TNO ontvangt Europese prijs voor innovatieve lastoorts

EARTO Innovation Award 2015 voor de 7XE Extractor lastoorts


90 tot 95 procent reductie van schadelijke rook tijdens het lassen en een jaarlijkse besparing van € 3.000 per lasser; het is mogelijk. TNO ontving uit handen van Carlos Moedas, Europees Commissaris Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, de EARTO Innovation Award 2015 voor de 7XE Extractor lastoorts. De 7XE Extractor die de schadelijke lasrook direct bij de bron afzuigt, is een gezamenlijke ontwikkeling van de Nederlandse fabrikant van lastoortsen Translas, het innovatieplatform iTanks en TNO.

De uitreiking vond plaats op 14 oktober tijdens de jaarlijkse EARTO Innovation Awards Ceremony in Brussel. De prijs wordt sinds 2009 door EARTO uitgereikt om het innovatieve werk van Research and Technology Organisations te stimuleren en het belang voor de Europese economie aan te tonen. Van de 26 inzendingen haalden zes innovaties de finale, verdeeld over twee categorieën: ‘Impact Delivered’ en ‘Impact Expected’. Innovaties uit de eerste categorie hebben hun maatschappelijke en economische nut en impact reeds bewezen en zijn op de markt gebracht. In deze categorie won de 7XE Extractor van de innovaties van het Duitse Fraunhofer Institut en van SP Technical Research Institute of Sweden.

Gezonder werken dankzij 7XE Extractor

Lasrook bevat stoffen en gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Te veel lasrook inademen geeft een verhoogde kans op astma, bronchitis, COPD en aantasting van het zenuwstelsel. Daarom zijn er strenge grenswaarden gesteld voor het lasrookgehalte in de lucht. De 7XE Extractor is de eerste lastoorts die lasrook direct bij de bron wegzuigt zonder in te leveren op de laskwaliteit. Met een reductie van 90 tot 95% lasrook voldoet de lastoorts ruimschoots aan de gestelde grenswaarden. Dit betekent een gezondere werkplek voor zo’n 650.000 lassers in Europa. Terugdringen van gezondheidsrisico door blootstelling aan lasrook is al vele jaren een belangrijk onderwerp. Het is dan ook een echte doorbraak dat hiervoor nu een oplossing beschikbaar is. Bovendien leidt de lastoorts tot een jaarlijkse totale kostenreductie per lasser van circa € 3.000 als gevolg van onder meer lagere gezondheidskosten, minder verzuim en uitval, minder productieverlies door beschermingsmaatregelen, lagere investering in las- en afzuigapparatuur en lagere ventilatie- en energiekosten. Meer informatie over de 7XE Extractor vindt u hier.
TNO zet zich in voor technologische én sociale innovatie samen met partners. De lastoorts, ontwikkeld met private partners én met de lassers, is een voorbeeld van hoe TNO zich inzet voor gezond, veilig en efficiënt werk. Het beschermt medewerkers tegen nadelige effecten en risico’s van hun werk én het versterkt positieve effecten als motivatie, vitaliteit en ontwikkelingskansen van arbeid.

Over

The European Association of Research and Technology - EARTO - is in 1999 opgericht en vertegenwoordigt de belangen van meer dan 350 Europese research and technology organisaties binnen de Europese politiek en Europese R&D- en onderzoeksprogramma’s.

iTanks is de innovatiemotor van de haven. ‘Van individuele uitdagingen naar gezamenlijke oplossingen’, dat is waar iTanks voor staat. iTanks is gegroeid van een kennisplatform voor tankopslag tot de spin in het web voor diverse innovaties in de industrie. Inmiddels maken meer dan 120 bedrijven actief onderdeel uit van iTanks. Belangrijke partners zijn de Rabobank en het Havenbedrijf.

Translas is Nederlands enige fabrikant van lastoortsen met ruim 50 jaar ervaring in ontwikkeling en productie van producten voor het lasproces. Translas brengt haar producten onder eigen naam via een selectief dealernetwerk in meer dan 40 landen op de markt. Translas neemt met de ontwikkeling van innovatieve producten een trendsettende rol in. Hoge productkwaliteit, eigentijds design en een hoge leverbetrouwbaarheid vormen daarbij steeds het uitgangspunt. Ontwikkeling en productie vinden volledig plaats in de vestiging in Nieuwegein.