Onnodig. Onbegrijpelijk. Onverantwoord!

Daar was-ie dan: de door de bonden aangekondigde manifestatie voor de deur van ons FME-pand in Zoetermeer. In de stromende regen werd het overbekende obligate bondsverhaal afgestoken, dat wel gekopieerd leek uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Tegelijkertijd werd in een aantal bedrijven actie gevoerd. De belangrijkste eis: meer geld!

De acties zijn onnodig. Onbegrijpelijk. Onverantwoord.

Onnodig, omdat we niet waren uitgepraat. Sterker nog, de bonden liepen al weg voordat de onderhandelingen echt waren begonnen. We zijn nauwelijks verder gekomen dan het toelichten van de wederzijdse voorstellen over de nieuwe CAO Metalektro voor ondernemingen in de technologische industrie.

De acties zijn ook onbegrijpelijk. Een goede CAO is in het belang van ons allemaal. Die CAO krijg je alleen door met elkaar te blijven praten. Er moeten afspraken worden gemaakt over werkbehoud en over hoe we jongeren een mooie toekomst in de technologische bedrijven kunnen bieden. In ons aller belang. Weglopen lost niets op!

Acties zijn bovendien onverantwoord in deze onzekere economische tijd. Het werk neerleggen is slecht voor bedrijven en daarmee slecht voor de werkgelegenheid. Bij de oplopende werkloosheid van dit moment zou je toch drie keer moeten nadenken voordat je naar zo’n paardenmiddel grijpt. En ik sta hierin beslist niet alleen. Vanochtend kwam er steun uit onverwachte hoek. Oud-vakbondsman Doekle Terpstra twitterde: ‘125 bouwvakkers per dag hun baan kwijt. In metaal wordt gestaakt voor meer loon. Acties voor werk lijkt me relevanter dan staken voor geld.’

Wij willen de technologische industrie voor Nederland behouden. Daar zijn onze CAO-voorstellen op gericht. Wij willen dat onze fabrieken en laboratoria er over vijf jaar ook nog zijn. Van ambacht tot hightech. Van ijzergieterij tot ASML. Dat kan alleen met maatwerk. Maatwerk per bedrijf. Natuurlijk kiezen we voor collectieve afspraken, maar niet elk bedrijf en niet iedere werknemer past in het malletje van de vakbonden. Bedrijven hebben maatwerk nodig, om ook op termijn te kunnen blijven concurreren in de wereldmarkt.

Nogmaals: weglopen lost niets op! Wij zijn meer dan bereid de onderhandelingen snel te hervatten. Om samen tot een goede CAO te komen.

bron: FME