaal dwarrelen en dan ziet de operator niets meer. Aan de binnenkant van de cabine is een folie aangebracht die heel eenvoudig en goedkoop verwisselbaar is. Samen met die filterinstallatie bereik je dat de operator het zicht behoudt. Het gebruikte straalmiddel dat naar beneden valt wordt opgevangen in een trechter en automatisch weer naar boven gezogen. Het hele fijne straalmiddel gaat naar het filter achter de cabine toe en komt in de stofopvangbak. Het overgebleven goede straalmiddel kun je dan weer gebruiken hetgeen gunstig is voor het milieu en de portemonnee. Ook is bij de constructie van de cabine rekening gehouden met de ergonomische hoogte. Onze handstraalcabines zijn in drie formaten leverbaar.” Rösler is een producent van totaaloplossingen op het gebied van oppervlaktebewerkingen van vrijwel alle materialen.

Magazijnsystemen van Fehr


Het Zwitserse Fehr levert onder meer het Honeycomb magazijnsysteem voor grote hoeveelheden van en snelle handelingen met staf- en plaatmateriaal. Dit uitermate effectieve systeem werkt met wisselcassettes en wordt volledig geautomatiseerd aangestuurd. Het systeem maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, zelfs als er verschillende cassette breedtes en hoogtes worden vereist. Fehr Honeycomb is probleemloos in staat warehousing jobs te handlen met cassette ruimtes variërend van 1.000 tot meer dan 6.000 stuks. Het leveren van innovatieve one-stop warehouse oplossingen is de core competentie van Fehr. Volgens Projectleider Sales Klaus Droll bestaat er al een jarenlange relatie tussen Fehr en Promatt.

www.promatt.nl 
 

Workshops tijdens Open Huis Dagen druk bezocht


Net als twee jaar geleden hebben ruim 300 personen de weg naar Haaksbergen gevonden om de Open Huis Dagen van Promatt te bezoeken. Het organiseren van diverse workshops was een schot in de roos. Directeur Marco Toebes hierover: “We hadden daar veel aanmeldingen voor. Bovendien gingen ook veel bezoekers daar spontaan aan meedoen. Op een gegeven moment zag ik zelfs dat ons terras leegliep en iedereen naar zo’n workshop ging. Logisch ook, want daar werden allerlei nuttige tips en trucs verteld waar je allemaal op moet letten. Echt handige weetjes. Ook kon men zelf vragen stellen over hoe een probleem opgelost kan worden.” De workshops werden gegeven bij de bandzaagmachines, verdeeld over de standaardautomaten en de verstekzaagmachines. Marco Toebes heeft veel enthousiaste reacties gekregen over de manier waarop Promatt inhoud heeft gegeven aan deze open dagen. “Niet alleen van de bezoekers, maar ook van de aanwezige leveranciers. Bijna allemaal hadden ze wel een afgevaardigde gestuurd, vaak in de persoon van de directeur of de verkoopleider. We zien dat als een groot compliment.” Ook het partnerprogramma, bestaande uit het je laten opmaken door een visagiste en vervolgens een fotoshoot door een professionele fotograaf, viel bij de bezoekers in de smaak. “Ik heb die dames beneden niet meer gezien, die vonden het daarboven veel te leuk”, aldus Marco Toebes, die verder aangaf dat de kans op een derde editie van de open dagen heel groot is, temeer ook omdat er tijdens de dagen heel veel verkocht is. “De machines zoals die hier stonden waren gewoon te koop. Samen met de fabrikanten hadden we daar speciale prijzen voor gemaakt. We hebben nu een nagenoeg lege showroom.”