Omega Falling Film Chiller koelt met CO2

Een Falling Film Chiller is een warmtewisselaar die water naar een bepaalde gewenste temperatuur koelt. Dit ijswater wordt gebruikt om grote hoeveelheden van het product van de klant in korte tijd te koelen. Denk hierbij aan het koelen van melk, het blancheren van groenten en mixen van beton om uitdroging te voorkomen.
Normaalgesproken gaat het gekoelde ijswater naar de verbruikers/afnemers en wordt weer richting Falling Film Chiller gepompt. Afhankelijk van de toepassing, bijvoorbeeld bij het wassen of blancheren van groentes wordt het water gefilterd voordat het weer over de Falling Film Chiller stroomt.

Hoe werkt een Falling Film Chiller?


In de bovenste verdeelbak van het apparaat wordt het water door kleine gaatjes verdeeld over de double embossed Pillow Plates die eronder hangen. Het dunne laagje water valt over de platen en wordt gekoeld naar de door u gewenste temperatuur. Het water kan met een Falling Film Chiller tot <0,5 graden worden afgekoeld.
Dit gekoelde water wordt in een waterbak onder de koeler opgevangen en vanuit de tank naar de verbruiker(s) gepompt, zoals platenwarmtewisselaren of een koel- of procestank.
Het gebruikte water wordt teruggepompt naar de watertank of direct naar de bovenzijde van de Falling Film Chiller. Hierna wordt het water weer op dezelfde manier gekoeld.

Verbod op synthetische koelmiddelen


Vele Falling Film Chillers werden, en worden nog steeds, gekoeld met synthetische koelmiddelen zoals CFK’s en HCFK’s.
De Europese Commissie heeft een wet aangenomen om deze synthetische koudemiddelen versneld uit te faseren. Uitfaseren betekent op termijn een verbod op het (bij)vullen van koelinstallaties met synthetische koudemiddelen. De nieuwe wetgeving voorziet in het terugdringen van het gebruik van deze koudemiddelen en van het aantal lekkages van koel- en vriesinstallaties met een F-gas door meer verplichte lekcontroles.
Per 1 januari 2020 geldt een verbod op de nieuwbouw van installaties gevuld met een synthetische koelmiddelen met een GWP > 2500. Het betreft hier onder andere de vaak toegepaste koudemiddelen R404A en R507. Per 1 januari 2022 geldt een verbod voor nieuwbouw van installaties gevuld met een HFK met een GWP > 150.
 

RVS Koelers


De Omega Falling Film Chiller wordt standaard gemaakt van RVS, zoals 304, 316, SMO-254 en Duplex 2205.

CO2 koelers een alternatief


Het uitfaseren van synthetische koelmiddelen, heeft als gevolg dat veel bedrijven op zoek zijn naar een goede, alternatieve oplossing. Wereldwijd is er een opkomt van koelsystemen op basis van natuurlijke koudemiddelen zoals ammonia, kooldioxide (CO2) en andere lage GWP oplossingen.
Het koelen met CO2 koelers heeft ten opzichte van synthetische koelers vele voordelen:
- CO2 is niet explosief en/of giftig
- De hoeveelheid energie die nodig is om CO2 te produceren is veel lager
- CO2 is goedkoper t.o.v. synthetische stoffen
- De GWP van CO2 is erg laag
 

Koelen van groente


Voor een project dat bestemd is voor het koelen van groenten, ontwikkelde Omega Thermo Products een RVS Falling Film Chiller. Met deze koeler wordt het hoofdtoevoerwater van 15 °C tot 0,5 °C gekoeld met het koelmiddel CO2 op basis van directe expansie.
De koelmachine heeft een maximaal toegestane werkdruk van 52 bar.
Tijdens het productieproces van onze eindklant, worden de groenten schoongemaakt met dit water, dat vervolgens wordt gefilterd en terug naar de tank wordt geleid.
Na het schoonmaken, worden de groenten opgeslagen en vervoerd op een transportband in het koude water voor verdere verwerking.
Wilt u meer weten over onze koelsystemen, kijk op www.omegathermoproducts.nl of neem contact op met onze engineers via sales@omegatp.com.