Nikkelprijs stabiel na forse daling

“Ruimte voor een opwaartse beweging”

De nikkelprijs lijkt het dieptepunt bereikt te hebben nu de koers weer redelijk stabiel is. Volgens Commercieel Manager André van der Veen van Hego biedt dit ruimte voor een opwaartse beweging. 

Al sinds september vorig jaar vertoonde de nikkelprijs een forse daling met het absolute dieptepunt  eind augustus van dit jaar. De koers is nu weer enige tijd redelijk stabiel waardoor een opleving verwacht mag worden.

De nikkel koers

De nikkel koers is onder andere  sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Door enerzijds een tragere Chinese economie en een hoge voorraad van nikkel, kwam de vraag en daardoor de koers onder druk te staan. Het dieptepunt lijkt echter bereikt te zijn waardoor er ruimte is voor een opwaartse beweging. Van der Veen legt uit: “In september vorig jaar stond de koers op 20.000 dollar, halverwege augustus dit jaar is deze gezakt naar een  koers van  9.500 dollar. Sindsdien is een zijwaartse beweging te zien binnen een bandbreedte tussen 9.500 dollar en 10.300 dollar. Dit toont aan dat er een steunpunt gevormd wordt waardoor een opwaartse beweging waarschijnlijk lijkt.”


De prijs van nikkel heeft grote invloed op de prijs van (gelegeerd) RVS materiaal. De legeringstoeslag wordt maandelijks berekend en vormt samen met de basisprijs de verkoopprijs van RVS. Een stijging van de nikkelkoers zal ook de legeringstoeslag doen stijgen. Hierdoor zal ook de prijs van RVS verbeteren.

Verwachtingen ABN AMRO

Volgens een rapport van ABN AMRO zullen de zorgen over de situatie in China de prijzen kunnen blijven dicteren. Ook verwachten zij dat de nikkelkoers voor 2016 gemiddeld op 15.250 dollar zal liggen.