Oost-Europese roversbende is uit op roestvast staal

den haag In Den Haag en omgeving zijn de afgelopen weken 27 bus- en tramhaltes gestolen. De diefstallen zijn vermoedelijk het werk van Oost-Europese criminelen die uit zijn op roestvast staal.


De dieven slaan telkens toe in het holst van de nacht, zo meldt het AD vandaag. Ze ontmantelen de bus- en tramhokjes en nemen alle roestvast stalen onderdelen mee. Het gaat om dragers van het hekwerk naast de abri's en de leuningen en bankjes in de wachthokjes. Het staal levert zo'n 75 cent per kilo op.

Hondsbrutaal

Volgens de politie en de eigenaar van de abri's, het bedrijf JCDecaux, zijn de bushokjes niet eenvoudig te demonteren. Zij vermoeden dan ook dat de dieven gebruik maken van speciaal gereedschap. Met busjes of kleine vrachtwagens vervoeren zij vervolgens de buit. 'Het is hondsbrutaal,' stelt politiewoordvoerder Wim Honhout.

De diefstallen komen alleen in de Haagse regio voor. Alleen daar is een aanzienlijke hoeveelheid rvs in de abri's verwerkt. Een woordvoerder van JCDecaux wil niet zeggen hoeveel schade de dieven de afgelopen tijd hebben veroorzaakt. Volgens de politie gaat het om vele tienduizenden euro's.

Volgens de Haagse metaalhandelaar Eric Boomstra is de kans groot dat het staal in de richting van de Rotterdamse haven verdwijnt. 'Daar zitten een paar grote handelaren en niet iedereen is even correct. Ze moffelen het staal in een container, waarna het in fabrieken wordt omgesmolten.'

Boomstra en de Haagse politie vermoeden dat criminelen uit Oost-Europa voor de diefstallen verantwoordelijk zijn.

Heterdaad

Haagse politieagenten zijn tijdens hun nachtdiensten inmiddels met regelmaat te vinden op bus- en tramroutes in de hoop de abridieven op heterdaad te betrappen. Personeel van JCDecaux probeert intussen de risico's en het ongemak voor reizigers te beperken, door ontmantelde abri's zo snel mogelijk te herstellen.