Nieuwe wereldwijde norm over toepassing RVS en scheurvormende spanningscorrosie in binnenzwembaden

Nieuwe wereldwijde norm over toepassing RVS en scheurvormende spanningscorrosie in binnenzwembaden Wereldwijd vallen sinds 1985 gemiddeld twee doden en acht gewonden per jaar door scheurvormende spanningscorrosie van roestvaststalen (RVS) bevestigingselementen en ophangconstructies in de atmosfeer van binnenzwembaden en talloze incidenten als vallende lampen en instortingen van plafonds. Dit zijn getallen, die aandacht verdienen, en wat vraagt om een heldere standaard voor materiaalselectie en inspectie van dragende materialen in de atmosfeer van binnenzwembaden.

MIS 1203-2016

Door juiste toepassing van de net uitgekomen norm MIS 1203-2016 kan dit patroon worden doorbroken. Deze norm is uitgegeven door het bedrijf Ironhaven BV.

Roestvast staal is een bijzonder mooi en goed in te zetten materiaal, maar helaas niet voor iedere omgeving en toepassing. Daar waar het de veiligheid betreft, moet uiterst zorgvuldig gekozen worden voor het meest optimale materiaal. Bij bevestigingselementen en ophangconstructies in de atmosfeer van binnenzwembaden wordt gewoon staal met een geschikte coating voor een aantal boutjes als een betere keuze gezien. Behalve dat het veiliger is, is deze keuze branchetechnisch gezien ook beter dan terugkerend geconfronteerd te worden met ongevallen door toepassing van RVS in genoemde situaties. Dat zou alleen maar de goede naam van RVS aantasten.

Het juiste materiaal op de juiste plaats

De basis van de materiaalselectie is 'gewoon verzinkt staal', zoals dat in de bouwmarkten te koop is. Voor de nattere delen, op vloerniveau, zijn verschillende superieure coatings in de handel, waaronder de zogenaamde duplex coatings (op schroefdraad). Dit kan zijn zink-epoxy of zink-PTFE. Een voordeel van PTFE is dat het in decoratieve kleuren kan worden gecoat op projectbasis.

Onder water kan men zonder problemen RVS A2 en A4 toepassen en tevens voor andere zaken dan bevestigingsmiddelen en ophangconstructies. Zo ziet de bezoeker nauwelijks een verandering bij het betreden van een zwembad dat voldoet aan MIS 1203-2016. De boutjes vallen immers niet op en de hekwerken, duikplanken, bassins en dergelijke blijven gewoon van dat mooi ogende RVS.

Besparing door inspecties eigen onderhoudsdienst

Voor de zwembaden zijn er ook alleen maar voordelen. De veiligheid is beter geborgd en er kan veel bespaard worden op inspecties van externe bureaus omdat de eigen onderhoudsdienst beter RVS kan herkennen en verwijderen. Als bij breuk letsel kan ontstaan, dan wordt RVS altijd direct verwijderd omdat de scheurtjes onzichtbaar zijn; ze zitten onder de boutkop.

Gewoon verzinkt staal kan op den duur ook roesten, maar dat duurt tientallen jaren. Daarbij kan men dat zien aankomen door de bruine roestvorming. Het advies is om 1 jaar na nieuwbouw te inspecteren (dat kan de onderhoudsdienst zelf doen), als alles goed is dan na 2 jaar, dan weer na 3 jaar. Als roestvorming begint, gaat men terug naar 2 resp. 1 jaar totdat onderdelen vervangen moeten worden door nieuwe. Onderdelen met de bovengenoemde duplexcoating gaan naar verwachting niet roesten binnen de economische levensduur van 25 jaar.

Bij een norm als deze hoort uiteraard een toelichting met foto's, merknamen (zoals Duroc, Dynaplus, Ecophon) en adressen, waar de artikelen te verkrijgen zijn. Met een kwaliteitsbeoordeling in 'cycli Kesternich test' volgens MIS 1203-2016.

Voor meer informatie over MIS 1203-2016:
http://www.ironhaven.nl / info@ironhaven.nl